Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Koledzy mam takie zapytanie posiadam bmw e39 540 4.4 automat i na nieszczescie rozsypał mi sie dyfer :( czy jest taka mozliwosc zamiany na dyfer ze szpera od e39 m5?czy poprostu duzo byłoby z tym problemu i ewentualnie co byłoby potrzebne do zamiany?czy polosie tez trzeba wymienic ?Pomozcie :?
Opublikowano

Dyfer od M5 da się założyć tylko w komplecie z pólośkami.

Na allegro widziałem taki komplet za 2500zł.

Opublikowano
Oprocz tego co napisal kolega potrzebujesz tez tylna czesc walu. Generalnie zabawa dosc droga, bo rozmawialem z kolega ktory do e30 szpere wkaladal i twierdzil ze bez regeneracji to nie ma po co, bo na pewno juz nie trzyma. Pamietaj tez ze zmieni sie przelozenie. Auto bedzie mocniejsze ale wolniejsze i z uwagi na to nieco wiecej spali.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z informacji uzyskanych na forach Alpiny wynika że jest problem DSC. Gubi się w przypadku kiedy w samochodzie jest równocześnie automat i szpera. Prawdopodobnie dlatego Alpiny B10 V8 nie posiadają szpery.
Opublikowano

Szpera w automacie, czy to wogóle ma sens. Nawet w E55 AMG nie ma szpery. Jedynie lexus is300 aut. opcjnalnie miał możliwość zamówienia szpery i co nie które sportowe amerykańce.

Jak kolega napisał trzeba też wymienić tylną część wału, a wwtedy po zmianie długości przełożeń sterownik skrzyni może zgłupieć.

• 1 rok później...
Opublikowano

a do 535i można założyć tylny most od M5?

Bo wiem że do 528i to jest mocno problemowe...

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...