Skocz do zawartości

zbyt duże spalanie jaka przyczyna ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
posiadam e34 525 z 12 zaworowym silnikiem. zagazowana. i tu brzmi moje pytanie dlaczego tak dużo pali. filtry były wymieniane jakieś 14 tys. km temu. pali mi teraz 22 litry gazu na 100 km przy spokojnej jeździe więc troche za dużo :P doradzcie co moge z tym zrobić
Opublikowano

Pali dużo bo być może jeździsz tylko po mieście, być może masz uwaloną sondę, być może masz coś nie tak z układem zapłonowym, mogę tak wymieniać do jutra bo przyczyn może być milion :wink: Napisz czy silnik pracuje równo,czy dobrze się wkręca, czy od zawsze, tzn. odkąd go masz tyle palił. Potrzeba więcej informacji żeby zdiagnozować tak na odległość, a wogóle najlepiej byłoby gdybyś zaczął od podpięcia auta pod kompa, bo może to być jakaś pierdołka którą da się zdiagnozować w 5 minut po podłączeniu. 22 litry to faktycznie dużo, jeśli faktycznie jest to wynik "przy spokojnej jeździe" bo to pojęcie każdy może rozumieć inaczej- np. moje m30b35 przy spokojnej jeździe pali 12,5l, przy normalnej jeździe pali 14-16, a na co dzień i dwudziestoma litrami nie pogardzi :norty:

Doradzam co możesz z tym autem zrobić:

1. zdiagnozować i ewentualnie naprawić

2. podpalić na odludziu

3. nie naprawiać,mniej jeździć i liczyć że benzyna i gaz stanieje :norty:

4. sprzedać BMW i kupić Tico,Punto czy inną "małolitrażówkę"

Polecam to pierwsze rozwiązanie :cool2:

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Opublikowano
pracuje równo i elegancko, chetnie sie wkręca na obroty. czasem potrafi zassać rure przy wysokich obrotach ale to już co innego. przy spokojniej jeździe czyli do 2,5 - 3 tys obr.
Opublikowano
jeśli mówimy o tej co wsadza się spiro właśnie po to żeby nie zasysało to tak to jest ta rura ale z tego co wiem to normale że zasysa na gazie ale nie powinno na benzynie a właśnie na Pb zasysa... powracając do tematu to powiedzcie mi dlaczego mi tyle pali ?
Opublikowano
masz silnik M20 a tam jak mi sie wydaje nie ma kompensatorow hydraulicznych, wiec moze trzeba by zawory mu ustawic...moze lambda daje zly odczyt i przez to mieszanka jest za bogata...filtr powietrza do wymiany . . .
iZzI