Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie, stawiam browara temu kto mi rozwiąże zagadkę.

Nie włącza się wentylator, koleżka podłączył swój z 3.0 D do mojej wtyczki i też nie odpalił. Pojechałem do elektryka, stwierdził, że normalna sprawa, że robił tego typu przypadków juz z 10. Wymienił mi komputer sterujący bo podobno spalony sterownik klimatyzacji. Później okazało się, że wentylator kręci (ja tego nie widziałem) ale, że przegrzewa ten sterownik w komputerze bo podobno ma jakieś przepięcie. Koleś powiedział żebym nie podłączał tego wentylatora bo może mi znowu zjarać, tylko kupić nowy.

Koleś jest niedorozwnięty, nie mogę się z nim teraz skontaktować i zastanawiam się czy nie kręci wała, że coś tam zrobił a w rzeczywistości nie zrobił a wziął 400 zł. I teraz moje pytania : czy rzeczywiście uszkodzony wentylator może coś tam spalić w komputerze (jakaś kostka, sterownik klimatyzacji czy tam wentylatora). I jaki wentylator kupic bo mam 3 piny ale nie widze zadnego modułu sterującego, wentylator siemens. Na allegro są modele na 3 piny z modułem sterującym w postaci małej skrzyneczki przykręconej do silnika lub bez takiej skrzyneczki. O co kaman? :mad2:

Opublikowano
Te ze skrzyneczką na zewnątrz to są zamienniki, oryginał siemens ma to wszystko razem w silniku. Miałem już 2 razy spalone oryginały, nic się nie uszkodziło u układzie klimatyzacji, tylko raz spalił się ten bezpiecznik 50A w schowku. Teraz mam założony zamiennik Taiwan i jest ok. Uważam, że szkoda wywalać pieniądze na używkę.
Opublikowano
Ok, jedno pytanie rozwiązane. Tobie może nic nie spaliło, ale czy to wogóle jest możliwe żeby coś spaliło. Teraz zostało tylko czy koleś nie wkręcił mi wała z tą wymianą komputera. Fakt, że moj komputer nie odpalał wentylatora w 530 D, czy są one tak samo sterowane i jak miałem wszystko w porządku to powinien odpalić w dieslu? Boje się podłączać swój went, nie chce znowu płacić za to samo.
Opublikowano
Silniki na 3 piny od benzyny i diesla elektrycznie są te same, różnią się tylko tą obudową plastikową.
Opublikowano
Czyli, że było cos spaprane oprócz wentylatora i jak kupie nowy i bedzie działał ok to trzeba bedzie uznać, że koleś coś tam rzeczywiście zrobił.
Opublikowano
Tego to nawet najmądrzejsi ludzie nie wiedzą, co on tam niby rzeźbił. Jedno jest pewne musisz kupić nowy wiatrak i go założyć, ponieważ masz benzynę nie musisz nic cudować przy obudowie, bo zamienniki robią tylko właśnie dla benzyny, do diesla niestety brak.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Trochę sie naczytałem na ten temat odnośnie tych wentylatorów i szczerze mówiąc troszkę zdurnialem...z tego co czytam w moim bmw powinien być już wentylator na 3 piny. U mnie jest na 4...auto z lutego 2002 roku. Cała instalacja wygląda na nie ruszana z lewej strony chłodnicy (stojąc przed maska wychodzą także 4 kable) wg katalogu i VIN mam taki wentylator http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=DP81-EUR-02-2002-E39-BMW-530d&diagId=64_0687 czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy ten wentylator z linku, który podałem jest na 4 piny? Wentylator w ogóle się nie włącza nie reaguje na włączenie klimy klimy...
Opublikowano
Dobra doszedłem sam do tego, że mam wiatrak na 4 piny i mam na nim 2 rezystory wie ktoś gdzie mogę dostać te rezystory?