Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam jestem nowy i mam bmw od niedawna. Nurtuje mnie taka sprawa: mam 320d i zauważyłem, że szybko się grzeje. Tzn. po odpaleniu np. po nocy wskaźnik temperatury dosyć szybko wędruje do pionu (znacznie szybciej niz w a4 1,9tdi tescia). Później już stoi jak zamurowany, ale zastanawiam się czy to normalne, że diesel tak szybko zagrzewa płyn. Dodam tylko, że stan płynu chłodniczego i oleju jest prawidłowy
Opublikowano
szczerze mówiąc to ciężko powiedzieć po ilu km w jeździe miejskiej. Wskazówka zaczyna się ruszać w zasadzie po przejechaniu 500m. Nie miałem nigdy wcześniej bmw i wydaje mi się, że nie powinien tak szybko się grzać, ale skalą porównawczą jest dla mnie wspomniane wcześniej a4 a ono się tak szybko nie grzeje, ale to dwa różne samochody
Opublikowano
to dobrze, u mnie zaczyna się ruszać praktycznie po chwili od odpalenia, po ok. 8-10 minutach mam już pion.
Opublikowano
czyli wszystko jest ok :D Dzięki Panowie :cool2:

ogólnie to że silnik szybko się grzeje to dobrze... masz wszystko sprawne. wielu ludziom grzeje się zbyt długo i to jest sygnał by szukać jakiejś usterki.

Opublikowano
320d grzeje się znacznie szybciej od 1,9 i 2,0 tdi ;) porównuję do aut znajomych

jeśli już porównujemy 320d do innych marek to... miałem Vectrę B 2.0 DTI i w ogóle nie trzymała pionu :/ co najlepsze to ten typ tak miał po prostu, grzał sie strasznie długo, na trasie wskazówka opadała do 1/4 skali, w mieście i przy szybkiej jeździe potrafiła wskoczyć nawet na 3/4...