Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mam problem bmw e 46 320d autko normalnie odpala utrzymuje obroty nie dymi ale po naciśnięciu pedalu gazu zaczyna nim szarpać i coś napiernicza w silniku byłem na kompie i pokazalo 2 blędy

5 czujnik ruchu iglicy

73 czujnik kąta obrotu systemu iwz

od czego zacząć i czy moge sobie z tym sam dać rade prosze o pomoc bo bez auta jak bez nogi

Edytowane przez marcin0001
Opublikowano

mam problem bmw e 46 320d autko normalnie odpala utrzymuje obroty nie dymi ale po naciśnięciu pedalu gazu zaczyna nim szarpać i coś napiernicza w silniku byłem na kompie i pokazalo 2 blędy

5 czujnik ruchu iglicy

73 czujnik kąta obrotu systemu iwz

od czego zacząć i czy moge sobie z tym sam dać rade prosze o pomoc bo bez auta jak bez nogi

Opublikowano
no właśnie nie nic nie było robione czy m/ożna go ustawić czujnikiem zegarowym ? z tego co wyczytałem to jest uszkodzony sterownik pompy tylko jak go sprawdzić?
Opublikowano
to nie wina sterownika pompy tylko czujnika kątowego w pompie LUB czujnika położenia wału korbowego [który podaje impulsy do czujnika kątowego w pompie]. Oczywiście najlepszym sposobem jest zmierzenie kąta zegarem. Pamiętaj o położeniu GMP 1ego tłoka i wartości z tabliczki znamionowej na pompie.
Opublikowano
jutro bede gadał z gościem od pomp i może coś więcej mi powie ciekawe jest też to że jak odpalam to słychać cykanie jekby wtryskiwacza a zaczęło sie niewinnie jechałem sobie na 4 ze stałą prędkościa i tu z nienacka coś delikatnie szarpło i drugi raz no to depłem gaz w deche i zaczęło dopiero szarpać potem jak jechałem z góry to dałem do dechy i tu nic wogule nie wchodził na obroty i w końcu zgasnoł i tak to się zaczęlo no ilipa jak narazie acha a czy istnieje sposób sprawdzenia sterownika pompy i gdzie z góry dziękuje
Opublikowano
Witam mam podobny problem przy 80 na 4 biegu nagle zero reakcji na gaz bez stuku nic tak jak by zgasl. Zluzowałem i zatrzymałem pokazywał mi 800obr czyli normalnie a po depnieciu na gaz max 1000 obrotów i zaczeło go dusic ,szarpac itd zero stuków puków itp. po zgaszeniu nie chciał zapalic gdy prysnołem plakiem tam gdzie filtr powietrza zaciąga zapalil ale to samo na wolnych normalnie a na gaz to do 1000 max i szarpanie. ostatnio wymienilem kolo pasowe bo sie urwało zrobilem po wymianie 400 moze 500 km dodam ze autko mi pali dużo przy jezdzie naprawde jak ciota!!!! dokladnie to pali 9 norma to 12 jest to 98 rok 320 d 136 km. koledzy czy tomoże byc wina sterownika pompy wtryskowej? jak go sprawdzic?
Opublikowano

Witam Czytam sobie ten temat i radził bym oddać na sprawdzenie pompę vp44 jeśli chcecie uniknąć powiększenia kosztów naprawy bo jeśli na razie jeszcze autko pali to jest szansa ze wystarczy wymienić tłoczek przestawiacza kąta wtrysku i problem zniknie z waszymi problemami. Jeśli na uszkodzonym tłoczku będziecie użytkować vp44 padnie sterownik a cena nowego to ok 1,4 tys a to już nie mało (pomijam metody naprawcze które pewnie napiszecie ze to tylko parę złotych).

Cena sprawdzenia vp44 w bosch to ok 150 zeta a jeśli samemu wymontuje się pompę to koszt tylko ściągacza i trzpienia ok 100 zeta.

Pozdrawiam

Opublikowano
mieszkam w jastrzebiu zdroju gdzie moge to sprawdzic a jezeli pompa bedzie dobra a sterownik zepsuty czy naprawa sterownika jest godna polecenia
Opublikowano

Podłącz gdzieś do komputera czy są jakieś błędy w sterowniku silnika jeśli nic tam nie będzie to sterownik pompy powinien być OK,

co do naprawy sterowników to chyba to kwestia czy się ma kasę na taka inwestycje i czy myślisz jeszcze jakiś czas tym autem jeździć bo jeśli tak to warto zainwestować w nowy chociaż spotkałem na necie firmę która naprawia sterowniki i daje gwarancje 12 mc. Wiadomo jeszcze są używki i to tez oszczędniejsze wyjście. Ja osobiście polecam Boscha w Piekarach Śląskich chociaż w Twojej okolicy powinien tez być Bosch Diesel Service więc sprawdź sobie gdzie masz najbliżej www.bosch.pl