Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Panowie mam problem z lewym przednim zaciskiem ... Dzis wziolem sie za zmiane tarczy oraz klockow i okazalo sie ze ww tloczek nie chce sie cofnac po ogledzinach gumki ktora znajduje sie na tloczku zauwazylem ze jest peknieta ... Zdjalem ja i to co zobaczylem wyglada nastepujaca :

http://img862.imageshack.us/img862/1346/dscf2450.jpg

http://img28.imageshack.us/img28/3811/dscf2449d.jpg

Wiem ze mozna dostac zestawy uszczelek ale tloczkow w Uk nie dostane bo juz szukalem a wlasnie wrocilem z warsztatu w ktorym mi powiedziano ze musze kupic nowy , bo oni tego nie naprawia ;/

Co moge zrobic w tej sytuacji ??

Jak wypchnac tloczek zza cisku zeby go wyczyscic , nasmarowac i zalozyc ??

( blokowalem drugi zacik i wciskalem hamulec ale nie drgnie nawet , probowalem rowniez wcinas go zaciskiem ale tez nie idzie , walilem mlotkiem i nic ;/ )

" Ucz sie pracuj ciezko dnia kazdego

trening czyni mistrzem duzo w tym dobrego

pierwszy krok to poczatek by osiagnac szczyty

dzialaj swiadomie przestan na farta liczyc ... " HG

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To wina fotki, czy u Ciebie tłoczek już zwichrowany? Bo jeśli tak, to nie ma co reanimować. Jeśli jednak nie, to ja swego czasu w podobnej sytuacji wycisnąłem dziada porządnym kompresorem podłącznonym pod przewód hamulcowy. Wydaje mi się, że zostawienie całości na noc w benzynie (czy coca coli :wink: ) powinno pomóc, nieźle musi siedzieć, skoro nie da się go wycisnąć pompując pedałem hamulca. Najlepiej śmigaj na scrap yard i szukaj całego zacisku za grosze.

Mój tłoczek po wyjściu i przeszlifowaniu go papierami różnej gradacji odzyskał sprawność, ale guma była cała. Ty musisz wymienić, a pamietam, że jak w GB pytałem o zestaw naprawczy i nawet podałem nr. części, to robili oczy jak wystraszona nutria, o tak: :shock:

Opublikowano

To wina zdjecia ... Znalazlem na Alledrogo zestaw naprawczy http://allegro.pl/zestaw-narawczy-tloczek-bmw-e46-330-x3-e83-57mm-i1502916146.html , problemem jest to ze nie mam pojecia jak wyciagnac ten tloczek ;/ wlozylem go do miski z WD40 zobaczymy czy cos to zmieni jesli nie to tylko jakas uzywka ...

Ps. Jesli chodzi o kwestie angielskich mechanikow to naprawde mozna sie za glowe zlapac :mad2:

Opublikowano

CHCESZ TO REANIMOWAC????

człowieku, to już tylko na złom, nawet 5% tej rdzy co cy masz na tłoczku bezapelacyjnie go dyskwalifikuje do dalszego użytku, jak uważasz inaczej to powodzenia, również z kapielami w WD :) podjedź na szrot i kup używkę z całą manszetą i tyle

Opublikowano

Chodzilo mi o wyjecie tego tloczka i zalozenie nowego ...

Znalazlem taki zacisk http://cgi.ebay.co.uk/Brake-Caliper-FRONT-RH-BMW-3-Series-330-10-99-12-05-/230599682060?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item35b0cfe80c

Zda egzamin ?? Gwaranja 2 lata i na dodatek jak odesle ten stary zwracaja 15funciakow

Opublikowano

hmmm a widziałeś żeby reanimować gościa w trumnie ???

to tak samo z tym tłoczkiem niestety są rzeczy jakie sie jeszcze robi i są takie których nawet szczerymi chęciami nie da rady!

co do wycisniecia jak serwo w aucie nie daje rady tego wycisnąć to nie ma szans tego wyjąć na zewnątrz bez uszkodzenia,do środka kazda prasa wcisnie ale to nic nei daje bo rdza go tak zblokuje ze nie ruszysz!

ZŁOM i tyle szukaj tłoczka i następnym razem częściej zaglądaj do auta bo jeszcze nie widziałem zeby ktos do takiego stanu doprowadził ( nie czułeś ze jedno koło nie hamuje??) przecie to ciągnie jak cholera w jedną strone

Opublikowano
i jeśli będziesz szukał tłoczka to nie szukaj tylko po jego średnicy ale też wysokość bierz pod uwagę !!!! ponieważ niektóre sklepy chcą aby podać średnicę a w bmw tłoczek jest trochę niższy ( tzn . ma mniejszą wysokość ) niż inne tłoczki ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Nawet najmniejsze wżery rdzy na wypolerowanym tłoczku dyskwalifikują go z dalszej eksploatacji...będzie przeciekal.
Opublikowano
hmmm a widziałeś żeby reanimować gościa w trumnie ???

:lol: :lol: :lol: rewelacyjny tekst, nie robisz stand upów może? :lol: :lol: :lol:

Nawet najmniejsze wżery rdzy na wypolerowanym tłoczku dyskwalifikują go z dalszej eksploatacji...

super niepodważalna prawda, oponentom można tylko współczuc...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możecie współczuć mojemu tłoczkowi, u mnie trzymał bez wycieków jeszcze przez rok :wink:
Opublikowano

ZŁOM i tyle szukaj tłoczka i następnym razem częściej zaglądaj do auta bo jeszcze nie widziałem zeby ktos do takiego stanu doprowadził ( nie czułeś ze jedno koło nie hamuje??) przecie to ciągnie jak cholera w jedną strone

Niestety auto stalo przez ostatni miesiac nie jezdzone a jak pisalem wczesnije po zdjeciu zacisku zauważyłem mala dziurke w gumie na cylinderku ... Musialo zardzewiec przez ten okres a wiadomo ze w Uk jest bardzo wilgotne powietrze i to jest przyczyna według mnie ...

Zacisk zamowiony i komplet uszczelek nowych uszczelniaczy na drugi zacisk ...