Skocz do zawartości

Bmw 523i 2000 rok problem z silnikiem prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich fanów marki BMW :)szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem. Przejdę od razu do problemu wiec zakupiłem bmw e39 523i i już wracając do domu przejechaniu jakieś 200 Km zatrzymałem się na światłach nagle zapaliła mi się kontrolka ASC i EML silnik zaczął przerywać wkręcał się tylko do 2 tys,po kilku razach gaszenia i odpalaniach kontrolki zgasły udało mi się dojechać do domu.po podłączeniu komputera wystąpił błąd UKŁAD REGULACJI BIEGU JAŁOWEGO WADLIWE DZIAŁANIE,koleś powiedział mi ze to przepływka wiec ja wymieniłem ale niestety po przejechaniu 40 km znowu to samo.proszę o pomoc bo nie wiem od czego tu zacząć z góry bardzo dziękuje
Opublikowano
przedewszystkim na co wymieniłeś ?

BMW nie lubi zamienników

Czytałeś poprzedni post, czy tak sobie napisałeś?

Opublikowano

a ty czego nie zrozumiales ?

jak kupujesz zamienniki to tak bywa czasami przejdziesz 4km i sie zepsuje a czasami 40 tys

podstawowe pytanie co zamontowal orginal zamiennik z dolnej polki z gornej ?

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano

Z przepływką jest jeszcze tak, że nawet jak kupisz nową, to jeśli miała pecha w transporcie (delikatna jest ponoć...), to nawet nowa może szfankować. W warsztacie opisali mi przykład, kiedy dopiero trzecia działała na kompie prawidłowo. Ponoć markowa to koszt ok 500 PLN, a na Allegro można i za 130 PLN zanabyć...

Ale wydaje mi się, że to nie przepływka. Skoro po wymianie nie ma żadnej różnicy (poprzednio też potrafił jechać jakiś czas), to może jednak coś innego. Jak to jest z silniczkiem krokowym / biegu jałowego w BMW? Jedni mowią, że jest (w tym znajomy warsztat), inni, że nie ma... Jedź do fachowca (przez wielkie FA!), podłącz na kompa i pewnie wszytsko wylezie...

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

Kolego masz juz DSC czy samo ASC jeszcze?

Obstawiałbym tu na czujnik położenia wału bądź wałka rozrządu. Miałem przypadki że nie wyskakiwały na komputerze a były uwalone.

Przynajmniej objawy pasują idealnie.

Silnika krokowego nie ma, jest regulator elektromagnetyczny przepływu co po części przypomina jego pracę.

Podmień czujniki, zobaczysz czy się coś zmieni.

Opublikowano
przedewszystkim na co wymieniłeś ?

BMW nie lubi zamienników

walisz posty ?

ja już nie musze

nie jest tajemnicą że BMW nie widzi zamienników więc tak jak i koledzy pytam :

czy nowa przepływka była oryginalna ?

Opublikowano
Ja za to pytam czy jest w tym aucie DSC czy ASC jeszcze, bo jak jest DSC i zapala się kontrolka trakcji a w tym samym momencie auto przestaje jechać, sprawdź czujnik kąta skrętu, może jest nieskalibrowany. Wtedy silnik zaczyna szarpać i dzieje się właśnie coś podobnego.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy i mam ten sam problem jeszcze niestety na trasie mnie to spotkalo . stoje we wroclawiu, zapalila sie lampka od kontroli trakci i kontrolka EML, na wolnzch obotach pracuje dobrze bez problemu, jak mu dam gaz zaczyna przerywac i spadaja obroty, przydusza sie jakby, jechac nie da rady. mam odcholowany auto na parking. niestety jutro wolny dzien a ja musze koniecznie jechac dalej.

znalazl ktos rozwiazanie tego problemu, bo widzialem pare tematow ale niestety tylko pomysly bez rozwiazania problemu. prosze was o pomoc, a jesli jest ktos z wrocka lub zna kogos stad i moglby mi pomoc jutro to tez prosze o kontakt.

jeszcze dodam ze podejrzewalem przeplywomierz bo tak na uchoi rozum amatora silnik nie dostaje powietrza albo go za malo, wiec wyjalem wtyczke od przeplywomierza i dodajac gaz ta samo pracowal zarowo na wolnych obrotach jak i przy dodawaniu gazu.

Opublikowano

moze przepustnica cos zle dziala z tego co wiem masz w pełni elektroniczną przepustnice

albo ładowanie siada sprawdz sobie napiecie na zapalonym silniku?

dalej co mi przychodzi do glowy czujniki odma sondy mozna gdybac

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
Rozwiazanie problemu: komputer wskazywal przepustnice, zostala wymontowana i okazalo sie ze jest dosyc brudna (chyba jeszcze nigdy nie byla czyszczona) po oczyszczeniu blad zniknal i przejechalem nastepne 700 kilometrow bez najmniejszego problemu wiec chyba to bylo to. jakby blad powrocil napisze. pozdrawiam pana Stanislawa z ul. Szkockiej we Wroclawiu za profesjonalne podejscie do sprawy i znalezienie czasu. polecam