Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie,

Po pierniczonej zimie, w której straciłem 2 opony i jedną felgę mam chyba problem zawiechą. Otóż już mówię co się dzieje: przez całą zimę jeździłem na opnkach zimowych Continental TS810, oczywiście nie ROF. Oponki miodzio, bardzo dobrze się spisywały w śniegu, lecz gdy zrobiło się ciepło to auto słabo trzymało się na zakrętach. 2 miesiące temu rozwaliłem jedną oponę, 2 tygodnie później felgę i oponę. Do czasu opinii rzeczoznawcy jeździłem na kole dojazdowym. Trwało to ok. 2 tygodnie. Stwierdziłem, że kupię 2 sztuki używek tych opon z allegro, ponieważ zaraz koniec sezonu, a w przyszłym roku będę już miał inne auto. Więc znalazłem oponki 2 letnie 6.5 mm. Ustawiłem geometrię kół i założyłem je. kierownica zaczęła bić między 80-120 km/h. Wiedziałem, że to wina opon. Nie przejmowałem się, ale pojawił się inny problem - gdy jechałem z prędkością powyżej 80, 100 km/h i dodawałem gaz, to musiałem minimalnie kontrować kierownicę. Dosłownie uciekała mi o 2-3 mm a gdy ją puściłem to auto znosiło na prawo dość odczuwalnie. Dodanie gazu równało się ze ściąganiem minimalnym w prawo. Stwierdziłem, że to pewnie wina opon. Mimo to pojechałem jeszcze raz sprawdzić geometrię i okazało się, że jest idealnie przód i tył oraz wszystkie kąty co do milimetra. Sprawdzone zostało również 2x całe zawieszenie i nikt nigdzie nie wykrył luzów.

W dniu dzisiejszym założyłem nówki Bridgestone S001, pojechałem na A2 i wszystko wydaje się ok, kierownica nie bije, samochód jest stabilny nawet przy ponad 200 km/h, ale auto dalej minimalnie ściąga na prawo i co prawda dużo dużo mniej, ale wydaje mi się, że minimalnie kontrowałem kierkę przy dodawaniu gazu.

Pytanie moje brzmi: czy winą za ten stan rzeczy mogą być tuleje dolnych wahaczy, czy np. maglownica - przekładnia kierownicza? Pytam o te dwie rzeczy, ponieważ wiem, że stwierdzenie w nich luzu jest chyba najtrudniejsze.

Dodam jeszcze, że kiera jest minimalnie przestawiona w prawo z 2 mm.

Podsumowując, wykluczamy: opony, zbieżność.

Proszę o sugestię.

Dzięki.

Edytowane przez Mlodzik18

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

1. sprawdź czy masz dobre ciśnienie w obu kołach, na próbe (pewnie opony są kierunkowe) zamień prawą na lewą i zobacz czy dalej ściąga

2. co do tulei wahaczy to bardzo często przy sprawdzaniu zawieszenia wychodzi, ze jest wszystko ok ale jak się juz wyciągnie wahacz z auta i rozbierze to często tuleja jest jednak uszkodzona.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Właśnie zapomniałem dopisać, że ciśnienie jest równiutkie w obu kołach, specjalnie wczoraj jeszcze sprawdzałem. Opony nie są kierunkowe, przekładanie nic nie da i nie dawało na zimówkach. Efekt był wciąż ten sam. To jest ewidentnie wina czegoś w zawieszce. Tuleje już kupiłem i łączniki stabilizatorów nowe. W poniedziałek lub wtorek będę miał założone.

Martwi mnie jednak to, że to nie przyniesie rezultatu, ponieważ przy hamowaniu absolutnie nie mam drgań. Najgorsze jest to, że wydaje mi się iż będzie to coś z przekładnią kierowniczą. Nie wiem absolutnie komu ufać, mam czasem wrażenie, że serwisy same nie umieją zdiagnozować usterek i drobnych luzów.

Opublikowano
witam. Kolego ja miałem identyczny objaw w E46 i okazało sie ,że jak kupilem 2 nowe wachacze na przód wszystko było ok. Też sie z tym męczyłem długi czas, jednak winne były wachacze Pozdrawiam!
Opublikowano
witam. Kolego ja miałem identyczny objaw w E46 i okazało sie ,że jak kupilem 2 nowe wachacze na przód wszystko było ok. Też sie z tym męczyłem długi czas, jednak winne były wachacze Pozdrawiam!

A nie miałeś takich objawów jak np. bicie kierownicy przy hamowaniu? Zwykle jak wahacze dostają to jest właśnie bicie.

Opublikowano
sprawdz tylne opony -tyl tez moze ciagnac auto,jak katy(katow zreszta w bmw sie nie ustawia i zbieznosc sa ok to na pewno masz w zawieszeniu wszystko ok tzn nic nie pogiete ani mechanicznie uszkodzone,i jak nie ma luzuów to raczej opony....ale sprawdz tylne
Opublikowano
sprawdz tylne opony -tyl tez moze ciagnac auto,jak katy(katow zreszta w bmw sie nie ustawia i zbieznosc sa ok to na pewno masz w zawieszeniu wszystko ok tzn nic nie pogiete ani mechanicznie uszkodzone,i jak nie ma luzuów to raczej opony....ale sprawdz tylne

Przepraszam, ale z Twojej wypowiedzi wynika, że nawet nie przeczytałeś mojego postu, albo przeczytałeś bez zrozumienia :mad2:

Opublikowano

A nie miałeś takich objawów jak np. bicie kierownicy przy hamowaniu? Zwykle jak wahacze dostają to jest właśnie bicie.

mialem tez bicie na hamowaniu tak przy ok. 80km/h . Samochod na luzie jak puscilem kiere sciagal na prawo a jak przyspieszalem zaczynal jechac prosto. Dodam ze zbierznosci byly ustawione.pzdr

Opublikowano
No właśnie, ale mi kierka nie bije przy hamowaniu, w ogóle.

Opublikowano
Ja w E90 poprzedniej męczyłem się z podobnym problemem jakieś 2 miesiące po zimie 2 lata temu.Przekładnia kierownicza okazała się walnięta.U mnie objawy takie,że ściągało na prawo i od 110km/h zaczynały się drgania...
Kubica GO!
Opublikowano
Ja w E90 poprzedniej męczyłem się z podobnym problemem jakieś 2 miesiące po zimie 2 lata temu.Przekładnia kierownicza okazała się walnięta.U mnie objawy takie,że ściągało na prawo i od 110km/h zaczynały się drgania...

No tak, ale mi nic nie drży. Jak sprawdzić skutecznie tę przekładnię?

Opublikowano
witam jesli rozwaliles felge to radze zmierzyc przekatne przedniej kolyski,

wykrzywiłem tylna felgę, nie przednią.