Skocz do zawartości

520 24v traci moc na gorącym silniku po około 200 metrach.

piotr520

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Witam.Panowie problem z moją betką wygląda następująco.Im silnik cieplejszy tym mocniej czuć że traci na mocy.Gdy zgasze gorący silnik i zapale powiedzmy po około 5 minutach to ma moc ale tylko przez jakieś 200metrów,potem znów muli( i tak po każdym odpaleniu).Postanowiłem podłączyć kontrolke sondy lambda by podejrzeć skład mieszanki w czasie jazdy i co się okazuje;że w momencie jak sonda zaczyna działać następuje właśnie ten spadek mocy.Ale sygnał z sondy ładnie oscyluje i to nie jej wina.Czytałem że podobny efekt może dawać uszkodzony czujnik wałka rozrządu.Błędów na kompie brak.Czujnik wałka sprawdzony jeżeli chodzi o rezystancje i jest ok(ale sama rezystancja nie daje pełnej odpowiedzi co do stanu czujnika).Czekam na jakieś podpowiedzi.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Witam

Poniekad wskazuje to jednak na blad sondy - jak ktos pisal zaczyna ona dzialac jak sie samochod nagrzeje, czyli po niebieskim polu. Pisalez ze ja sprawdzales - byles na profesjonalnym terminalu ? Jezeli nie to jednak ci to polecam.

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Byłem kolego na porządnym kompie i sonda pracuje ok.Co do pracy sondy na zimnym silniku to sonda pracuje po około minucie po odpaleniu zimnego silnika(po to jest grzałka),a gdy silnik gorący to zaczyna prace po około 30 sekundach(osobiście sprawdzone).Musze jeszcze przegonić bunie z wypiętą sondą to może się coś wyjaśni.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Dokładnie- odpięcie sondy Ci rozjaśni czy to jej wina czy nie. U mnie było podobnie, jest opisany na forum przypadek mojego auta, pomogło rozpięcie sondy.

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam