Skocz do zawartości

che kupic 316 w okazyjnej cenie mam pytanie o silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie :lol:

Planuje zakup 316 z 92 roku i moge kupic w dobrej cenie,ale mam wątpliwośći tzn chodzi mi o silniki strasznie klekocze czy jak ktos zwał klepie na wolnych obrotach nie wazne czy zimny czy gorący .Czy ktos wie moze jaka jest przyczyna??

byc moze ten temat był juz omawiany ja jednak nie znalałem w archiwum nic na ten temat

moze ktos to omawiał to proszę o link lub opis tu:) :D

Opublikowano

Przygotuj się na wymianę:

-wałka rozrządu,

-dźwigienek,

-popychaczy,

-paska rozrządu i rolek

-oleju i filtrów, bo kto wie czym może być zalany skoro klekocze,

-świece,

To masz już kosztów na przeszlo 2000 zł.

Opublikowano
widze ze nie ma sensu zakupu tej 316 jaki silnik jest godny polecenia??

W e36 każdy silnik jest godny polecenia pod warunkiem, że ma sześć cylindrów :cool2:

Natomiast jeżeli chcesz już ostro pojeździć to tak jak Szozdul napisał 2,5 lub 2,8

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
Taa, oczywiscie wszyscy jak zawsze pisza żeby kupic 2,5 albo 2,8 ... a pozniej sie chłopak zdziwi jak bedzie musiał co drugi dzien lac do pełna... 1,6 to bardzo dobry silnik w e36 do jazdy... podkreslam - do jazdy a nie niewiadomo czego. A co do awaryjnosci, jakos nie mam z nim problemow, moc jest wystarczająca, przyspieszenie tez, a pali połowe tego co 2,5 albo 2,8.

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli założy gaz to nie będzie dużej różnicy, mi jeden bak paliwa starcza na jakieś 500km jazdy normalnej z możliwymi czasami szybszymi momentami, średnio miasto i trasa. A Twój 1.6 pali 6 litrów w mieście czy 9? W firmie mam też skode 1.3 i opla astre 1.4 oba palą prawie 10 litrów na 100 wprawdzie pokonuje się nimi krótkie odcinki ale też dużo spalają.
Opublikowano
Taa, oczywiscie wszyscy jak zawsze pisza żeby kupic 2,5 albo 2,8 ... a pozniej sie chłopak zdziwi jak bedzie musiał co drugi dzien lac do pełna... 1,6 to bardzo dobry silnik w e36 do jazdy... podkreslam - do jazdy a nie niewiadomo czego. A co do awaryjnosci, jakos nie mam z nim problemow, moc jest wystarczająca, przyspieszenie tez, a pali połowe tego co 2,5 albo 2,8.

Masz M43, jesteś zadowolony i się cieszysz. Z opisu Dydzia w miarę jasno wynika, że chce się władować w silnik M40, do tego zajechany, a to już jest gorsze rozwiązanie niż M10... Wiem bo miałem E30 z M40 na pokładzie i około 2 tys zł wpakowałem we francę żeby zaczęla chodzić. Auto wcale nie było katowane, po prostu po przebiegu rzędu 200tys jajca z rozrządem i całą "górą" silnika M40 to normalka.

O wiele lepszym i tańszym w serwisowaniu rozwiązaniem jest 6 cylindrów. Jeżeli miałbym kupować E36 dla _normalnej_ jazdy to kupiłbym 2.0 lub 2.0 na vanosie i miałbym swięty spokój + ładny gang silnika, co u mnie jest sprawą niebagatelną, tym bardziej, że jak juz słono płacę za utrzymanie auta to muszę jeździć czymś co mi sprawia "freunde am fahren".

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

każdy z silników w e36 ma wady i zalety

1.6 - najmniejsze spalanie ale największa awaryjnosć nie ma co ukrywać

1.8 - tego najwięcej doodoła.... ale jeszcze nie mam opinii

1.8iS 16V M42 - taki ja mam, ponoć też awaryjny ale pali mniej od 2.0 a ma zbliżone osiągi

2.0 R6 - juz wydaje ten sympatyczny szum-odgłos :D żywotny ale ma za słabe osiągi w stosunku do tego ze nie tak mało pali

2.5 - no to osiągi są, zywotność jest, no ispalanie też jest :D

2.8 - bardzo udany silnik (chyba od 95r w prod) super osiagi spalanie podobne do 2.5

Opublikowano

jesli 1.6 pali połowe tego co 2.5 to mój powinien palić w miescie jakies 20litrów... Niestety jest inaczej bo bez problemu mieszcze sie w 13 przy normalnej dynamicznej miejskiej jezdzie. Wiadomo, że każdy chwali to co ma :dance:

BMW - Nie dla idiotów
Opublikowano
a co nazywasz dynamiczna jazda???ahahha 13?? tak owszem ale przy płynnej jezdzie a nie dynamicznej :mrgreen:
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano
dynamiczna jazda, to znaczy dynamiczna jazda a nie ciągnięcie sie po prawym pasie z predkoscia patrolową 40km/h. Za to starty spod świateł jak najbardziej płynne...
BMW - Nie dla idiotów
Opublikowano

Rozpoczęła się walka słowna, który więcej pali.

Ponieważ posiadam dwa BMW z silnikiem 1,8 i 2,5 to mogę się wypowiedzieć w kwestii spalania

1,8 mieszczę się w 9 litrach w jeździe miejskiej

2,5 spokojnie mieszczę się w 11 litrach w mieście (stary m20)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ponieważ posiadam dwa BMW z silnikiem 1,8 i 2,5 to mogę się wypowiedzieć w kwestii spalania

to co to za jazda ? :lol:

Opublikowano

To chyba nie przekraczasz 40 kmh i nie zatrzymujesz sie na czerwonych swiatłach :D :P Dziwne, ale katalogowo silnik 1,6 w miescie powinien palic koło 9,8litra na 100, do tego trzeba doliczyc jakies 5% w góre w zimie, no a 1,8 wiecej lub przynajmniej tyle samo powinna palic :)

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano
a moim zdaniem tak jak mowicie te silniki tak mają i moze nie miec licznika cofanego..wiekszosc 4 cyl bmw ktore ogladalem tak chodzilo dlatego kupilem 6 cyl jednak co do awaryjnosci to chyba tak do konca nie jest..wydaje mi sie ze te klekoty jeszcze dlugo beda tak klekotac..i jezdzic bezproblemowo..chyba ze kogos tak to drazni ze musi to odrazu naprawiac..poprzednio mialem forda ohc i tez tak klekotal(wałek wyjechany)mimo ze niezle szedl,przejezdzilem nim 3 lata,zarzynałem jak swinie i jeszcze ktos nim smiga i nie ma problemow.. :) reasumując jeśli dla kogos ważniejsze jest spalanie niż komfort i przyjemność z jazdy..to wydaje mi się że może śmiało brać taką bm-ke..z jednym małym ale- niektore które ogłądałem dymiły na niebiesko przy odpalaniu i czasem jeszcze przez chwilke..najprawdopodobniej były do wymiany uszczelniacze zaworowe-takiej bm-ki bym nie brał..pozdro :)
Opublikowano

To chyba nie przekraczasz 40 kmh i nie zatrzymujesz sie na czerwonych swiatłach :D :P Dziwne, ale katalogowo silnik 1,6 w miescie powinien palic koło 9,8litra na 100, do tego trzeba doliczyc jakies 5% w góre w zimie, no a 1,8 wiecej lub przynajmniej tyle samo powinna palic :)

katalogi klamia :) sam sie o tym przekonalem - byla 320 palila wiecej od obecnego skladaka 325/27 :D a auto 2 razy szybsze :D o 316 i 318 sie nie wypowiadam bo to auta dla emerytow.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

katalogi klamia :) sam sie o tym przekonalem - byla 320 palila wiecej od obecnego skladaka 325/27 :D a auto 2 razy szybsze :D o 316 i 318 sie nie wypowiadam bo to auta dla emerytow.

no ale po sniegu na dobrych gumach to niewiem czy jest aż taka różnica i czasem może emeryt objechać''młodego gniewnego'' :twisted2: .pozdro :norty:

klepało ale przestało!!!
Opublikowano

Witam!

Widze że tu są sami entuzjaści wysoko pojemnościowych "trujek", no ale nie ma co mi się dziwić, że nażkają na 1,6l i 100 koni, bo jeżeli wsiądą do takiej "małej" 316 i chcą z niej wyciągnąć poniżej 10s na setkę to się nie dziwię, że cały rozrząd siada i przy tym chcą żeby mało palił. Może i 316 jest dla emetytów ale napewno nie dla młodych szybkich i wściekłych :twisted: , bo wielu jest takich co myśli, że jeżeli ma beemke to już może sobie poszpanować, ale nie 1,6l :nienie: . Ja swoją 316 mam jako swój pierwszy samochód na własność i jestem zadowolony ze 100 koni pod maską :P a należe raczej do osób młodszych.

P.S. Jeżli komuś 316 pali grubo powyżej 9l, to albo ma coś nie tak z układem wtryskowym, albo należy do tych szybkich i wściekłych, zapominając, że to tylko 1,6l.

Pozdro dla wszystkich

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano
Zaraz, zaraz, bo powoli wpadam w panikę! :shock: Mam turinga 1.6 kilka dobrych miesięcy i jakoś żadnych wad silnika nie zauważyłem.... Więc co? Zaraz coś mi siądzie? Mam czym prędzej sprzedawać? Czy może po prostu jako osoba w pełni dowartościowana mogę dalej jeżdzić spokojnie i niczym się nie przejmować :?: