Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie tak jak w temacie :)

Interesuje mnie jeżeli chodzi o e46 dokładnie 320d o mocy 150 km co do e39 to sam nie wiem pewnie benzyna jakaś ... Anyway dacie mi rade który najlepiej wybrać ? Myśle że do 30.000 jestem w stanie wydać na któryś z modeli ...

Co do spalania 320d to rzeczywiście od 5 do 8L diesla ? Czy to tylko brednie ? Jak z awaryjnością cenami części etc ? Proszę o obiektywne opinie :) dzięki z góry

WBADD31070BU41308
  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

oczywiscie ze E46, nowsza (ładniejsza) buda, lżejsza, zgrabniejsza i lepiej się prowadzi.

a o silniku w 320d jest tutaj napisane już wszystko na tym forum, wystarczy poszukać. nie ma sensu przepisywanie forum po raz piąty, zwłaszcza że pewnie zaraz wywiąże się z tego flame. w ogromnym skrócie: jest ok. dokładniejsze informacje znajdziesz sobie sam.

Opublikowano

Lubisz jeździć samochodem...zdecydowanie e46

Musisz jeździć samochodem...możesz pomyśleć o e39

Opublikowano
JEzeli sie nie myle to e39 ma wielowachacze... :? e46 po jednym wachaczu:):):)

Oj nie e46 też ma wielowahaczowe zawieszenie.Nie ma tylko nivo - samopoziomującego się zawieszenia z tyłu,to ma e39 i jest drogie jak się zepsuje.

Jakbym miał teraz kupować samochód to chyba jednak e39 mimo,że gorzej wygląda.Jest bardziej komfortowy i sprawdza się lepiej na polskich drogach.

A co do miejsca to z tyłu na kanapie nie ma go dużo więcej niż w 3er.Do w210 to mu daleko pod tym względem.

Ale wszystko zależy od Twoich własnych preferencji.Jeśli wolisz auto zgrabniejsze,łatwiej pokonujące zakręty i dające bądź co bądź większą radość z jazdy to celuj w 3.Jeśli bardziej cenisz sobie komfort podróżowania to uderzaj w 5.

Opublikowano
Co do spalania 320d to rzeczywiście od 5 do 8L diesla ? Czy to tylko brednie ?

BREDNIE JAK CHOLERA! 100% miasto to ok 10l/100. Trasa 6-7l/100. Jeżeli lubisz przycisnąć i nie znosisz "spacerowego" stylu jazdy to licz się z takim spalaniem.

Jak z awaryjnością

http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2011-03/e8dbb85b.jpg

cenami części etc ?

wysokie [mówię o ori]

Opublikowano

E46 ma wielowahaczowe ale tylko z tyłu .... e39 także z przodu .... e39 na pewno większe i chyba lepsze na długie , bardzo długie trasy , ale to już zależy od Ciebie do czego używasz auta , w jakich warunkach i czy masz rodzinę .....

co do awaryjności to zależy jak trafisz - jak ktoś nie dbał to będziesz musiał doprowadzić autko do porządku ale potem będziesz cieszył się z bezawaryjnej jazdy , te autka nie lubią zaniedbania , ponieważ nie są prostą konstrukcją ale za to moc jest wyższa niż aut innych marek z porównywalnym silnikiem ! coś za coś ....

co do spalania - trasa spokojnie zamykasz się w przedziale 5-6 litrów sam osobiście na autostradzie nigdy nie przekroczyłem 6 litrów , miasto w zimę krótkie odcinki z webastem spalinowym które cały czas ciągnie ON max 9 litrów .....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Mi po mieście pali w tej chwili 7 litrów trasa to 5.5 jezdze w miarę spokojnie. A co do e39 to miałem przed e46 i byłem bardzo zadowolony, komfort dużo lepszy jak w e46. Felga 18" oczywiście czarna buma Shadow Line i gorzej niż e46 nie wygląda;) Jak bym miał jeszcze raz kupować to bym sie zastanowił nad e39 z 3.0 d. Ile ludzi tyle gustów :D
Opublikowano

BREDNIE JAK CHOLERA! 100% miasto to ok 10l/100. Trasa 6-7l/100. Jeżeli lubisz przycisnąć i nie znosisz "spacerowego" stylu jazdy to licz się z takim spalaniem.

przy bardzo ciężkiej nodze udaje mi się z trudem osiągnąć tak duże spalanie (10l/100km) w mieście... w 330d. w 320d to by chyba trzeba jeździć cały czas 70km/h na 2-gim biegu żeby takie spalanie wycisnąć.

Opublikowano
Dokładnie jak kolega napisał jak miałem 330d tez mi nie spaliła więcej jak 10 nigdy. A 2.0 to jak mówię zima mi paliła 8 teraz pali 7 , trasa to 5.5 litra .
Opublikowano
byle nie znowu wojna na spalanie, pół tego forum to tego typu chłam a każde auto spali i dużo i mało, a dwóch identycznych stylów jazdy nie ma, coś jak linie papilarne...a merytorycznie; kupując 5 lat temu e46 nie spojrzałbym na e39 ale z czasem obyłem się i z nią również i teraz w tej samej sytuacji pomyślałbym długo.. cenie bardzo, szczególnie starsze piątki za ich wykonanie i wrażenia z jazdy. mając pod domem kilka dużo nowszych modeli często jeżdże e34 z 90' z uśmiechem na twarzy, następczyni też dobrze trzyma ten klimat także jeżeli chcesz trochę pokoneserowac to pięc jak najbardziej, trójka to tańszy model i tego nie przeskoczysz - są różnice
Opublikowano
Jeździłem 530d, teraz 320d..... kultura pracy silnika bez porównania na korzyść e39.... ale e46 też ma swoje plusy. Mogę zaproponować wyjście pośrednie, które powinno pogodzić zwolenników jednego i drugiego autka........ e46 330d :)

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
przy bardzo ciężkiej nodze udaje mi się z trudem osiągnąć tak duże spalanie (10l/100km) w mieście... w 330d.

BUUUHAAAAHHAAAAAHHAAAAHHHAAAAHHHAAAA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: chłopaki dajcie spokój bo już brzuch boli ze śmiechu :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

BUUUHAAAAHHAAAAAHHAAAAHHHAAAAHHHAAAA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: chłopaki dajcie spokój bo już brzuch boli ze śmiechu :lol: :lol: :lol:

Tak się pocieszaj ,tak sobie to tłumacz ,tak się oszukuj.Swoją drogą Twoje komentarze przypominają mi te onetowe.

Opublikowano
Miał być merytoryczny wątek a zrobiła się przepychanka na temat spalania. Podaruję sobie czytanie tego. To jest temat dobry do przedyskutowania przy skrzynce ...... :)

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano

czemu tak polecacie 330d ? Nie duzo większe spalanie rozumiem a różnica w mocy dość znaczna ? Zresztą nie chodzi mi też o spalanie pytam tylko czysto informacyjne ponieważ wiem jak na raportach spalania ludzie czasami brednie piszą w zasadzie nie wiem w jakim celu ..

W zasadzie tyle co podróżuje to co dwa tygodnie pokonuje odcinek 360 km a na co dzien do pracy ok 5 km . Lubie podróżować komfortowo jednakże nie jestem bardzo wybredny .. Co tu dużo mówić mam 21 lat i e46 według mnie jest troche ładniejsze od e39 ale rozumiem że różnica w klasie też jest ...

Chciałbym przede wszystkim żeby była mało awaryjna nie pisze bez bo to raczej nie uniknione ale chciałbym sie dowiedziec , doradzić w wyborze nawet i silnika widzicie teraz mi polecacie 330d - dlaczego ? :) Nie potrzebuje również demona prędkości chce jeżeli zajdzie potrzeba sprawnie , bezpiecznie wyprzedzić samochód a na autostradzie lecieć sobie spokojnie 130 nie "męcząć" silnika jak to mam w aktualnym samochodzie :lol: :lol: A i o ilu konna wersje chodzi dokładnie ?

Zastanawiam się jeszcze nad mercedesem clk i mam taki dylemat troche między bmw a merolkiem :)

WBADD31070BU41308
Opublikowano
A i o ilu konna wersje chodzi dokładnie ?

obie są równie dobre, zależy jaki masz budżet.

Opublikowano

Trzylitrowe silniki diesla od bmw kilkukrotnie w tamtym okresie zdobywały nagrody za najlepszy silnik itp. więc jest światowa czołówka z tamtego okresu. Sześć cylindrów daje lepszą kulturę pracy, osiągi, dźwięk itp. W zamian spala więcej, ewentualne naprawy są zwykle droższe, to samo tyczy serwisu i ubezpieczenia, auto jest cięższe (inne rozłożenie masy niż przy 4 cylindrowych).

Jeżeli chodzi o e46 vs clk w208 to auta z zupełnie innej bajki. Jeżeli chcesz aby Ci rozsądnie doradzić to musisz bardziej sprecyzować swoje wymagania :cool2: