Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No do pierwszego odstrzelenia pistoletu. Zawsze tak zalewam jak sprawdzam spalanie.

W rurę dwa litry wchodzą? W sumie możliwe.

Jednak ponawiam pytanie - czy ten wskaźnik jest wiarygodny i mogę się nim sugerować w liczeniu spalania? Jakbym np. zawsze na podwórku w tym samym miejscu stawał przed i po podróży, wykluczyłbym jakieś inne nachylenia terenu itp.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A ja mam inne pytanie

Skąd biorą się te przekłamania ?

Kiedyś gdy kupiłem auto musiałem zmienic o 7% w górę. Teraz po dłuższym czasie i zmienie opon na większe znów o 5% w górę.

Tak sie zastanawiam czy pomimo tego iz licznik powinien pokazywac to samo teoretycznie w porównaniu do innych mniejszych opon nie robi tutaj ktos kogos w babmuko ?

A może poprostu sie cos dupcy i stąd wieksze przekłamanie ?

Dziwnym jest fakt ze na 16 auto w miescie paliło 7L, na 17 7,6L a na 18 pali 8,5L. Wiem ze może sie troche zwiekszyc, ale az o 1,5L ?? Może poprostu licznik pokazuje mniejszą prędkość a co za tym idzie mniej kilometrów co wyjaśniałoby przekłamania komputera.

Opublikowano
Przelicz jakie miałeś opony na początku a na jakich teraz jeździsz - ale to może kilka procent. Plus wirusa zapuściłeś, dodatkowo mocniej ciśniesz bo lepiej i pewniej czujesz auto niż na początku - ot cała tajemnica większego spalania :norty:

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
Wirusa robiłem na początku (defacto po programie spalanie zmalało), opony zmieniałem dużo później. Nie sądzę aby zmiana 205 poprzez 225 az na mieszanych 225/255 robiła az taką roznice.
Opublikowano

Jasne, że można wprowadzać koretkę, po to ona jest.

A odnośnie zmiany spalania po zmianie opon to z 205 na 225/255 spalanie wzrośnie i może to byc zauważalne.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
W zeszłym roku otworzyłem wątek z tym problemem, tj. 1l z dystrybutora to nie koniecznie 1l (dzisiaj zablokowany :( ) . Druga sprawa to sposób wyliczania średniego zużycia paliwa, tam jest algorytm z zapominaniem starych pomiarów. Jak jeździsz po mieście i potem np. A2 pogonisz. To dostaniesz średnią ważoną, ona dobrze pokazuje tendencje w apetycie na paliwko ale nie ma wiele wspólnego ze średnią dystrybutorową. Kombinowanie co by mało palił w zegarach fajne jest :D . Średnia dystrybutorowa w dłuższych przedziałach dobrze pokazuje zużywanie się auta i dla sprytnego ostrzeże przed zgonem czujnika........