Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam takowy problem: jedynka i ruszamy. Dwójka powolutku bez gazu no i szarpie. Nie mam pojęcia co to może być a mechanik też swoje policzy... jeśli ktoś mógłby pomóc to byłbym wdzięczny... jeśli jest jakiś sposób żeby to zdiagnozować i naprawić samodzielnie... pomocy
Opublikowano

Witam

Jak szarpanie w czasie jazdy to ja bym obstawial: paliwo, mieszanka paliwowa, powietrze, sonda, ew. elektryka - ktoras z tych rzeczy.

Pewnie standardowo ci podpowiem ale na poczatek podpiecie pod komp - wykluczy ci lambde i bledy czujnikow. Swiece dawno zmieniane ? jaki stan cewek - moze olej je zalewa i sa przebicia, moze maja fajki sparciale i sa przebicia ?

Sprobowal bym tych 2 rzeczy na poczatek, gdyby to nic nie dalo to sprawdzilbym nieszczelnosci dolotu + wymiana filtra paliwa - mysle ze to zrobisz spokojnie sam.

Pozdro

Opublikowano
Pewnie standardowo ci podpowiem ale na poczatek podpiecie pod komp - wykluczy ci lambde i bledy czujnikow. Swiece dawno zmieniane ? jaki stan cewek - moze olej je zalewa i sa przebicia, moze maja fajki sparciale i sa przebicia ?

kolega ma diesla...

ja powiem ci ze tez tak mam...wiec stwierdzenie "ten typ tak ma" tu moze byc jak najbardziej na miejscu...wydaje mi sie , ze to moze byc wina nastawnika, bo co ciekawe u mnie dzieje sie tak tylko na 2 i to tak,ze szarpnie dwa razy i wyrownuje,wiec faktycznie moze byc to wina nastawnika ....

panowie od poczciwych 524td piszcie jak tam u was z szarpaniem na 2 -ce???

iZzI
Opublikowano
myślałem nad tymi świecami... i chyba od tego zacznę... podzielę się info jak wymienię na nowe i zobaczymy efekt... dodam jeszcze że filtr powietrza nowy. doloty, rury, mocowania są ok, nigdzie nie sparciałe, szczelne...
Opublikowano
myślałem nad tymi świecami... i chyba od tego zacznę

...PiOtrek swiece nie maja tu nic do rzeczy...

Przyczyną szarpania może być także sprzęgło(tarcza krzywa)

...szarpanie wystepuje tylko na 2 biegu wiec tarcza raczej odpada...

iZzI