Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie, pewnego dnia jadąc autem na światłach krótkich, nagle zapaliła się prawa żarówka od gługich i świeci nawet po wyłączeniu zapłonu.

Stawiam osobiście na zwarcie w przekaźniku w LCM'ie ale może ma ktoś inne sugestie? Na razie po prostu odłączyłem kostkę od żarówki.

Czy przy wymianie LCM'a trzeba dobrać identyczny? Są w końcu kodowane w nim dane o aucie: przebieg, VIN itp.... Trzeba po wymianie nowy - używany moduł kodować?

Pozdrawiam,

Opublikowano
Witam,

Jak w temacie, pewnego dnia jadąc autem na światłach krótkich, nagle zapaliła się prawa żarówka od gługich i świeci nawet po wyłączeniu zapłonu.

Stawiam osobiście na zwarcie w przekaźniku w LCM'ie ale może ma ktoś inne sugestie?

Prawdopodobne jest , ze w LCM padl tranzystor.

Z tego co pisza na stronach angielskich, usterka jest naprawialna i w dodatku dosc latwa ( dla elektronika) no i tania.

Wstawienie innego LCM bedzie wymagalo kodowania wiec mysle , ze szybciej i taniej bedzie sprobowac wymienic tranzystor.

LInk do strony gdzie jest link do dokumentu opisujacego naprawe LCMu:

http://bimmerboard.com/forums/posts/342031

Opublikowano

Dzięki ogromne za szybką odpowiedź!

Szukałem po innych postach i w sumie tej instrukcji nigdzie nie było, naprawa nie stanowi dla mnie osobiście problemu.

Zastanawiałem się nad zakupem innego modułu i przelutowaniu ew. uszkodzonych elementów.

Pozdrawiam,

Opublikowano
LCM jest za schowkiem w kabinie (prawa strona), łatwo go wypiąć i zanieść do elektronika zajmującego się tego typu sprawami. Moduł LCM kosztuje pewnie ze 150 PLN i warsztat zajmujący się BMW jest w stanie przekodować sam ten moduł (kodowanie całości samochodu może spowodować, że niestandardowe rzeczy ujęte w VIN mogą przestać działać!). Jak nie masz elektronika zajmującego się tematem, to szybciej będzie LCM wymienić. Przechodziłem przez to jakieś 3 miesiące temu :mrgreen: .
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!