Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Biorąc pod uwagę obecną cenę benzyny i fakt, że będzie nadal rosła zaczynam się zastanawiać nad instalacją LPG. :cry: Proszę o opinię jak silniki 2,5 (190KM) znosi gaz. :?:

Za odpowiedzi w stylu "znosi beznadziejnie ale sam nigdy nie zakładałem" z góry dziękuję.

Opublikowano

Masz silnik typu M54 - czyli to samo co ja - oznaczenie jak dobrze mniemam M54B25. Zatem poniżej kilka tematów (w tym z forum X3 gdzie silniki są niemal identyczne). Generalnie polecają instalację Landi Renzo Omegas :) BRC też sobie nieźle radzi (każdy swoje chwali ;) ) przy czym nie w instalacji tkwi problem a w poprawnym montażu to żebyś o tym wiedział. Wg mnie gaz to nic złego ani nic "sprośnego" w E60 pod warunkiem że nie montowany w stodole czy na używanych częsciach ;)

viewtopic.php?f=86&t=143435

viewtopic.php?f=86&t=142759

viewtopic.php?f=73&t=143597

viewtopic.php?f=73&t=146054

viewtopic.php?f=73&t=111438

Miłej lektury.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Gazują e60 4,5 l i to z powodzeniem także nie ma obaw co do twojego silnika- oczywiście warunek jak już kolega wspomniał dobry fachura co ma o tym pojęcie a nie pan Tadzio co wsadzi byle co pod maskę i będzie pan zadowolony...

Na forum LPG powiedzą Ci gdzie znaleść odpowieniego człowieka w Twojej okolicy

Opublikowano

Nie ma to jak małe i niewygodne, ale za to pseudolanserskie auto, które kosztuje tyle co normalny, porządny samochód. Ale za to można się poczuć jak pijana celebrytka parkująca na trawniku przed centrum - ups, sorki - galerią handlową.

:cool2:

Autor, wejdź na LPG forum. Zagazowanie Twojej beemki to dla porządnego fachowca żaden problem. Zlokalizuj jedynie jakiegoś w swoim pobliżu i spoko. Jak jesteś z wlkp to Twój najlepszy wybór to Pitec. Jak Wawa to Nikodem. Inne lokalizacje sobie poszukasz.

Opublikowano
Dzięki za info. Jeśli ktoś jeszcze może podać jaką ma instalację i czy dobrze chodzi będę wdzięczny. :lol:
Opublikowano
Najlepiej o szczegóły zapytaj na forum LPG- tam Ci odpowiedzą konkretnie co włożyć pod maskę i obędzie się bez zbędnych dywagacji czy to wstyd , czy to profanacja, bo zaraz zrobi się kilka stron słownych przepychanek w tym temacie.
Opublikowano
LPG puka do drzwi hehe,ciekawe :wink:

Polecam: MINI (bardzo malo pali i nie potrzeba gazowych wydatkow) :wink:

W kwestii pewnego pojazdu... znajoma miała MINI i jak na takiego gnojka małego spalanie było zaskakująco wysokie: silnik 1.6 -> miasto zima do 11L/100km, poza miastem schodził do około 6/100. średnio około 8-9/100.

Z innej beczki żona ma A160 CDI niby miejskie małe autko w dodatku w dieslu. Po mieście w lecie 7/100 w zimie z 8 nie zejdzie. Nie powiem bo na trasie 5/100 spali - no ale ostatnio tylko po mieście jak zbiornik 50L (w tym rezerwa 8-9) wystarczył na 430km....to się aż sam zdziwiłem (zwłaszcza że auto stoi w ciepłym garażu, a jak już jedzie to jest ciągle zagrzane). KONIEC TEMATU O SPALANIU :) MINI vs. BMW

LPG forum podpowie ci wszystko :)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
LPG puka do drzwi hehe,ciekawe :wink:

Coraz bardziej ludzkość uzależniona jest motoryzacyjnie, więc nie ma, co liczyć, że paliwa nie będą drożeć. Generalnie im więcej zainstalowanych elementów w aucie tym więcej do serwisowania. Niech się kręci :cool2:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Mam taki silnik zagazowany w mojej BMW E61 525i 192 KM M54. Zrobiłem na gazie 80 tys. km poza wymianą fitra gazu (wymiana 10-15 tys. km) koszt śmieszny 60 zł nic więcej nie robiłem z autem jak chodzi o instalację LPG poza tankowaniem. Czasami także przeganiam ją na PB, ale sporadycznie tak żeby nie zapomniała. Instalacja firmy BRC wtryski dali mi jakieś dobre firmy ale nie pamiętam jakie mogę sprawdzić . Jest mała różnica w mocy między LPG a PB ale minimalna prawie nie odczuwalna (ja leję do swojej 98 więc może dlatego). Spalanie miasto 16-18 LPG w zależności od korków długości odcinków przejechanych itp. trasa też w zależności od wielu czynników 13-15 LPG. Ostatnio na trasie autostrady wyszło mi spalanie 12,5 l LPG 3 osoby full bagażnik (wyjazd na narty) trasa łącznie 2500 tys. km szybkość bez ograniczenia i bez oszczędzania. WAZNE!

1. Nie instalować LPG u kowala lepiej nie oszczędzać parę groszy lepiej 10 razy sprawdzić wybrać dobry sprawdzony serwis LPG.

2. Tankować gaz dobrej jakości wcale nie znaczy to że na znanych stacjach benzynowych (np. długi czas tankowałem BP na bo mam 2 stacje pod domem i już nie tankuję myślę że to wiele tłumaczy) jak tankuję w Krakowie to mam 2 ulubione stacje, dość że tanie LPG to do tego dużo lepsze niż gdzie indziej (codzienne pokonuję tę samą trasę do firmy i do domu i drugiej firmy więc mam porównanie w spalaniu i mocy auta). Podobnie jest z PB trzeba trafić na dobrą stację. Tej samej firmy stacja stacji nie równa jak również na niej paliwo niby ten sam koncern ale paliwo na jednej to gnojówka a na innej jak bym nalał lotnicze.

Zapomniałem dodać, że moja Bunia to automat więc spalanie może trochę się różnić od ręcznej skrzyni.

Opublikowano
Zbiornik Stako 59 litrów tankuję ok 45 litrów gazu wsadzony zamiast rezerwy. Wszystkie pianki itp zostały usunięte ale udało się zostawić półkę na klamoty drugiej podłogi w bagażniku.