Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam w przyszłym tygodniu planuje wymianę silnika , w moim aucie jest silnik 1.6 m43 teraz pytanie czy mogę go zastąpić silnikiem 1.8 m43 i czy podzespoły są takie same ??

Moje auto jest z 1993 , a mam na oku silnik z 95 ale z tego co widziałem na zdjęciach to on ma dwa czujniki na przepustnicy robi to jakąś różnice ?

I jeszcze jedno na co zwrócić szczególną uwagę przy wymianie i co opłaca się od razu wymienić ?

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu. Następnym razem otrzymasz ostrzeżenie. mattiss

Edytowane przez czarny19
Opublikowano

za dużo informacji w tym temacie co podałeś to nie ma .

Nie wiem teraz czy pisać tu czy w tamtym temacie ale na razie napisze tutaj .

Jeszcze mam pytanko co do tego ews u mnie w aucie tego nie a jak kupie silnik co to miał to będzie problem ? chce kupić silnik bez osprzętu .I jeszcze najważniejsze da się jakoś sprawdzić silnik w jakim jest stanie? mam miernik ciśnienia sprężania ale czy można robić pomiar w wyciągniętym silniku ?

Opublikowano
Najlepiej kupować silnik jak jest jeszcze w budzie, można go wtedy posłuchać jak pracuje, pomierzyć. Jak jest już wyjęty to wiesz... bardzo różnie może być, komuś zależy by go opchnąć więc nawet jak Ci da gwarancje rozruchową to koszta się i tak pomnożą wkładanie-wyjmowanie i masa nerwów.
tel. 514.99.46.99
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podmieniłem silnik w swojej buni ale mam z nim problem :rozpacz:

Dałem taki sam silnik jak miałem mianowicie 1.6 m43 , kompletny razem z wiązką itd, wrzuciliśmy go do środka wszystko ładnie podpięte chce odpalić a tu kręci rozrusznik ale silnik nic , myślałem że musi się odpowietrzyć ale chwilę kręciłem i dalej nic , paliwo dochodzi do filtra to na pewno czy dalej to nie wiem bo zastał mnie deszcz , ale co jeszcze ciekawe wydaję mi się że nie ma iskry , i się tak zastanawiałem czy czasami ten silnik nie miał immo teraz pytanko czy da się to sprawdzić ? i jeżeli był immo czy da się to ominąć , komputer w aucie został mój ze starego silnika proszę o jakieś sugestie