Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

sprawa wyglada tak jak jade normalnie w trasie to temp jest ok 94

jak gniote wzrasta do 96-97

a w w korkach spada do 88

rozumiem ze w korkach powinna wzrastać a nie spadac...

czemu tak sie dzieje??

Opublikowano
rozumiem ze w korkach powinna wzrastać a nie spadac...czemu tak sie dzieje??

nie ponieważ w korkach silnik pracuje w niższych prędkościach obrotowych wału i nie jest obciążany termicznie ciągłym butem.

Opublikowano
a gdybym zostawił żaluzje chłodnicy w pozycji otwartej?? jaki był by efekt?? bo niby otwierają sie przy 105 stopni a tu bym troche uprzedził:D co o tym myslicie??
Opublikowano
u mnie sytuacja z temperaturą wygląda identycznie, temperatura jest jak u Ciebie, trasa, ostra jazda, i korki, wartości identyczne. Pompa wody w tamtym roku zmieniona na nową, a żaluzji chłodnicy nie mam, nie posiadam samych tych piór tak że można powiedzieć że jakby cały czas są otwarte.
Opublikowano
a gdybym zostawił żaluzje chłodnicy w pozycji otwartej?? jaki był by efekt?? bo niby otwierają sie przy 105 stopni a tu bym troche uprzedził:D co o tym myslicie??

Jeśli żaluzje pracują poprawnie to ich nie ruszaj. Nie tutaj należny szukać przyczyny problemu.

Opublikowano
ja bym radził koledze zajrzeć do chłodnicy jak nigdy nie była czyszczona. Nie jest to skomplikowane i można wykonać samemu w warunkach garażowych. Tym bardziej że z zewnątrz nie widać w jakim jest stanie. Ja jak wyciągnąłem swoją -zapewne nigdy nie byłą od nowości ruszana, to aż sie za głowę złapałem. nie widać tego bo z przodu zasłania chłodnica klimy i IC a z tyłu obudowa żaluzji. A po wyciągnięciu była całkowicie zabita, piaskiem, ziemią, błotem. Takie wyczyszczenie na pewno dobrze jej zrobi. i odetchnie cały układ chłodzenia.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Balugass ale przecież wszystko jest OK! ja u siebie mam tak samo... szukasz dziury w całym?? :wink:

no już taki jestem :lol: spróbuje przeczyscic chłodnice i zobaczymy jak bedzie :D jak żaluzje są otwarte cały czas to nic sie nie stanie??

Opublikowano
kolego w mojej e46 2000r 330d jest tak : normalna jazda, trasa temp. 84-88 , katowanie 92- 98, stanie na biegu jałowym np. korek 84-86, chłodnica czyściutka. Więc wydaje mi się że jest OK. Ale może wypowie się jakiś bardziej doświadczony fan bmw, jaka powinna być temp. bo może nie mam racji. :)
Opublikowano
ale przy całkowicie sprawnym termostacie, co by się nie działo temperatura nie zejdzie poniżej temperatury otwarcia (88st.) - także już lekko Ci nie trzyma termostat.
Opublikowano
ale termostaty są różne i różnią się o te 2-4 stopnie otwarciem w 320d przed liftem, po lifcie, czy 330d. mój np ma temperature otwarcia wybitą 85 stopni. także u FLOWER jest jak najbardziej poprawnie. No chyba że rzeczywiście ma termostat 88stopni, ale ja takiego nie widziałem.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
To dziwne co piszecie o tych termostatach.Miałem tez walnięty, kupiłem orginał w ASO wybite na nim było 85, ale we wrzątku mi sie nie otworzył(nowy) Na stronie 239 Sam naprawiam samochód BMW serii 3 H.R. Etzold jest napisane ,że otwiera się przy 105 stopniach-komu wierzyć :shock:
Opublikowano
Pan autor zdecydowanie się pomylił i napisał bzdurę. Mnie we wrzątku normalnie prawidłowo się otwierał. Chyba że może jest taka wersja termostatu na antarktyde :) ale pierwsze słysze