Skocz do zawartości

SPEKULACJE WYMIANA OLEJ SKRZYNIA AT I MOST X3 3.0D

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ciekawe od kąd to w skrzyni wymienia się olej skoro we wszystkich serwisach mówią, że się nie wymienia ..

Po pierwsze większość serwisów mówi, że jednak warto wymienić. Różne są tylko przebiegi, przy których radzą to zrobić. Za to producent skrzyń biegów już jednak pisze o konieczności wymiany oleju... Producent samochodu w ramach działań marketingowych przedstawia samochód jako bezobsługowy: olej silnikowy co 30tys., filtr powietrza co 2-gą wymianę oleju, olej w skrzyni wieczny. Oczywiście w większości przypadków takie traktowanie samochodu pozwoli mu spokojnie dotrwać do końca gwarancji ...a później nich klient kupi nowy samochód albo płaci ciężkie pieniądze za wymianę podzespołów.

Każdy robi jak chce. Niektórzy noszą te same skarpetki po kilka dni a majtki to można na 4 różne sposoby założyć i są "ciągle jak nowe" :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
ignac sprawdź w aso jaki olej do twojej skrzyni jest przeznaczony, prawdopodobnie etl 7045, nie ma sensu szukać odpowiednika z shella czy cokolwiek innego bo olej w aso jest tani, z tego co pamiętam ok 25 zł za litr, ale nie jestem pewien
Opublikowano

nie możliwe ze 25zł litr.z tego co sie dowiadywałem w detalu litr kosztuje około 90zł w inchape w warszawie mam rabat u nich i za 70zł litr moge kupic.

wiec nie wiem skad ta cena 25zł za litr.

a ten etl 7045 to jest oryginalny olej bmw ????

IMPORT CZĘŚCI DO KIA I HYUNDAI CZĘŚCI NOWE ORYGINALNE ORAZ ZAMIENNIKI

KONTAKT [email protected]

GG 22098562

kom 502100017

• Moderatorzy
Opublikowano

Jeśli skrzynie masz A5S390R to skrzynka pracuje na oleju Texamatic ETL7045E.

Ale Ty masz chyba po lifcie więc skrzynka ZF i tu już jest inny olej.

• Moderatorzy
Opublikowano
Po lifcie jest taki olejhttp://allegro.pl/oryginalny-olej-bmw-m-1375-4-automat-6hp26-1-litr-i1542967584.html
Opublikowano

Ignac mam większy upust ;)

zf w wersji po lifcie ile ma przełożeń?

Opublikowano
mam w bmw jakies 10% ale wsio zależy od grupy towarowej.Czasami idzie sie dogadac z nimi by cos dali jeszcze od siebie ;)

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano
mój bardzo dobry kolega jest kierownikiem na częściach, mam trochę lepiej
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
czy ktoś słyszał lub stosował przy wymianie oleju w skrzyni 6HP olej RAVENOL ATF 6HP FLUID? Ponoć posiada specyfikacje producenta skrzyń 6HP a cena co do oryginały b.konkurencyjna około 180zł za 5 litrów.Ktoś coś słyszał?

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano
czy ktoś słyszał lub stosował przy wymianie oleju w skrzyni 6HP olej RAVENOL ATF 6HP FLUID? Ponoć posiada specyfikacje producenta skrzyń 6HP a cena co do oryginały b.konkurencyjna około 180zł za 5 litrów.Ktoś coś słyszał?

Tak - wymienilem jakis czas temu siebie i wszystko smiga OK

Opublikowano

aha bo i ja sie przymierzam do wymiany a wymieniałes razem z miska czy nie było potrzeby.czy tylko olej uszczelka i filtr i jaka wymiane robiłes statyczną czy dynamiczną?ile oleju ci weszło?

dzieki za info

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano

Kupilem zestaw z allegro od kolegi z forum 7er (allegro: motoshop24) - olej Ravenol + miska i oringowa uszczelka (ktorej mi nie wyminili bo "w x-drive zaslania reduktor i za duzo roboty" zestaw koztowal 750 zeta

Wymienilem olej - nic nadzwyczjnego, panowie odkrecili oslone, spuscili olej (weszlo 7 litrow) zamienili miske z filtrem na nowa i po pol godzinie bylo OK - koszt wymiany 200 zeta, ktory pewnie mozesz gdzies u znajomka zrobic za stowe

Skrzynia przed i po wymianie pracuje bez zarzutu, zadnych sladow na magnesach czy osadu na spodzie olej byl czysciutki - auto jest po 140kkm /4 lata

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kto mi poleci z warszawy lub okolic warszawy dobry warsztat gdzie wymienie olej w automacie oraz zrobia mi adaptacje skrzyni poprawnie dobrze i z moim spokojem ducha że wsio jest na pic ogarniete?

wiem ze jest temat polecane warsztaty ale tam jest jeden wileki sajgon w tym dziale.Może ktoś z was ma polecany i dobry warsztat w warszawie.

Bo musze uczynic taka procedurke :)

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano

Ja robilem w Midparts - na ich czesciach z olejem ZF gosc wola 1200 pln, za sama wymiane 200 ...

Nie ma zadnej w tym wielkiej filozofii i pewnie ci to zrobia w kazdym warsztacie typu mechanic.pl ale wtedy bym radzil poczytac co i jak bo ...

W ASO jakis czas temu wolali po 2500 PLN

Opublikowano
jak sie nie robi jesli wymieniasz 100% czyli około 10 litrów powinno sie zrobic adaptacje jesli wymieniasz około 4-5 litrów czyli połowe to moze i nie ale moim zdaniem wymieniac połowe to głupota.

GG 22098562

kom 502100017