Skocz do zawartości

523i czujniki parkowania

ambience

Rekomendowane odpowiedzi

Witam z uwagi na to że moim autem ostatnio coraz częściej jeździ moja kobieta zastanawiam się nad zamontowaniem z tyłu auta czujników parkowania chciałem kupić zwykłe czujniki z głośnikiem aby nie wrzucać do auta jakiś wieśniaczych wyświetlaczy... i mam takie pytanie montował ktoś z was takie czujniki i jak one działają? i czy nie ma jakiegoś błędu w światłach i jak się sprawują z modułem lcm bo wyczytałem, na allegro, że podpina się je do wiązki od światłą wstecznego. I czy montaż ich jest prosty tak jak piszą na allegro z góry dziękuje za pomoc

kupujesz czujniki cofania zcentralka za 50 zl z allegro. centralke kontujesz w okolicy bezpiecznikow. plus do swiatel cofania. korytka do kabli sa fabrycznie, wiercisz tylko otwory w listwie na czujniki. glosnik montujesz wg uznania zeby byl slyszalny. kolega to robil w 525td i mowil ze latwo poszlo. o bledach nic nie wspominal a bawi sie w diagnostyke

zastanawiam się nad zamontowaniem z tyłu auta czujników parkowania chciałem kupić zwykłe czujniki z głośnikiem

W moiej 520i '97 zamontowalem czujniki VALEO tylko z beeperem, takie jak przykladowe na allegro:

http://allegro.pl/valeo-632000-czujnik-czujniki-parkowania-cofania-i1552406890.html

Instrukcja montazu:

http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/850000-874999/856469-an-01-ml-EINPARKHILFE_BEEP_PARK_1_de_en_fr_nl.pdf

Montaz jest dosc prosty. Nie trzeba sciagac zderzaka a wystarczy tylko sciagnac listwe czarna wraz z chromowana.

Zadne bledy sie nie pojawiaja po podpieciu pod swiatla biegu wstecznego.

W listwie chromowanej (nad ta czarna listwa w zderzaku), sa lekkie naciecia pokazujace lokalizacje czujnikow fabrycznie montowanych .

Tam tez zamonotowalem czujniki VALEO i nie trzymalem sie scisle zalecen instrucji montazu VALEO co do odlegosci miedzy czujnikami gdyz nie byly to jakies wielkie roznice.

Mimo to dzialaja bardzo precyzyjnie i niezawodnie jak do tej pory (ok 1,5 roku je uzywam)

Prezetuja sie bardzo estetycznie, gdyz niewielkie rozmiary (srednica, gleboksci "wystawania" z zderzaka) oraz matowy kolor czynia je praktycznie niewidoczne na czarnej listwie.

Glosnik daje mily dla ucha dzwiek co tez odroznie go od zestawu "no name" ktory zamontowalem w innym samochodzie gdzie jest on nieco drazniacy i brzmi jak z taniej chinskiej zabawki.

Oczywiscie sa tez zestawy tansze, innych marek lun niemarek ale ja sie zdecydowalem na te VALEO glownie za sprawa estetyki i ew latwej dostepnosci czesci zamiennych gdyby ktorys z elementow wymagal wymiany.

a co myślicie o Tych czujnikach bo te valeo są za 189zł i zastanawiam się czy nie płace za firmę znalazłem takie http://allegro.pl/markowe-czujniki-parkowania-buzzer-2-kolory-i1534949416.html

P.S połączy ktoś posty bo pomyliłem się i nie edytowałem

Powiem kolego że te niby firmówki to fajny egzemplaz.Ja chyba w wakacje jak będe w Polsce kupie.Żona jeżdzi i ci Hiszpanie parkują na dotyk,więc chyba warto.Łącze te wasze linki dla zainteresowanych:

1 Valeo http://allegro.pl/valeo-632000-czujnik-czujniki-parkowania-cofania-i1552406890.html - 190zł

2 Coś firmowego http://allegro.pl/markowe-czujniki-parkowania-buzzer-2-kolory-i1534949416.html - 60zł

Przyznaje ze te niby markowe jak dla mnie fajne i gwarancja,wiertło itd.POzdr

• 9 miesięcy temu...

Witam. Widze ze temat juz dawno nie ruszany ale mnie interesuje wiec odswierze.

Mam juz kupione czujniki. Czas na montaz no i teraz pojawil sie problem bo nie wiem ktoredy puscic kable od czujnikow, tak zeby nie sciagac zderzaka. Listwe sciagalem i czujniki umieszcze w otworach na oryginalne czujniki. Nie chcial bym jednak wiercic zadnuch dziur zeby przewlec przewody do bagaznika.

Mogl by mi wiec ktos doradzic ktoredy przewlec kable?

Tez bede montowac te czujniki i mam ten sam dylemat, aby nie zdejmowac zderzaka. Slyszalem od dwoch znajomych, ze sa otwory wentylacyjne, a nawet otwory specjalnie do kabli od firmowych czujnikow. Nie sprawdzilem bo narazie za zimno :mrgreen:

Sledze dalej ten temat i czekam na sprawdzone odpowiedzi :cool2:

Jak zdejmiesz plastikową osłonę wewnątrz kufra osłaniającą próg załadunkowy,to znajdziesz tam zaślepkę plastikową.Ja puściłem tamtędy kable do haka.Nie pamiętam tylko,czy da radę bez zdejmowania zderzaka.
niema nic lepszego niż BAWARKA

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Witam panowie , też zastanawiam się nad czujnikami parkowania .Przeczytałem już kilkanaście tematów i ciągle nie mogę znaleść odpowiedzi którędy w końcu puścić te przewody od czujników do centrali :roll: Temat już dosyć stary więc mam nadzieje że ktoś już doszedł jak to rozwiązać .