Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie - jak to sie u Was ksztaltuje?

Auto mam od końca listopada 2010 i jak narazie przejechalem 3200km - elektroniczny wskaznik poziomu oleju pokazuje obecnie 1/4 skali (pierwotnie byl na full) wskazuja ze przez ten czas ubylo 3/4l oleju.

CIekawi mnie Wasza ocena co do poziomu zuzycia. IMO jest troche duze, zwazywszy ze auto przez ten czas bylo lagodnie uzytkwoane (dotarcie + zimowa pogoda).

Zastanawiam sie czy to nie ze wzgledu na to ze samochod byl na dotarciu - zobaczymy jak bedzie dalej i czy zuzycie troche spadnie :roll:

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano
niektóre firmy zalecają pierwszy przegląd ze zmianą oleju po 5 tysiącach km. wiem, że nie bmw ale może Cię to pocieszy :)
Opublikowano

z moich "1" doświadczeń wynika ( i w Z, również) że wskaźniki sobie a życie sobie. W Z'et sygnalizuje niski poziom oleju a na bagnecie jest pomiędzy min a max, dokładnie podobną sytuacje miałem ze 116i, wskaźnik pokazał mi zbyt niski poziom oleju, spanikowałem, kupiłem na 1l i się okazało, że po dolaniu 0,5 znowu był max

a co do zużycia, każda producent przewiduje ubytek oleju, ciesz się, że nie masz M54 bo ten to potrafi przy ostrej jeździe i litr na 1000 km wciągnąć :norty:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moje N43 jak kupowałem, miało nalatane 20kkm od ostatniego przeglądu i jak wracałem nim do domu też musiałem dolać 0,8l.

Szkoda tylko, że u mnie nie ma bagnetu... chętnie skonfrontowałbym bagnetem to co mówi komputer.

http://images.spritmonitor.de/773563.png
Opublikowano
ja muszę raz na 10000 km dolać litr oleju ...

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
Po 14kkm na liczniku pokazała mi się kontrolka od małego poziomu oleju. Serwis dolał 1 litr.
Opublikowano

Mi zużywa tak 1-1,5 litra oleju na 15k km. Dolewam co 3-4k km po 300-400 ml. Generalnie kiepsko, bo żadnych wycieków nie mam. Nic się nie poci itd..ale ponoć nowe diesle tak mają.

Ale chyba nie tylko diesle skoro Ty masz benzynke.

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

Opublikowano
A mój stary przedliftowy 116i, co to mu łańcuch moze przeskoczyć, lata od wymiany do wymiany :!: :mrgreen:

Pozdroofka

TT

Opublikowano
Mi zużywa tak 1-1,5 litra oleju na 15k km. Dolewam co 3-4k km po 300-400 ml. Generalnie kiepsko, bo żadnych wycieków nie mam. Nic się nie poci itd..ale ponoć nowe diesle tak mają.

Ale chyba nie tylko diesle skoro Ty masz benzynke.

U mnie dzisiaj przy przebiegu 4,600km pojawil sie komunikat ze olej jest na poziomie minimum. Przy kolejnym odpaleniu silnika komunikat zgasl, natomiast nie pozostaje nic innego jak jutro z samego rana dolac wlasnie te 300-400 ml i zobaczyc co na to powie wskaznik poziomu oleju.

Co do nowych diesli to zdaza sie ze oleju nie ubywa a wrecz przybywa przez DPF.

Pzdr, MtothaJ