Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zdecydowanie wez e39 jest bardzo komfortowe,sam nie dawno bylem posiadaczem ale musialem kupic mniejsze i wybralem e46 i jestem nie zadowolony z komfortu jazdy i planuje sprzedac i jeszcze raz kupic e39 bo jest jak dla mnie duzo wygodniejszym samochodem ale to jest tylko moje zdanie i nie wszyscy moga mnie popierac
  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
http://i.imgur.com/XITPg.png

http://i.imgur.com/naiE4.png

co wygrałem? :norty:

Po tym chyba nie, jak się przypatrzysz pojawia się jakiś leksus, diesel ale w zapytaniu o brak mocy 330i i to w pierwszych 3 najczęściej otwieranych postach. Do autora postu polecam benzyne mniej awaryjna

zdecydowanie wez e39 jest bardzo komfortowe,sam nie dawno bylem posiadaczem ale musialem kupic mniejsze i wybralem e46 i jestem nie zadowolony z komfortu jazdy i planuje sprzedac i jeszcze raz kupic e39 bo jest jak dla mnie duzo wygodniejszym samochodem ale to jest tylko moje zdanie i nie wszyscy moga mnie popierac

a co masz bo mam 523i na placu

brokat_
Opublikowano
Po tym chyba nie, jak się przypatrzysz pojawia się jakiś leksus, diesel ale w zapytaniu o brak mocy 330i i to w pierwszych 3 najczęściej otwieranych postach.

nie zrozumiałeś - te dwa screeny były po to, by udowodnić że takie porównania oparte na googlu są bez sensu i pokazują zupełnie przypadkowe wyniki :lol:

Opublikowano
Po tym chyba nie, jak się przypatrzysz pojawia się jakiś leksus, diesel ale w zapytaniu o brak mocy 330i i to w pierwszych 3 najczęściej otwieranych postach.

nie zrozumiałeś - te dwa screeny były po to, by udowodnić że takie porównania oparte na googlu są bez sensu i pokazują zupełnie przypadkowe wyniki :lol:

Zrozumiałem bardzo dobrze, nasze forum jest jak google, zobacz sobie ile jest problemów z dieslem na pierwszej stronie E46 :duh: , owszem znadują się też problemy z benzyną, a do autora zależy na co trafisz, a wg mnie łatwiej trafić zadbaną benzynę niż zadbanego diesla OT

http://img858.imageshack.us/img858/9571/24333628.jpg

brokat_
Opublikowano
Zrozumiałem bardzo dobrze, nasze forum jest jak google, zobacz sobie ile jest problemów z dieslem na pierwszej stronie E46 :duh: , owszem znadują się też problemy z benzyną, a do autora zależy na co trafisz, a wg mnie łatwiej trafić zadbaną benzynę niż zadbanego diesla OT

to przez tego internet explorera, w nim się wszystko gorzej wyświetla.

Opublikowano

Mi udało się znaleść pedantycznie zadbanego diesla mimo że szukałem benzyny... :cool2: Oceniając po ilości oferowanych na rynku wtórnym e46 z silnikami diesla oraz benzynowymi dojdziemy do wniosku, że tych pierwszych jest 2 razy więcej, a co za tym idzie więcej ich jeździ po ulicach oraz więcej się pisze o ich awariach. Na chwilę obecną na allegro jest 44 stron z ogłoszeniami e46 z silnikami diesla oraz 22 strony

z silnikami benzynowymi.

Warto też zauważyć, że im nowszy rocznik tym większa przewaga w ilości aut z silnikami diesla. Sam szukałem poliftingowego z silnikiem benzynowym i nic niestety ciekawego nie znalazłem

Opublikowano
ja się ostatnio zastanawiałem, czy istnieje coś takiego jak 330i sedan po lifcie. praktycznie nie da się trafić takiego samochodu, przewijały mi się tylko jakieś pojedyncze sztuki bardzo bardzo rzadko na mobile.de...
Opublikowano
ja się ostatnio zastanawiałem, czy istnieje coś takiego jak 330i sedan po lifcie. praktycznie nie da się trafić takiego samochodu, przewijały mi się tylko jakieś pojedyncze sztuki bardzo bardzo rzadko na mobile.de...

W Europie to duże wyzwanie, w Ameryce są chyba tylko 325i i 330i wypasione po sufit :wink:

Opublikowano (edytowane)
Jestem nowym użytkownikiem e46 kombi ( 6 biegów ) i jeśli trafisz na uczciwy egzemplarz, nie pożałujesz. Jeżdżę tym autem spokojnie, a spalanie jakie mi wychodzi w mieście to 7,6 l, przy częstym odpalaniu, warszawskich korkach i zimnym silniku. Na trasie 1800 km Polska-Czechy-Austria-Włochy wyszło 5,6 l przy prędkości do 130 km/h ( 92,8-śr prędkość z całej podróży ), ale muszę zaznaczyć, że po 500 km w Polsce komputer wskazywał 6,0 l ( "Polskie drogi" :D ), więc można przyjąć te 5,5 l za wiarygodny wynik. Polecam ci z czystym sumieniem. Edytowane przez Dekiel
Opublikowano
Które święta są wazniejsze Wielkanoc czy Boże Narodzenie-ot dylemat. Ile osób tyle zdań ,właściciele e39-tylko e39,posiadacze e46-tylko e46. Masz swój rozum to z niego korzystaj (bez obrazy) :D
Opublikowano
Ciężko podjąć decyzję, prawda? :D z racji, że E39 i E46 są naprawdę świetnymi budami:D jeżdżę E46 świetnie się trzyma zakrętów, sama jazda to przyjemność, spalanie to 5.5l w trasie i maks 8 w mieście, 9 zimą. może mało miejsca na tylnej kanapie, mam serię 3, ale mimo wszystko świetne auto. co do awaryjności to zależy jak kupisz, może będziesz musiał ładować kasę żeby auto wróciło do formy, bo tak naprawdę nie wiesz w jakim stanie jest silnik, a może być tak, czego Ci życzę, że auto będzie naprawdę w super stanie i będziesz się cieszył z jego posiadania. więc co do wyboru modelu musisz sam zdecydować, najlepiej upatrzyć jakieś sztuki i się nimi przejechać, to będzie najlepsze porównanie dla Ciebie. Pozdrawiam
Opublikowano
Które święta są wazniejsze Wielkanoc czy Boże Narodzenie-ot dylemat. Ile osób tyle zdań ,właściciele e39-tylko e39,posiadacze e46-tylko e46. Masz swój rozum to z niego korzystaj (bez obrazy) :D

kolego, zauważ, że posiadam e46 a jednak wcześniej polecałem raczej e39, której nie posiadam, i może zresztą dlatego :)

Opublikowano

Sprawa jest prosta, w Polsce większosc e46 z silnikiem diesla ma przebiegi powyzej (czesto grubo powyzej) 300 tys km, większosc benzyniaków ma nalatane w okolicach 200 tys km i stąd łatwiej trafic zadbaną benzynę niz diesla.

Oczywiscie da sie kupic zadbanego diesla z sensownym przebiegiem, ale wtedy trzeba wylozyc sporo kasy, duzo wiecej niz srednia allegrowa z danego rocznika.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Kolego jeżeli masz kasę to kup 330d - nie będziesz żałował - to 6tka i kultura pracy między 320d a 330d jest ogromna (najlepiej przed zakupem posłuchaj sobie obu silników) , moc jak i przyśpieszenie podobnie , bardzo podatny silnik na chipa , tylko kup w manualnej skrzyni :) co do wyglądu e46 jest ładniejsze i agresywne e39 jest bardziej komfortowe statyczne , dla młodego 3ka tylko i wyłacznie

oczywiście że 330d więcej spali w mieście od 320d - bo zwyczajnie w mieście nie jesteś wstanie rozwinąć skrzydeł i pojemność plus 6-tka a nie 4-ka , w trasie już to bywa różnie zależy jak podróżujesz

80 % u mnie to trasy 20 % miasto i średnie spalanie wacha mi się między 7-9l , żeby uzyskać powyżej 10l spalanie w 330d to musisz w mieście jeździć krótkie odcinki na zimnym silniku w korku , ale analogicznie 330i też na zimnym spali swoje a pewnie tego nie wiesz że zarówno 330d jak i 330i nagrzewają się w podobnym czasie

yoshimura01 może opowiadać bajeczki na dobranoc ale na zimnym silniku na krótkich odcinkach klekot faktycznie może spalić te 10l ale benzyna na zimnym i tak spali 14l - przekonaj mnie yoshimura01 że się mylę ,

330d ma też tą zaletę że robisz sobie chipa za 1500 zł i np jak u mnie podciągasz do 240 KM - i zapewniam cię że mieście na światłach niewiele aut ci podskoczy :) też jestem młody i powiem ci że dla samej frajdy lubię po wawie po 22 jeździć dla samej frajdy jazdy - tak tak koledzy sprawia mi dużo frajdy jazdy moim klekotem , a uwielbiam jazdę w nocy po mieście :) w dzień w korkach mi się zwyczajnie nie chce , po za tym do roboty samochodem nie pojadę bo za parkometry bym wydał majątek i to pod warunkiem że bym miał gdzie zaparkować - spalanie w tym przypadku jest dla mnie nieistotne , mam miesięczny i to raczej się nie zmieni - chyba że awansuję na prezesa i będę miał swoje miejsce parkingowe :)

a w trasie klekot już bije na łeb benzynę - cisza w środku tylko lekki pomruk silnika i turbinki i ta rewelacyjna elastycznośc tego silnika , przy 180 km mam niecałe 3000 obrotów i spali cię w trasie

jak nie przekraczam 120 - spalanie 5-6l

jak nie przekraczam 180 - 7-8

powyżej 180 - do 10l nigdy nie udało mi przekroczyć 10l średniego spalania w trasie przy pedale w podłodze ,

i jak byś nie patrzył klekot spali ci mniej , ON kosztuje i będzie kosztowało zawsze mniej od PB (transport , gospodarka) i tak jak niedawno napisałem z ON masz wiecej możliwość kupna "taniej ropy" jak pisałem ja obecnie kupuje po 2,5 za litr , z PB ,masz możliwość tylko przerobić na LPG - jak lubisz się bawić w LPG to spox

kupujesz autko prawie 10 letnie i musisz się liczyć z awariami czy to benzyny czy klekota , 330d od 320d napewno jest droższa w utrzymaniu , części - felgi minimum 17" - co przekłada się na droższe opony itd ale suma sumarum - moim skromnym zdaniem -WARTO !!!

Namawiam cię na klekota 6-tke , czasem warto nawet poczekać i dozbierać na niego - jesteś młody i napewno to ci się spodoba - jedno tylko mogę się obawiać - żebyś nie przecholował i żeby to tragicznie się nie skończyło - pod tym względem może faktycznie 320d było by dobre . Ja mam prawko od ponad 6 lat i chyba już ta najgorsza głupota mi przeszła , dobrze że wtedy nie miałem mocnego auta :)

Opublikowano

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ludzie ;) O spalanie pytam czysto teoretycznie kupujac samochód z 3.0 trzeba sie liczyć ze 5l to to nie będzie moge sobie kupić VW polo i sie cieszyć takim spalaniem ale ... dajcię spokoj :8) Poza tym nigdy praktycznie nie stoje w korkach , do pracy jade tak że obok miasta jedynie gdzie stane to na światłach także raczej można powiedzieć że więcej trasa moje spalanie :)

A te silniki są na Comonrail ? Bo jak tak to raczej nici z wlewania "taniej" ropy kupionej po 2.0 zl ... ( też mam dostep :D )

Co do mocy to myslę że nie trzeba do 240 aż podnosić gdzie tu w polsce jeździć 180 oprócz na autostradach na której raz na rok jestem :)

Czytam troche też forum i każdy jakiś tam problem ma miał czy mieć będzie niestety z tymi modelami ....tak jak pisałem w pierwszym poscie zastanawiam sie jeszcze nad CLK jednak mam wrażenie że mniej awaryjnie jeżeli chodzi o silnik i reszte spraw ( tam bardziej gdzies zawieszenie etc ) ale może tylko dlatego że mniej ludzi je ma po prostu .... Dalej bmw raczej łatwiej sprzedać będzie jak coś :)

WBADD31070BU41308
Opublikowano
Dalej bmw raczej łatwiej sprzedać będzie jak coś :)

Z pewnością, bo CLK to auto praktycznie niesprzedawalne na wtórnym rynku.

Niesprzedawalne ponieważ większość egzemplarzy oferowanych na portalach aukcyjnych jest w delikatnie mówiąc w nienajlepszym stanie.... Sam chciałem pierwotnie zakupić clk w208 po moim 124 coupe jednak po zapoznaniu się z kilkoma egzemplarzami wyszło na to że mój staruszek był w lepszym stanie, do tego doszło to że clk oparty jest na podwoziu od mercedesa w202 który wszedł do produkcji w 1993 roku, a co za tym idzie oferował znacznie mniejszy komfort i kilka bajerów mniej. Mercedes w208 w dobrym/bardzo dobrym stanie będzie sporo droższy od tego samego rocznika bmw e46 coupe w porównywalnym stanie. Jeżeli to kolegę interesuję to mogę przedstawić kilka plusów i minusów bmw (e46) i mercedesa (w203) bo takowe mam pod domem :wink:

Opublikowano
Akurat tak się składa że miałem BMW e39 525tds, e46 3.0d teraz 2.0d i jakiś czas temu miałem "Marcepana" CLK. Jak bym miał ocenia te auta to zdecydowany plus dla BMW z r6 3.0d . Zero problemów osiągi świetne spalanie również(6 do 9 litrów). E 39 bardzo wygodne silnik nie za dynamiczny i nie za bardzo oszczędny(6.5 do 12 litrów)ale zrobiłem nim 40tyś i zero awarii (a wiadomo jaką maja opinie tds-y) nie licząc tego silnika samochód na prawdę spoko. Mercedes CLK 2.0 16 v nic dobrego o tym samochodzie nie mogę powiedzieć(po za tym ze sie nie psuł) spalanie na poziomie 13 litrów(nie szalejąc) słabe osiągi deska strasznie krótka (podszybie blisko) brak regulacji kierownicy, nie za specjalnie sie prowadził po mimo nowego zawieszenia. Na pewno drugi raz bym nie kupił CLK!! A jeśli chodzi o e46 2.0d m47 na pozytyw wygląd i prowadzenie oraz spalanie(5 do 7.5 litra) , a jeśli chodzi o awaryjność to jezdze od warsztatu do warsztatu chyba trafiłem na ch.. model :mad2: reasumując e46 3.0d rewelacja :cool2: e39 z 3.0d tez dobra opcja. Mercedes no cóż ja go sprzedałem po 2 miesiącach, po prostu nie było tej radości z jazdy. :mrgreen:
Opublikowano
Mercedes CLK 2.0 16 v nic dobrego o tym samochodzie nie mogę powiedzieć(po za tym ze sie nie psuł) spalanie na poziomie 13 litrów(nie szalejąc) słabe osiągi deska strasznie krótka (podszybie blisko) brak regulacji kierownicy, nie za specjalnie sie prowadził po mimo nowego zawieszenia. Na pewno drugi raz bym nie kupił CLK!!

Przede wszystkim zależy czego się oczekuje po aucie :wink: jeżeli liczyłeś na sportowe doznania kupując najmniejszy, przestarzały silnik wprowadzony do oferty mercedesa bodajże w połowie 1992 roku to nie dziwię się że się zawiodłeś. Natomiast jeżeli auto było normalnie użytkowane to nie powinno z nim być żadnych problemów. Bezawaryjność kosztem osiągów. Ja miałem 4,5 roku w124 coupe i życzyłbym sobie aby moje obecne auto wykazało się taką bezawaryjnością ;)

Opublikowano

CLK to jest dobre tylko w wersji CLK430 albo ewentualnie 55 AMG :)

bez uszczypliwosci, w slabszych wersjach silnikowych to dupowóz/lansowóz dla pań i panów po 50-tym roku życia :) - nie daje polowy tej przyjemnosci z jazdy co e46 R6 !!!!!

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Nie chodzi kolego o moc chodzi o przyjemność z jazdy(przyczepność , układ kierowniczy, pozycja za kierownicą ) nic szczególnego w tym aucie nie ma. Kontroli trakcji od końca nie da sie wyłączyć , wnętrze średnio wyglądające. Bez obrazy ale kolega ma racje że to auta dla starszych Panów. e46 bije na głowę CLK takie moje zdanie :)
Opublikowano
Nie chodzi kolego o moc chodzi o przyjemność z jazdy(przyczepność , układ kierowniczy, pozycja za kierownicą ) nic szczególnego w tym aucie nie ma. Kontroli trakcji od końca nie da sie wyłączyć , wnętrze średnio wyglądające. Bez obrazy ale kolega ma racje że to auta dla starszych Panów. e46 bije na głowę CLK takie moje zdanie :)

Tak jak wyżej napisałem ta przyjemność z jazdy dla każdego jest czym innym :wink: wcale nie przeczę że e46 coupe lepiej "jeździ" od clk w208, natomiast twierdzę, że mercedes ma też swoje zalety takie jak chociażby komfort podróży. W tamtym okresie nie było e klasy coupe więc to właśnie model w208 był kierowany do dojrzalszej klienteli. Bezpośrednie porównanie też jest dość niesprawiedliwe ponieważ e46 coupe weszło do oferty w 1999 roku, a zbudowane było na platformie e46 z 1998roku, natomiast w208 wszedł do produkcji w 1997 roku, a oparty był na podwoziu od w202 z 1993 roku.

Posługując się stereotypami należałoby też powiedzieć że bmw e46 jest autem dla łysych, ponadnaturalnie przypakowanych dresiarzy.... ale przecież nie jest :cool2:

Opublikowano

A te silniki są na Comonrail ? Bo jak tak to raczej nici z wlewania "taniej" ropy kupionej po 2.0 zl ... ( też mam dostep :D )

Co do mocy to myslę że nie trzeba do 240 aż podnosić gdzie tu w polsce jeździć 180 oprócz na autostradach na której raz na rok jestem :)

Tak w e46 to silniki common rail i źle mnie zrozumiałeś , opału nigdy nie wlewaj do common rail bo dopiero będziesz miał wydatki , mówiłem o normalnej najzwyklejszej ropie z orlenu lub shellu , oczywiście musisz mieć z pewnego źródła , raz zalejesz syfu i po silniku .

i kolego zapomnij o samochodach bezawaryjnych bo takowych nie ma używanych - takich już się nie robi bo koncernom się to nieopłaca :)

Opublikowano
i kolego zapomnij o samochodach bezawaryjnych bo takowych nie ma używanych - takich już się nie robi bo koncernom się to nieopłaca :)

bardzo fajna odpowiedź i chyba najlepsza z dotychczas napisanych :clap: pozdr