Skocz do zawartości

3xx - Spryskiwacze ksenonów

Perez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam jeszcze jeden problem związany ze spryskiwaczami do ksenonów. Nie działa mi spryskiwacz od strony kierowcy, bardzo szybko ubywa płynu i za każdym razem jak używam spryskiwaczy jest plama pod zderzakiem od strony pasażera. Wniosek taki że musiało się coś rozpiąć na trójniku przy działającej stronie.

Czy ma ktoś z was może wiedzę gdzie tego szukać i jak się do tego dobrać?

Pozdrawiam

Trójnik jest tylko jeden i znajdziesz go od strony zbiornika spryskiwaczy. Przymocowany jest do przedniego pasa. Z mojego doświadczenia to możesz mieć padniętą dysze spryskiwacza. Bardzo często pękają siedziska spryskiwaczy. Chcesz mieś pewność to zalej zbiornik spryskiwaczy (najlepiej wodą bo najtaniej) i wyciągnij dyszę spryskiwacza. Wsadź mały płaski śrubokręt w szczelinę pomiędzy listwą lampy a zaślepka spryskiwacza i ja wyciągnij tak abyś mógł złapać ją rękami. Zablokuj czymś dyszę aby się nie schowała i obserwuj czy nie wycieka. Jak będziesz pewny że padła/rozszczelniła się dysza spryskiwacza to najlepiej kup nową w ASO bo cena jest praktycznie taka sama jak używanej.

Jest jeszcze jedna możliwość, że rozszczelniła się dysza teleskopowa, która zamontowana jest w ślizgu lampy ale żeby do niej się dostać to najlepiej wyciągnąć lampę.

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/320i-M52/LHD/N/1999/november/browse/vehicle_electrical_system/single_parts_for_head_lamp_cleaning/

Dysza teleskopowa cześć nr 6, dysza spryskiwacza to nr 8

Szybko ucieka ci płyn spryskiwaczy?

Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą informację, jednak problem polega na tym że spryskiwacz od strony kierowcy wogole się nie wysuwa, więc chciałem zacząć od tego trójnika czy tam nie ma spadku ciśnienia.

Jak dobrać się do tego trójnika?

• Zasłużeni forumowicze
Trójnik jest przy zbiorniku spryskiwaczy a dokładniej przy pompce od sprysków. Jest tam 10 cm przewody i własnie ten trójnik. Jesli tu bedzie ok to nastepna rzecz to odczepiony przewód przy teleskopie który własnie nie wysuwa dyszy bo nie ma ciśnienia. Żeby sie do niego dostać musisz wyjąć lampę, a zeby ja wyjąć musisz wyjąć ta dysze o której pisze kolega wyżej. żeby wyciągnąć sama dysze musisz ja równomiernie ciagnąć do sienie - nie szarpać - siedzi ciasno

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

kolego zrob tak jak Ci pisza inni

wykrec reflektor z tego co pamietam to tylko 4 śruby, bedziesz mial dostep do spryskiwacza i bedziesz widzial o co kaman

moja rada jest taka-demontaż spryskiwacza i proba rozruszania go

w moim przypadku to pomoglo, plyn uciekal ze spryskiwacza mniej wiecej w jego polowie jakby oring byl walniety i po rozruszaniu przestalo puszczac

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
no wlasnie jak wypiąć spryskiwacz żeby go nie upierdzielić

Podważ go śrubokrętem tak zebyś mógł go złapać palcami. Potem go tylko ciągniesz do siebie, dodam ze ciasno siedzi i trzeba użyć siły

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

no wlasnie jak wypiąć spryskiwacz żeby go nie upierdzielić

Podważ go śrubokrętem tak zebyś mógł go złapać palcami. Potem go tylko ciągniesz do siebie, dodam ze ciasno siedzi i trzeba użyć siły

już byłem na etapie, że złapałem go palcami i go wysuwałem ale nie chciałem używać siły żeby nie pękła plastikowa prowadnica w której pewnie płynie płyn...

Jak wyciągniesz już spryskiwacz dam mocno że poczujesz opór to złap jedną ręką za wysunięty teleskop a drugą pociągnij spryskiwacz. Możesz nim troszkę pokręcić (delikatnie) w lewo i prawo aby troszkę rozruszać go w teleskopie. Jak wyciągniesz spryskiwacz to spodziewaj się że wyleci ci cały płyn ze zbiornika. Jak wyciągniesz spryskiwacz to pomału wpuść wysunięty teleskop. Teraz możesz przystąpić do demontażu lampy. Poodpinaj wszystkie kostki. Potem odkręć dwie śrubki mocujące lampę w ślizgu. Jedna jest z tyłu lampy (możesz ją odkręcić kluczem nasadowym nr 8 lub torx). Druga śruba jest troszkę ukryta i znajdziesz ją w szczelinie pomiędzy lewą stroną lampy (patrząc od przodu auta) a obudową chłodnicy. Śruby musisz wyciągnąć bo będą ci potem przeszkadzać podczas wysuwania lampy. Potem odkręć dwie śruby widoczne od góry, mocujące lampę do pasa przedniego i wyciągnij lampę. Od teraz będziesz miał dostęp do dyszy teleskopowej. Jak chcesz sprawdzić skąd ci cieknie to wsadź z powrotem dysze spryskiwacza, zalej zbiornik i spróbują użyć spryskiwaczy (uważaj na odpięte kostki abyś ich nie zalał).

• 2 lata później...

Wycylenie dysz działa na zasadzie ciśnienia z pompki od spryskiwacze.

Ranger sprawdź czy zaslepka przy spryskiwaczu Ci nie wyskoczyła... To może być objaw braku jednego spryskiwacze i cieknacego płynu ;)

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka