Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ktoś może mi pomóc niedawno kupiłem 535d z 2006 roku z przebiegiem 150 tyś ,zrobiłem autem 2000km i widzę że nie bierze oleju, a rury wydechowe mam bardzo okopcone

i nawet po przetarciu i przejechaniu niewielkiej ilości km już widać okopcenie ,za samochodem nie zauważyłem żeby było widać dym ,nawet przy dużym dodaniu gazu ,samochód zapala bez problemów ,równo pracuje ,ma moc ,ale martwię się co może być przyczyną i na co powinienem się przygotować ?

Opublikowano
Jak koledzy można sprawdzić czy mam też wywalony dpf,bo u mnie też rury okopcone.Brak też objawów wypalania sadzy(mam autko ponad rok),więc myślę że ktoś wcześniej pozbył się tego dobrodziejstwa ekologicznego :evil:Dla tych co pewnie napiszą że pewnie nie miałem go wcale,odpowiadam że końcówki są prostę i istnieje też w idrive.Lecz mam cały czas info że obsługa dpf-a za 180kkm,więc coś jest nie halo :duh: Czy istnieje możliwość sprawdzenia w tzw. sposób organoleptyczny :D czy go nie ma.Przebieg 185kkm.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Jak rura okopcona to nie musisz sprawdzać, DPF nie ma na 100%
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy a po usunięciu tego filtra samochód ma więcej mocy ? czy w ogóle jest jakaś różnica ?

Mocy moze nie ma wiecej ale spaliny łatwiej wydostają się na zewnątrz.

Opublikowano
to po co ktoś usuwał ten filtr ,czy mógł się zatkać wcześniej przed 200tyś km przy których ponoć się go wymienia ?czy raczej auto musi mieć większy przebieg niż deklarowane 150 tyś ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to po co ktoś usuwał ten filtr ,czy mógł się zatkać wcześniej przed 200tyś km przy których ponoć się go wymienia ?czy raczej auto musi mieć większy przebieg niż deklarowane 150 tyś ?

Nowy dpf to koszt ponad 5000 zł a usunięcie go na zawsze to ok. 1300 zł dlatego wiele osób woli się go pozbyć w szczególności jesli ktos uzytkuje auto głownie w mieście.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Okopcona rura wydechowa nie oznacza automatycznie, że w aucie nie ma dpf. Dpf może być na "wykończeniu" i może przepuszczać sadzę (ja np. tak miałem). Wymiane dpf w e90 330d to koszt w aso około 6500 -7000 zł.