Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Panowie byłem na kompie i sprawdzane były parametry sondy. Na ciepłym silniku wahały się minimalnie pomiędzy 0,470-0,5v (pb). Nie było żadnych innych zmian poza ten zakres przy obrotach 880-4000. Czy sonda do wymianki ? Pali mi masakryczne ilości pb do czasu przełączenia na gaz (20l/500km). Proszę o szybkie porady - kupię i wymienię jutro jak coś.

Pozdrawiam

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Sonda ma oscylować od 0,1 - 1v jeżeli stoi praktycznie w miejscu to jest padnięta i należy ją wymienić :cool2:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

No więc sprawa ma się tak.

Sonde dziś wymieniłem na nową (bosch)

Kwestią czasu jest stwierdzenie czy paliwo nadal "leci" ale dziś troszku jeździłem i chyba tak. Obroty lubią wskoczyć na 1000 podczas toczenia się auta na luzie ale podobno to normalne (tak zresztą było wcześniej, czasem nawet na 1100-1300 wskakiwały), po zatrzymaniu się spadają do 880. Innych zmian po wymianie sondy nie stwierdziłem. A i mam jeszcze taką hipoteze. Poprzednią sondę wymieniałem rok temu i podejrzewam że może być dobra ale chciałbym się dowiedzieć co jest pomiędzy sondą a komputerem silnika? Bo jeżeli nic to przyda się podmianka kompa (słyszałem że zdarza się choć nieczęsto żeby pada komp i są takie jaja)

Opublikowano
Reset zrobiony. Dziś zatankowałem do fula żeby nie gdybać ze wskaźnikiem. Reset zrobie jeszcze raz, wyciągne kompa i pomierze go troche jako że spalanie wychodzi wyjątkowo duże w zimie po wizycie w zamrażarce. I dodam jeszcze że 2 lata temu w zimie paliła mi do 11l a rok temu już 18l bez LPG także komentarze że "BMW w zimie tak ma" nie będą tu pasować.
Opublikowano
Problem chyba rozwiązany. 3 dni jeżdżenia, 15km zrobione na benzynie (adaptacja), 2 poranki odpalania i wskaźnik opadł minimalnie. Jest obiecująco. Po wymianie poprzedniej sondy nie resetowałem kompa (niewiedza) - może dlatego tylko 6,1 w trasie spalił (uboga mieszanka). Pozdrawiam i mam nadzieje że z tematem nie wróce :-)