Skocz do zawartości

330d - kontrolka dde i gasnie, wtryski?regulator cisnienia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

no i znowu problem, wymienilem pompe progowa i dalej lipa:( jade sobie autostrada i tu nagle autem znowu szarpie, zjechalem w autostrady i to juz byla masakra, nie da sie jechac, szarpie i wkoncu zaswieca sie kontrolka dde i auto gasnie, na wolnych obrotach obroty skacza od 800 do 400 rpm. jak tak szarpie to rozpedzam sie gorzej od malucha:( tydzien temu bylem na komp i mialem takie bledy:

diagnostyka sterownikow BMW Diesel EDC 15C4 pamiec bledow:

6660 sterownik stopien koncowy podgrzew.

zwarcie

13573 sterowanie czasem grzania

awaria sterownikja zarzenia

4704 cisnienie wtrysku wstepnego- kontrola

cisnienie za male

4496 kontrola cisnienia w magistrali

odchylka regulacji

czy to cos z tymi swiecami, robi sie gdzies zwarcie i odcina prad? a moze cos z przeplywka? czy jak? nie mam juz na to pomyslu:(

Edytowane przez wazkamax
Opublikowano

Akurat lampka dde nie odpowiada tylko za grzanie swiec tylko to jest tkz mil jak w benzyniaku. co do bledow na swiecach i sterowniku dopadl cie typowy problem e46 z silnikiem diesla , podpowiem ci tylko ze sterownik swiec jest zamontowany na lapie od silnika i jakos nie wytrzymuje drgan, a ze jest to komputerek to sie psuje poszukaj na llegro.

twoj problem z brakiem mocy i dzialaniem silnika jest prawdopodobnie zwiazany z uszkodzonymi wtryskami(przelewaja na przelew i komputer nie potrafi podniesc cisnienia) lub regulatorem cisnienia cr zamontowanym na listwie cr. mysle ze podlaczenie komputera (tym bardziej ze interface kosztuje 80zl na allegro) wyjasni twoj problem.

Jesli ta ilosc inforamcji jest dla ciebie za mala do zdiagnozowania problemu, zapraszam do dyskusji, ale proponuje troche poszukac na necie o zasadzie dzialania cr, chyba ze oddasz do zakladu mech. pojazdowej do naprawy...

Opublikowano
no wlasnie mechanik mi powiedzial ze wtryski sa ok, po ogladnieciu parametrow na kompie. wiec mozliwe ze to bedzie czujnik cisnienia na szynie cr? a moze pompa wysokiego cisnienia cos robi mnie w chu....:)?
Opublikowano
nikt sie z tym nie spotkal? Jezeli tak to co jest bardziej prawdopodobne, wtrysk ktorys leje? Czy moze regulator cisnienia paliwa? Auto nie kopci i pali na dotyk. Usterka ta pojawia sie raz na czas, wiec trudno ja zdiagnozowac bo po podlaczeniu do kompa nie wykryto wiecej bledow niz sa kilka postow wyzej, bo wtedy auto dobrze chodzilo. Poratujcie mnie