Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, mam pytanko odnosnie wspomagania; niestety w mojej bmce nie przewidzieli wspomagania kierownicy model 316i E36 91r. i chcialbym je zlozyc, czy moglby mi ktos napisac czy jest to mozliwe - bo chyba jest, a jesli tak; to jakie czesci powinny wchodzic wsklad calego kompletu, bo mam okazje kupic, ale nie chcialbym sie naciac, dzieki i pozdrawiam.
Opublikowano

Tak można założyć wspomaganko :wink:

Potrzebujesz nową przekładnię kierowniczą ( maglownicę ), pompę wspomagania, zbiornik oleju, komplet przewodów gumowo-metalowych.

Opublikowano
witam, mam pytanko odnosnie wspomagania; niestety w mojej bmce nie przewidzieli wspomagania kierownicy model 316i E36 91r. i chcialbym je zlozyc, czy moglby mi ktos napisac czy jest to mozliwe - bo chyba jest, a jesli tak; to jakie czesci powinny wchodzic wsklad calego kompletu, bo mam okazje kupic, ale nie chcialbym sie naciac, dzieki i pozdrawiam.

W E-36 nie robili wspomagania ? :mad2: To sie nie milo rozczarowalem...

Opublikowano

Wyobraź sobie że były E36 bez wspomagania, el. szyb, centralnego zamka, szyberdachu, zestawu głośników i radia, poduszki powietrznej i o ile się nie mylę w 91 roku nawet bez ABS-u :wink:

Opublikowano
Robili, robili.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
zamiast obrotomierza jest zegarek :(
:jawdrop: to jest dla mnie nowosc.

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano

czy te czesci wystarcza do zalozenia wspom.kierownicy??

http://img441.imageshack.us/img441/8620/wspombmw8bc.jpg dzieki, pozdrawiam

Opublikowano
jestem zdziwiony z tego co tu przeczytalem, rozumie ze moglo nie byc, elek. szyb i np. lusterek, ale ze niema wspomagania - to juz wielka porazka BMW.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam wspomaganie,obrotomierz,centralny,szyber nawet elektryczny itd ale nie mam absu co mnie bardzo niepokoi bo zima idzie :(
Opublikowano

Na rysunku jest prawie wszystko z wyjątkiem dwóch rzeczy:

- pierwsza to łącznik maglownicy z trzpieniem kolumny kierowniczej - w Twoim aucie bez wspomagania będzie on za długi więc musisz również poszukać takiego do maglownicy ze wspomaganiem,

- druga, na rysunku dokładnie nie widzę, ale rozchodzi mi się o mocowania pompy na silniku - nie pamiętam już czy wszystkie miały zastosowane to samo rozwiązanie mocowania pompy.

Opublikowano

Tak.

Tylko że ten łącznik jest z połączeniem wieloklinowym będącym strefą amortyzacyjną w razie wypadku i to połączenie z czasem będzie Ci pukało.

oszukaj zatem łącznika z takim harmonijkowym odlewem aluminium będącym strefą zgniotu i unikniesz stuków puków w zawieszeniu.

Opublikowano
Kurcze, sam mam el. lusterka a szyby i dach w wersji 'classic manual' ale nie wiedziałem że robili e36 w wersji dla strong manów bez wspomagania. Kurcze to ciężkie auto, teraz nawet chyba Panda ma wspomaganie.
Opublikowano
Kurcze, sam mam el. lusterka a szyby i dach w wersji 'classic manual' ale nie wiedziałem że robili e36 w wersji dla strong manów bez wspomagania. Kurcze to ciężkie auto, teraz nawet chyba Panda ma wspomaganie.

E36 to jest ciezkie auto ? , Pandy chyba maja ale napewno nie wszystkie , nie wiem bo nie interesuja mnie te plastikowe zabawki , a ja mam szyberdach na korbe i sie nie chwale :P , myslalem juz o silniczku ale on tak lekko chodzi ze odpuscilem a moze na wiosne :wink:

BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano

Moja becia z 1991 też nie ma wspomaganka, sam byłem zdziwiony bo przy zakupie nie zaczaiłem bazy że nie ma, dlatego myślałem ze jakiś helmut coś tam przy niej kombinował ale koledzy z forum wyprowadzili mnie z błędu...Założenie tej opcji to dobry pomysł tylko kosztowny...bez wspomagania też da się jeżdzić :mrgreen:

Przy okazji pytanko : tam przy wiatraku w wersji ze wspomaganiem nie musi być "koła zamachowego" na dwa paski...czy jak to ma być??????

Opublikowano
dołaczam do grona posiadaczy e36 bez wspomagania ;) (czasem sie ciesze bo w lato po parkowaniu na ciasnym parkingu nie potrzebna mi żanda silownia :mrgreen: ) Mam tylko el. lusterka, abs, i szyberdach na korbkę :dance:
Opublikowano
Ja też nie miałem i założyłem a co do koła zamachowego to też musi być wymienione na dwa paski. ja w roczniku 91 miałem elektryczne szyby elektryczny szyber myśle że to nieporozumienie BMW zamiast tego powinni dać wspomaganie i ABS. A co do kosztów to całkowity koszt wyniósł mnie 800 zł za wspomaganie
Opublikowano

Tak narzekacie. BMW bez wspomagania da sie bez problemu jezdzic.

Jezeli ktos twierdzi ze sobie na tekiej beemce wyrobi miesnie to niech sobie kupi Poloneza. Wtedy moze doceni przekladnie kierownicza bez wspomagania w BMW :)