Skocz do zawartości

Dźwięk turbiny, świszczenie?

awtk

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam u mnie tez gwizdze turbo ale w porownaniu co na waszych filmikach to minimalnie,olejem tez przepustnica egr jest zasyfiona,co mnie wkurza to jak rozpedzam ja do np ponad 200km/h to po chwili widze niebieski dym za soba i jak wlacza mi sie dpf to straszny dym z wydechu idzie nie wiem czy to normalne czy ten olej wypala sie.oleju z silnika nie ubywa moze minimalnie ale od wymiany do wymiany jezdze.zastanawiam sie powoli nad nowym oryginalnym turbo jesli ktos znalazl jakas firme co sprzedaje w dobrych cenach to prosil bym o link.pozdrawiam

Hej!

Nazbierało sie ale wszedzie masz małe kropeczki oleju, gdzieś musi pluć nieźle.

hej

No nie wiem. U mnie nie ma nawet kropli( 160 tys km). Niedawno serwis robilem i mechanik powiedział że w życiu tak czystego silnika nie widział. Nigdy go nie myłem. A może olej ucieka innymi miejscami ?? ;);)

Witam , zanim podejmiesz decyzje wymiany Turbiny , mysle ...., ze powinienes sprawdzic szczelnosc przewodow powietrza wylotowego czyli do intercoolera , przez niego i wyjscie .

Jets tam kolanko ktore lubi pekac jak bedzie cos nieszczelne tez moze gwizdac, normalne chyba .... poza tym dobrze byloby sprawdzic cisnienie Tukladu turbiny ...od 1000 mbar jalowo do 1800 max .

Mozna to zrobic DIS- em .

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Witam ja dziś odebrałem auto po wymianie turbiny, założyłem używkę w dobrym stanie suchutką i bez luzów na wirniku, auto chodzi dużo lepiej jak na mojej starej turbinie ciągnie bardziej z dołu itp, ale słychać jak świszcze na wolnych obrotach jak i przy agresywnej jeździe rozmawiałem z mechanikami i mówią że jest to problem wysterowania dodam że turbina jest sterowana elektronicznie , moja była inaczej wysterowana i była cicha ponoć trzeba sprawdzić parametry doładowania może jest źle wysterowana i za mocno ładuje dla tego auto lepiej jedzie jak na starej.