Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z moim autem X5 E70 2010r , kupiłem go nie cały miesiąc temu od Dealer BMW w Warszawie jako auto DEMO miało przejechane 14 tyś. było już 3 razy w serwisie ostatnio stał tam 2 tyg. Usterka polega na tym że cieknie olej ze skrzyni biegów. Jak oddawałem go ostatnio to zapewniano mnie że wymienią tą skrzynie na nową ale potem stwierdzili że wystarczy zamówić zestaw naprawczy z uszczelkami i będzie dobrze. Już po kupnie dowiedziałem się że auto miało naprawianą tą skrzynię a 28.02.2011 było na testach X-DRIVE na lotnisku BEMOWO. Może ktoś udzieli jakiejś mądrej rady. Czy jest taka możliwość że wymienią mi te auto lub je odkupią.

pozdrawiam

Opublikowano

Zacznijmy od tego że jest to niemal nowe auto które objęte jest gwarancją producenta. Jeśli usterka była już naprawiana/usuwana (są na to dowody) i pojawia się jak bumerang to musisz na piśmie złożyć reklamację i zawrzeć w niej wszelkie swoje roszczenia. Oczywiście dla bezpieczeństwa powiadomił bym jednocześnie dealera,BMW Polska, i BMW AG :) i myślę, że na początek powinieneś zażyczyć sobie NOWĄ skrzynię biegów (a nie żaden zestaw naprawczy) ponieważ wiążesz nadzieję na dłuższa jazdę tym autem (czas biegnie a zaraz gwarancja się skończy). Po drugie życzysz sobie pojazdu zastępczego na ich koszt ponieważ jazda z wyciekającym olejem może skończyć się źle dla ciebie i auta powodując nieodwracalne uszkodzenia. Po trzecie życzysz sobie poniesienia wszelki dodatkowych kosztów z tego tytułu lub rekompensaty w postaci darmowych wizyt w serwisie a także wydłużenia okresu gwarancyjnego pojazdu np o jeden rok :) W końcu to BMW za XXX.XXX PLN ;) a nie fiat panda.

Jeśli nie spełnią twoich żądań masz prawo zwrotu wadliwego towaru z tytułu wad które posiada9lepiej byłoby gdybyś o tym wczesnej nie wiedział-nie został poinformowany). W razie "W" porozmawiaj z rzecznikiem praw konsumenta :)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Dzięki za odp.

Sprawdzałem w servisie tam gdzie auto było kupowane, pobrali jakiś kod z kluczyka i nie było tam info odnośnie naprawy tej skrzyni (tak mnie poinformowali a na wydruku nic nie było). Ale potem gadałem z mechanikiem od tego Dealera a on wygadał się że ta skrzynia była już robiona. Tak naprawdę myślę że oni wiedzieli że z tym autem jest coś nie tak . A jeszcze jedna ważna sprawa -kupiłem auto jako Demo Car ale w dowodzie rejestracyjny nie był wpisany Dealer tylko firma Athlon Car Lease.

Opublikowano

Nie ma za co - jeśli nie było powiadomienia serwisowego i o tym nie zostałeś poinformowany w momencie zakupu pojazdu TYM BARDZIEJ masz prawo do odstąpienia od umowy ze względu na posiadanie przez auto wad ukrytych(są na to paragrafy). Oczywiście to jest twój as w rękawie który powinieneś zostawić sobie na SAM koniec (jeśli masz wyciąg z historii serwisowej) kiedy inne formy załatwienia sprawy nie pomogą lub tego auta nie będziesz już chciał.

W kwestii dowodu - wg mnie mało istotne ponieważ pojazd był w leasingu - spłacany przez dealera (wykorzystywanie jako demo car) - Athlon był instytucją finansującą zakup (pewnie blisko współpracują z Bawaria Motors ;) ) , lub był jako flota, lub jeszcze inne rozwiązanie. Zazwyczaj w dowodzie właścicielem jest instytucja finansowe jeśli pojazd jest w leasingu a wszelki inne kwestie formalne reguluje stosowna umowa zawierana między podmiotami.

Ważne jest KTO sprzedawał ci pojazd (kto widnieje na fakturze jako sprzedawca/sprzedający) i do tego podmiotu się zwracasz z roszczeniami.

CO mogę poradzić i abyś o tym pamiętał:

- WSZELKĄ WYMIANĘ INFORMACJI Z ROSZCZENIAMI W TEJ SPRAWIE KIERUJ NA PAPIERZE (za potwierdzeniem odbioru) to w przyszłości pomoże w razie batalii sądowej

- jeśli sprzedającym jest ATHLON korespondencję kieruj do nich a także kopię do BMW (dealer) z dwóch względów: auto kupiłeś w BMW oraz auto podlega gwarancji więc siłą rzeczy dealer/BMW PL i AG/ są stroną w tej sprawie

- sugeruję naprawdę przemyślenie kwestii i powiadomienie o całej sytuacji BMW Polska oraz BMW AG Niemcy (znam dwa przypadki Audi i Toyota - mój :) gdzie z dealerem nie dało się nic wskórać -natomiast po powiadomieniu centrali w PL oraz za granicą w ciągu tygodnia było wszystko załatwione na ICH KOSZT + bonus + przeprosiny ;) )

Jakbyś miał jakieś pytania - uderzaj śmiało na PW.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tylko sie pochlastac - nowy samochod i juz stoi w aso

jesli dobrze rozumiem, to ta pierwsza naprawa skrzyni nie jest odnotowana w historii serwisowej? chyba to nie jest typowe?

czy ta naprawa z zestawem naprawczym sie odbyla? moznaby rozwazyc powolanie rzeczoznawcy PZMOT, aby był przy rozbieraniu skrzyni i stwierdzil czy bylo przy niej juz grzebane (ja mialem taki przypadek - powolalem rzeczoznawce, ktory byl obecny przy rozkladaniu skrzyni, jego opinia byla bardzo istotna w wygranym sporze sadowym)

ktory to diler taki madry?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
akurat o bemowo bym sie nie martwil, sam uczestniczylem w tej imprezie, nie za bardzo gdzie te samochody mialyby dostac w kosc - 550xi byl troche dojezdzany, ale za kierownica byl ktos od dilera

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Po 2 miesięcznej batalii i poinformowaniu o całej sytuacji BMW AG i BMW Polska wymienili mi samochód na nowy.

Morał jest następujący

-Pamiętajcie jeżeli auto kupione było u Polskiego Dystrybutora i olewają was informujcie o całej sytuacji BMW Polska a jeżeli to nie pomoże BMW AG.

ja tak zrobiłem i dostałem nowiutki samochód z 2011r. 4.0D

pozdrawiam wszystkich

Opublikowano
Witam,

Po 2 miesięcznej batalii i poinformowaniu o całej sytuacji BMW AG i BMW Polska wymienili mi samochód na nowy.

Morał jest następujący

-Pamiętajcie jeżeli auto kupione było u Polskiego Dystrybutora i olewają was informujcie o całej sytuacji BMW Polska a jeżeli to nie pomoże BMW AG.

pozdrawiam wszystkich

i na koniec dorzuć informację kto Ci podpowiedział ;)

Opublikowano
Witam,

Morał jest następujący

pozdrawiam wszystkich

Wymienili Ci auto na nowe, o rok młodsze z mocniejszym silnikiem tylko na podstawie tego, że skrzynia ciekła?...dla mnie conajmniej dziwne bo to nie jest wada niemożliwa do naprawy, uniemożliwiająca normalną eksploatację a to jest jedna z przeslanek do wymiany auta. Czy też musialeś dopłacić do nowego auta a Twoje przyjęli w rozliczeniu plus zaproponowali jakieś mega bonusy finansowe?. Pytam się dlatego, że nie za bardzo chce mi się wierzyć w tą historię, żeby bez drogi sądowej BMW było aż tak łaskawe i podarowywało w prezencie jakieś 100,000 zł bo mniej więcej taka jest rożnica w cenie pomiędzy X5 3.0d 10' a 4.0 11' zamiast naprawić/wymienić skrzynię, której wartość jest nieporównywalnie mniejsza. Jeżeli tak jest rzeczywiście to BMW Polska po przeksztalceniu oszczędza na prawnikach bo tu usterka wymagała jedynie jej usunięcia nie rzutując na wadliwość całego auta a tym samym na jego bezużyteczności. Oczywiscie kwestią poboczną są sprawy poniesionych kosztów, straty czasu, braku możliwości korzystani z auta...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sorki PREZESIO

Jeden z naszych kolegów podpowiedział i pokierował jak tą sprawę załatwić.

PREZESIO jesteś wielki, jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI :)

pozdro

Opublikowano
Witam,

Morał jest następujący

pozdrawiam wszystkich

Wymienili Ci auto na nowe, o rok młodsze z mocniejszym silnikiem tylko na podstawie tego, że skrzynia ciekła?...dla mnie conajmniej dziwne bo to nie jest wada niemożliwa do naprawy, uniemożliwiająca normalną eksploatację a to jest jedna z przeslanek do wymiany auta. Czy też musialeś dopłacić do nowego auta a Twoje przyjęli w rozliczeniu plus zaproponowali jakieś mega bonusy finansowe?. Pytam się dlatego, że nie za bardzo chce mi się wierzyć w tą historię, żeby bez drogi sądowej BMW było aż tak łaskawe i podarowywało w prezencie jakieś 100,000 zł bo mniej więcej taka jest rożnica w cenie pomiędzy X5 3.0d 10' a 4.0 11' zamiast naprawić/wymienić skrzynię, której wartość jest nieporównywalnie mniejsza. Jeżeli tak jest rzeczywiście to BMW Polska po przeksztalceniu oszczędza na prawnikach bo tu usterka wymagała jedynie jej usunięcia nie rzutując na wadliwość całego auta a tym samym na jego bezużyteczności. Oczywiscie kwestią poboczną są sprawy poniesionych kosztów, straty czasu, braku możliwości korzystani z auta...

Mi też nie chciało się wierzyć na początku że wymienią mi auto na nowe, w najgorszym przypadku miałem już obiecaną nową skrzynie w BMW POLSKA. Moje Auto kosztowało 314 tyś wynegocjowałem super upust bo to był ich DEMO CAR.

Dopłaciłem im tylko różnicę między cenami 100 tymi które są w cenniku BMW, mój nowy kosztował 374 tyś a ten 399 tyś

Ale poszedłem w zaparte i nie chciałem żadnej kolejnej naprawy, 3 razy byłem na rozmowach w BMW Polska ale pamiętajcie jężeli bym nie pisał z BMW AG to pewnie by mi reperowali auto do skutku. Podczas jednej z rozmów Dyrektor który zajmuje się obsługą posprzedażną powiedział mi że dostali polecenie z Niemiec aby się zająć tą sprawą. Ja pismo do Niemiec wysłałem dzień wcześniej przed rozmową z nim.Reakcja Niemców była błyskawiczna.

pozdrawiam wszystkich

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a z ciekawosci - jak ten samochod tak szybko sie znalazl z polsce? rozumiem, ze to byl juz jakis gotowy egzemplarz (demo?), ktory byl juz w polsce?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
1. Jeden z naszych kolegów podpowiedział i pokierował jak tą sprawę załatwić.

PREZESIO jesteś wielki, jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI

Najważniejsze że się udało i dosiadasz nową mocniejszą bryczkę !! Mam nadzieję że będzie służyć BEZAWARYJNIE

a z ciekawosci - jak ten samochod tak szybko sie znalazl z polsce? rozumiem, ze to byl juz jakis gotowy egzemplarz (demo?), ktory byl juz w polsce?

Każda szanująca się marka posiada przyfabryczny skład celny na którym znajdują się samochody gotowe do sprzedaży - są tam zarówno golasy (o ile w przypadku X5 można mówić o golasie) jak i full wypasione autka. Przeznaczone są one dla dealerów (gdyby np sprzedał się demo) lub klientów którzy są zdecydowani kupić "gotowca" bez wybrednej konfiguracji. Zazwyczaj jednak są one skalibrowane jak "standard" - powiedzmy że 3.0d czarna skóra etc - czyli najczęściej wybierane opcje bazowe, oraz kilka sztuk wersji top które niemal mają wszystko.Tym sposobem oszczędza się na czasie - gdyż od zamówienia do dostawy minęło by pewnie z 7-8 miesięcy - zwłaszcza że klepane są w US. A tak to pstryk i jest sprzedaż zaliczona. Pewnie w globalnym ujęciu Europejskim muszą mieć ciągle dostawy takich "gotowców" ewentualnie uzupełnianych o rzeczy możliwe do dodania w UE, bo zapewne codziennie X samochodów tej klasy się sprzedaje :).