Skocz do zawartości

Bagnet do sprawdzania poziomu oleju - benzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Sprawdzalem instrukcje i z tego co pisze BMW bagnet do oleju jest tylko w silnikach diesla.

Ja mam benzyne 2.5 z 2005 roku. Czy sprawdzanie poziomu oleju jest tylko mozliwe poprzez iDrive? Czy jest jakas inna metoda?

Dzieki

Opublikowano
Skoro nie widzisz bagnetu to zakładam że masz silnik N52. I tu pozstaje tylko idrive, sprawdzać na pracującym co najmniej minute silniku. Troche dziwnie, nie można sobie oleju pooglądać :)
Opublikowano
Skoro nie widzisz bagnetu to zakładam że masz silnik N52. I tu pozstaje tylko idrive, sprawdzać na pracującym co najmniej minute silniku. Troche dziwnie, nie można sobie oleju pooglądać :)

Może właśnie o to "im" chodzi żeby nie oglądać - podobnie jak brak wskaźnika temperatury :?:

Opublikowano
ja mam 523i czyli pewnie n52

Nastepnym razem kupie 530

Ja chce bagnet! :-) hehe

z tym że chyba w tych nowszych E60 (nawet 530i) bagnetu brak ;) gdzieś mnie takie słuchy doszły.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Mam taki sam silnik jak ty i z tego samego roku. Bagnet oczywiście jest. Gdyby go nie było to skąd można wiedzieć ile oleju dolać?
Opublikowano
tam gdzie nie ma bagnetu jest wskaźnik w iDrive. Ale różnie podobno on działa...
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano
Nie ma znaczenia czy 3.0 czy 2.5 poprostu wszystkie nowsze niż M54 nie mają już bagnetu. Ale za to wraz z czujnikiem poziomu zintegrowany jest czujnik, który mierzy jego parametry jakościowe oleju (przynajmniej taka jest teoria) Pozatym potrafi też sygnalizować że oleju jest za mało, i wtedy wiadomo że dolanie określonej objętosci wystarczy żeby był MAX. Jak wszysto ma swoje plusy i minusy. Ja osobiście chciałbym mieć dodatkowo bagnet, nie rezygnując oczywiście z czujnika:)
Opublikowano
Mam taki sam silnik jak ty i z tego samego roku. Bagnet oczywiście jest. Gdyby go nie było to skąd można wiedzieć ile oleju dolać?

Ten sam dokladnie? Mozesz zrobic fotke gdzie on sie znajduje?

Moze w 525 jest inaczej...

A w instrukcji napisane, zeby dolewac 1l jesli wyskoczy komunikat...

• 4 lata później...
Opublikowano
wlasnie stalem sie nabywca e60 525i i tak samo sie zastanawiam daczego nie ma bagnetu do pomiaru oleju. Dziwnie tak bez niego jestem z tych ludzi co lubia widziec na wlasne oczy i dotknac, powachac heh. W sumie fajnie ze jest czujnik ale jakos tak nie mam przekonania do elektryki.