Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pomoże mi ktoś jak zdemontować prawą półoś , żeby wymienić osłonę przegubu wewnetrzenego przy moście !oczywiście z przodu czy są tam jakieś zabezpieczenia czy tez tak może jak w oplach i innych samochodach ze na zatrzask i sie wybija ? :( pomocy!!!!
Opublikowano
Wygląda na to, że jest zatrzask i trzeba półoś wyszarpnąć. Prawa przechodzi przez miskę olejową.
Opublikowano
to co znaczy ze trzeba olej spuścić z silnika ??? a może da się wymienic gumę na przegubie bez konieczności demontażu całości???
Opublikowano
to co znaczy ze trzeba olej spuścić z silnika ???

Olej spuszcza się jedynie z tzw. skrzynki rozdzielczej (reduktora). Niecały litr...

a może da się wymienic gumę na przegubie bez konieczności demontażu całości???

No nie da się...

Opublikowano
to co znaczy ze trzeba olej spuścić z silnika ??? a może da się wymienic gumę na przegubie bez konieczności demontażu całości???

Nic nie trzeba spuszczać! Póloś przechodzi przez miskę olejową w specjalnym "tunelu". Napisałem żebyś nie był zdziwiony, że jest bardzo długa.

Aha da się wymienić oslonę przegubu bez demontazu półosi....trzeba tylko zdjąć przgub zewnętrzny i wcisnąc gumę od jego strony. Za jednym zamachem wymień osłonę przegubu zewnętrznego.

Jeśli nie "czujesz" tej konstrukcji ...to nie dotykaj.

Opublikowano

Nic nie trzeba spuszczać! Póloś przechodzi przez miskę olejową w specjalnym "tunelu". Napisałem żebyś nie był zdziwiony, że jest bardzo długa.

U mnie przy wymianie lewego wewnętrznego przegubu i demontażu lewej półośki spuszczali...może przy prawym nie trzeba.

Aha da się wymienić oslonę przegubu bez demontazu półosi....trzeba tylko zdjąć przgub zewnętrzny i wcisnąc gumę od jego strony.

No to powodzenia z tym wciskaniem...i tak trzeba zdemontować zewnętrzny przegub.

Opublikowano

U mnie przy wymianie lewego wewnętrznego przegubu i demontażu lewej półośki spuszczali...może przy prawym nie trzeba.

Aha da się wymienić oslonę przegubu bez demontazu półosi....trzeba tylko zdjąć przgub zewnętrzny i wcisnąc gumę od jego strony.

No to powodzenia z tym wciskaniem...i tak trzeba zdemontować zewnętrzny przegub.

Ale chyba pomyliłeś skrzynię rodzielczą z przednim dyferencjalem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
dobra panowie wymieniłem nic trudnego tam niema jak ktoś będzie potrzebował pomocy piszcie tema jest łatwy !!!
  • 2 lata później...
Opublikowano
Temat stary ale może ktoś odpowie. Czy przy demontażu przedniej lewej półosi olej może wyciekać? Czy warto regenerować półoś?
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
dobra panowie wymieniłem nic trudnego tam niema jak ktoś będzie potrzebował pomocy piszcie tema jest łatwy !!!

witam

zauważyłem ten temat

jak najlepiej wymienić te osłone?