Skocz do zawartości

SPEKULACJE WYMIANA OLEJ SKRZYNIA AT I MOST X3 3.0D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktos z was wymieniał olej w automacie i moście?

Wiem że jest temat na e60 czy x5 ale jedni pisza tak wymieniac drudzy że jest dozywotni i tak samo twierdzi serwis że jest olej longlife:) ale to tak samo jak by frytki smazyc na tym samym:)

Pytanie czy ktos wymieniał u siebie ?

dzieki za info

IMPORT CZĘŚCI DO KIA I HYUNDAI CZĘŚCI NOWE ORYGINALNE ORAZ ZAMIENNIKI

KONTAKT [email protected]

GG 22098562

kom 502100017

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
skrzynia też tak myślałem a most?tylko przy jakim przebiegu?

GG 22098562

kom 502100017

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niedawno wymieniałem w skrzyni. Trochę kosztowna zabawa bo trzeba wymienić całą miskę, w której jest filtr (ale nie wiem czy masz tą samą skrzynię co ja). U mnie wymiana była wymuszona przez nieszczelności na uszczelce miski ale serwis tak czy tak zalecał wymianę przy około 100tys. Na pewno nie zaszkodzi...
Opublikowano
chyba tylko z powodu miski taki wysoki koszt, u mnie wyszło ok 500-600 zł olej etl 7045 + filtr, mam skrzynie GM, wymieniałem 2 razy żeby zmienić większa ilość oleju
Opublikowano

a przy jakich przebiegach wymienialiście olej w skrzyni? jakas różnica po wymianie odczuwalna? mniej tzw szarpie przy zmianie biegów?

A ktoś z was wymieniał olej w moście?

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano

wymieniałem przy 160 tys bo nie byłem pewien czy poprzedni właściciel wymieniał następna wymiana przy 200 tys i tak co 40 tys wymiana. jak nie wiesz czy była wymieniana czy nie to wymień jak najszybciej oszczędzi ci to kłopotów w przyszłości. skrzynia automatyczna musi mieć wymieniany olej.

w moście nie wymieniałem

• Moderatorzy
Opublikowano
W moście to morzesz sobie podarować ale koniecznie wymień jeszcze w skrzynce redukcyjnej.
Opublikowano

w skrzynce reudkcyjnej?

tzn od rozdziału napędów?

i tak bede musiał w moście w tylnym dyfrze wymienic bo zaczął delikatnie huczecz:( i przy wymianie tylnego dyfru wymienie olej w dyfrze oraz może odrazu w skrzynce redukcyjnej tak jak piszesz.

ona jest przy napedzie czy gdzies koło skrzyni?

jaki olej idzie do tej skrzynki redukcyjne?

GG 22098562

kom 502100017

• Moderatorzy
Opublikowano

Olej do skrzynki redukcyjnej dostępny jest tylko w serwisie ale wchodzi ok. 1L.

Most jak hałasuje i poziom oleju jest ok.to i tak wymiana go nie uleczy :(

Opublikowano

dzieki za info odnośnie skrzynki redukcyjnej defakto mam org przejechane 76 tysi:)

ale wymienie ten olej w skrzynce redukcyjnej w skrzyni przy 100 tysiach.

wiem że dyfer bede musiał wymienic plus zalac go nowa oliwa.

narazie szumi jak jest sucho mniej jak jest deszczowo wilgotnie wiecej bez tragedi ale m nie wkurza.

nie lubie jak cos piszczy skrzeczy itp

ponoc mówia ze jak nie wali to nie ma tragedi i jezdzic z tym można??

GG 22098562

kom 502100017

• Moderatorzy
Opublikowano
A sprawdzałeś podporę wału,łożyska kół?
Opublikowano

tak podpora wału jest oki nawet przy oględzinach wyszło ze mam naderwana poduszke skrzyni biegów która wymieniałem te na końcu skrzyni.

ewidentnie słychac jak auto jest na podnosniki i koła sie kręcą ze szumi w tylnym dyfrze.

stałem pod autem znajomy włączył "D" i w gaz do jakis 50-60 km/h a ja z mechanikiem pod autem i słychac szum w dyfrze tylnym.

tam nie wiem czy był wymieniany olej kiedy czy nie bo nie mam tego udokumentowanego.

wiec nic innego mi nie pozstaje jak narzie z tym pojezdzic dopuki nie zacznie sie gorzej dziac i wtedy wymieniac :mad2:

GG 22098562

kom 502100017

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy przebiegu 76tys. nic się nie powinno dziać z układem napędowym. Nie życzę ci źle ale może masz kręcony licznik i brakuje "2" z przodu?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Z tym wyciek to dziwna sprawa bo jeśli wyje mocniej na mokrym to wskazuje raczej na opony lub złą zbierzność z tyłu.
Opublikowano

wycie jest jak auto jest podniesione na podnosnku.wiec raczej nie opony bo i na zimowych było wycie delikatne a zimowe kuowałem nowe.

a przebieg realny wsio serwisowane wbite w ksiażke przebieg udokumentowany.

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano
76 tyś i jakieś dziwne klimaty z napędem, mam w swoim aucie już 181 tys i u mnie nic nie szumi nie huczy
Opublikowano

zdaża się :( ty masz przejechane 181 tysi a co wczesniej miałes robione tego nie wiesz pewnie.

miałem toyote rav 4 d-cat 2008 rok z przebiegiem 28 tysi km i dobrze ze była kupiona jako nowa i na gwarancji bo silnik padł i go wymienili mi na gwarancji.

Nie ma reguły co i jak sie popsuje i w którym momencie.

Jak czytam posty na e70 i auta z 2010 roku maja kłopoty to nic dodac nic ując.

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano

ciekawe od kąd to w skrzyni wymienia się olej skoro we wszystkich serwisach mówią, że się nie wymienia ..

i tak nikt tu nic ciekawego nie powie - jeden twierdzi, że się wymienia bo zawsze wymieniał jak miał golfa z `88 bo tam się wymieniało to i teraz wymienia chociaż nie trzeba bo technologia się zmieniła 100 x, a drugi będzie mówił, że się nie wymienia bo autem jeździ do 100 tyś, a później sprzedaje więc on nie wymienia ... szkoda dyskutowac w tym temacie - miałem już kilka automatów i do kogo się nie pojedzie mówi co innego, oczywiście większość psełdo warsztatów twierdzi "WYMIENIAĆ" - a jak inaczej w końcu zawsze ze 200-300zł do kieszeni wpadnie od naiwniaka co przyjedzie i wymieni :)

a co 40tyś to chyba naprawdę w golfie II się wymieniało bo bmw to w silniku zaleca co 30kkm to jakby w skrzyni zalecał co 40 kkm to by to paranoja jakaś była ...

Opublikowano

no bmw zaleca co 30 tysi ale zycze powodzenia przy takim przebiegu wymienac olej chyba ze latasz po autostradach a nie w miescie to tak.

ja olej w silniku co 10 tysi z kpl filtrów wymieniam nie sa to wielkie koszta i nie boli a człowiek ma świety spokój 3/4 przebiegu praktycznie w miescie robie wiec tak wymieniam.

a co do skrzyni to w serwisach mówia że nieby ie zalecaja ale jak sie rozmawia z nimi to sami mówia ze lepiej wymienic i jak klient chce to to robia ale nie wczesniej niz 100 tysi km przebiegu.

ja wymienie napewno ale jak dobije do 100 tysi kom.

i teraz jaki olej lac bo niby mówia ze org bmw choc z tego co wiem shell robi dla bmw w org.Ponizej pisza i spr że faktycznei tak jest

http://7er.pl/showthread.php/14435-Jaki-olej-do-GA6HP26Z

kto z was wymieniał olej w skrzyni i przy jakim przelocie i jaki lał?

GG 22098562

kom 502100017