Skocz do zawartości

318i przegrzewa się po wymianie paska ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Pierwszy raz na forum i niestety z problemem. Dość dziwna sytuacja wystąpiła w mojej 318 tce. Przy prędkości ok 120 km/h zaświeciła kontrolka ładowania i zaczęła wzrastać temperatura. Po zatrzymaniu okazało się, że pasek się spruł i wypadł z koła. Po wymianie pasków tzn od alternatora i wspomagania, wystąpił problem z przegrzewaniem się płynu. wcześniej nic takiego się nie działo. W tej chwili wygląda to tak, że temperatura płynu wzrasta prawie do czerwonej kontrolki, ale uruchomienie ogrzewania w kabinie obniża tą temperaturę. Dziwny zbieg okoliczności? Wydaje mi się, że przy wymianie nic nie skopałem. W kabinie jest bardzo gorąco i czuć taki specyficzny zapach z gorącej komory silnika. Proszę o jakieś pomysły, bo nie wiem czego się uczepić. Aha i jeszcze jedna wskazówka, ogrzewanie było na minimum, w momencie kiedy temp płynu wzrosła automatyczne zaczęło grzać w kabinie.
Opublikowano

Płynu jest tyle, ile powinno być?

Układ odpowietrzony?

Termostat się otwiera?

Visko działa?

To takim "pierwszym rzutem".

W skrajnej sytuacji może nie działać pompa wody.

Czy zbiegiem okoliczności jest to, że temperatura silnika spada, jak się ogrzewanie włączy? Dobrze rozumiem pytanie?

Jeśli tak, to nie jest to zbieg okoliczności - po prostu nagrzewnica odbiera ciepło z płynu chłodniczego.

Opublikowano
Sprawdz pompe wody,może coś ją zblokowało i dlatego pasek wywaliło .Co do ogrzewania,sprawdz poziom płynu,tak jak Kolega radzi i solidnie odpowietrz.
Opublikowano
Płyn sprawdziłem, jest dobrze, co do odpowietrzenia, to spróbuję jutro. Nie bardzo wiem jak z termostatem. Sprawdzę i napiszę co i jak. Dziękuję za pomoc.
Opublikowano
Witam. Układ odpowietrzony, poziom płynu sprawdzony. Problem występuje nadal, nie przegrzewa się tak szybko jak na początku, ale jednak. Zauważyłem, że wskazówka od temperatury dziwnie opada i wzrasta, tak jakby przez chwilę nie było odczytu z czujnika, później wraca . Występuje to dość nieregularnie.