Skocz do zawartości

320d - Czy warto zainwestowac 30 tyś w e46 z 2004?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a pamiętacie, jakie były ceny paliw dokładnie 10 lat temu?

PB95 kosztował ok. 2.90-3.10zł

PB98 ok. 3.20-3.30zł

ON ok. 2.30-2.50zł

• Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
to wytłumaczcie mi czemu ludzie w UK jeżdżą na ON skoro u nich i benzyna i olej kosztują 1,3 -1,4 , naturalnie więcej jeździ na PB ale Diesla wcale nie jest trudno kupić.....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Anglia to jest inny kraj. a to czy kupi ktoś samochód na zasilanie PB czy ON to jego czysta zachcianka. Oni za pół dniówki zatankują cały bak, przeciętny polak za tygodniówkę!!!!!!!!!! TO JEST KOSZMAR.

Przeciętny Polak nie nadaje się nawet do pchania karuzeli.

Założę się że przeciętny Brytyjczyk wytworzy w poł dnia tyl dóbr co Polak w siedem dni...i w tym problem

O w UK litr benzyny 6,4 PLN, szok tam to dopiero rząd kradnie...

Opublikowano

a PRACODAWCA powinien płacić godziwie żeby PRACOWNIKA było stać GODNIE ŻYĆ , jakoś od tych co kupuje nie widzę żeby im się przelewało , wręcz przeciwnie harują bardzo ciężko i mają na utrzymaniu rodzinę - nie to co ja - więc są do tego Panie Jakubie ZMUSZANI !!!

Najbliżej masz na Białoruś...u nas komuna od 1989r już nie obowiązuje. Tam cię docenią.

Opublikowano
Anglia to jest inny kraj. a to czy kupi ktoś samochód na zasilanie PB czy ON to jego czysta zachcianka. Oni za pół dniówki zatankują cały bak, przeciętny polak za tygodniówkę!!!!!!!!!! TO JEST KOSZMAR.

Założę się że przeciętny Brytyjczyk wytworzy w poł dnia tyl dóbr co Polak w siedem dni...i w tym problem

do tej pory myślałem, że ludzie Cie nie lubią i tak jadą na Ciebie wszyscy:) Teraz wiem, że Ty na prawdę jesteś nienormalny. Zarobki średnie w UK a POLSKA

UK: około 1200f na miesiąc

Odlicz 300f za mieszkanie, 100f na życie( to jest aż aż), 100f( na imprezy) zostaje 700f:) TO JEST 500l PALIWA.

POLSKA: Niby 1364zł na miesiąc

Odlicz 700zł za mieszkanie( z rachunkami), 200zł(jedzenie), 100zł (imprezy) zostaje 364zł TO JEST 72l PALIWA...

To są przypuszczalne wydatki...żeby nie było. Co Ty porównujesz rządy polskiego Disneya , do normalnego rządu.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
Opublikowano

życie jak w Madrycie...

modów nie ma :wink:

nikt już w domu psa nie ma? może kota

a tak poważniej

troche, a może raczej bardzo przesadziłeś

nie czuję sie gorszy od angola

-dlaczego tak chetnie zatrudniano polaków w angli

-dlaczego duże koncerny otwieraja fabryki w Polsce, raczej nie zatrudniajac w nich obcokrajowców

-w mojej okolicy Opel i Fiat to czołowe fabryki tych koncernów w europie!

zapewne dlatego że robią dzienną normę w tydzień!

Opublikowano (edytowane)
troche, a może raczej bardzo przesadziłeś

nie czuję sie gorszy od angola

-dlaczego tak chetnie zatrudniano polaków w angli

-dlaczego duże koncerny otwieraja fabryki w Polsce, raczej nie zatrudniajac w nich obcokrajowców

-w mojej okolicy Opel i Fiat to czołowe fabryki tych koncernów w europie!

zapewne dlatego że robią dzienną normę w tydzień!

Nie wiem jak tam opel ale na temat fiata mam dużo do powiedzenia codziennie słyszę od ojca jacy Włosi to de...le ( w końcu od ponad 40 lat pracuje jako majster na montażu) nikt głośno nie powiedział co się stało w styczniu na fiacie od 80 do 160 samochodów zniszczyli pracownicy bo dostali po 1300 zł pensji a podstawy mieli 2400 odcięli soboty bo Włosi muszą też zarobić Jesteśmy Byliśmy i Będziemy tanią siłą Roboczą, nasi jeżdżą w przerwie urlopowej naprawić do Włoch niedoróbki tych czubków. Teraz jeszcze chcą zabrać nam nową pande. Gdzie polityka rządu że pozwala na takie coś? Czy to rząd Donalda czy Kaczora jedno jest pewne obydwaj nic dobrego już dla Polski nie zrobią, ja się w ich sprawy nie mieszam jakbym mógł to wszystkich posłów i senatorów oddał do pracy do tesco na ¼ etatu za 300 a w ich miejsce wsadził młodych ludzi może zrobiliby porządek.

Porównująć zarobki PL do UK są nieporównywalne jak komuś w Polsce to nie pasuje niech jedzie tam zacznie zarabiać a nie narzekać na ciul... zycie w Polsce, współczuję innym że u nas zarabiają po 1500 PLN miesięcznie bo jest to totalna kpina ale ich również podziwiam za wytrwałość i chęć dążenia do lepszego jutra.

Edytowane przez brokat_
brokat_
Opublikowano

W NL różnica podatku dla diesla a benzyny to 1000 euro przy 320d.

Wiec juz na starcie jestemy 1k Euro w tyl w skali roku.

A i tak jak ktos jeździ około 25 000 km na rok i więcej to kupuje diesla. Diesel jest tańszy o 0.3 Euro na litrze.

Znając Holenderska oszczędność - musi sie opłacać. :)

Bo kupuja zwykle max 2 letnie i dbaja a jak dojedzie do 300 000 - 400 000 km to sprzedają tu -> http://automarktutrecht.eu/pl/home/

Później to laduje w PL z polowa przebiegu.

Ja uważam, że jeśli byś kupił młodego z małym przebiegiem diesla to warto. Do 200 000 km nic sie nie stanie poważnego.

A jak takiego nie znajdziesz to szukaj benzyny z małym przebiegiem i zakładaj gaz.

Opublikowano

do tej pory myślałem, że ludzie Cie nie lubią i tak jadą na Ciebie wszyscy:) Teraz wiem, że Ty na prawdę jesteś nienormalny. Zarobki średnie w UK a POLSKA

UK: około 1200f na miesiąc

Odlicz 300f za mieszkanie, 100f na życie( to jest aż aż), 100f( na imprezy) zostaje 700f:) TO JEST 500l PALIWA.

POLSKA: Niby 1364zł na miesiąc

Odlicz 700zł za mieszkanie( z rachunkami), 200zł(jedzenie), 100zł (imprezy) zostaje 364zł TO JEST 72l PALIWA...

To są przypuszczalne wydatki...żeby nie było. Co Ty porównujesz rządy polskiego Disneya , do normalnego rządu.

Mały fiat zużywa 0,2 lita benzyny na jednego konia mechanicznego..moje auto zużywa 0,05 litra na jednego konia.

Jeśli zrozumiałeś metaforę to możemy dyskutować dalej...

Tylko najpierw spradź podstawowe definicje ekonomiczne - PKB, siła nabywcza czy najważniejsza wydajnośc pracy.

Dla ułatwienia dodam, że PKB brytyjskie jest mniej więcej 3 razy wyższe na jednego mieszkańca niż polskie. Nie można placić ludziom za coś czego tak naprawdę nie wykonali. To że apetyty mają ..to trudno. Najpierw praca, wydajna praca.

Opublikowano

Mały fiat zużywa 0,2 lita benzyny na jednego konia mechanicznego..moje auto zużywa 0,05 litra na jednego konia.

Tylko najpierw spradź podstawowe definicje ekonomiczne - PKB, siła nabywcza czy najważniejsza wydajnośc pracy.

Dla ułatwienia dodam, że PKB brytyjskie jest mniej więcej 3 razy wyższe na jednego mieszkańca niż polskie. Nie można placić ludziom za coś czego tak naprawdę nie wykonali. To że apetyty mają ..to trudno. Najpierw praca, wydajna praca.

Ekonomik się trafił. Akurat o tym możemy porozmawiać. PKB? czym mi tu dogadujesz;]? Akurat składa się na to, że jestem studentem tego kierunku i wiem co to jest. Tylko, że Ty piszesz, że kraje UK i tamtejsi pracownicy są tak jakby pracowici i robią w jeden dzień tyle co Polak w tydzień. TOTALNA BZDURA!! Byłeś tam kiedyś? Pracowałeś tam? Tamtejszą gospodarkę budowlaną napędzają Polacy Litwini Czesi, a nie Anglicy!. Zresztą my tu mówimy o samochodach a nie prawach ekonomii i pracowitości. i te 3x większe PKB na mieszkańca to chyba u siebie w szufladzie znalazłeś. I Pamiętaj nie porównuj FUNTA do ZŁOTEGO.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
Opublikowano
życie jak w Madrycie...

modów nie ma :wink:

nikt już w domu psa nie ma? może kota

Właśnie dlatego napisałem, że są to przypuszczalne wydatki...;/ czytanie ze zrozumieniem to nadal nie jest atut PRZECIĘTNEGO polaka.

nie wiem o co Ci chodzi, to co zacytowałeś nie ma nic wspólnego z postem powyżej, czyli Twoim :mad2:

zrozumiałem co napisałeś - porównałeś skarbonke przeciętnego, na Twoje oko, polaka i angola

Opublikowano

Ekonomik się trafił. Akurat o tym możemy porozmawiać. PKB? czym mi tu dogadujesz;]? Akurat składa się na to, że jestem studentem tego kierunku i wiem co to jest. Tylko, że Ty piszesz, że kraje UK i tamtejsi pracownicy są tak jakby pracowici i robią w jeden dzień tyle co Polak w tydzień. TOTALNA BZDURA!! Byłeś tam kiedyś? Pracowałeś tam? Tamtejszą gospodarkę budowlaną napędzają Polacy Litwini Czesi, a nie Anglicy!. Zresztą my tu mówimy o samochodach a nie prawach ekonomii i pracowitości. i te 3x większe PKB na mieszkańca to chyba u siebie w szufladzie znalazłeś. I Pamiętaj nie porównuj FUNTA do ZŁOTEGO.

To sobie pogadamy. 16 lat temu zostalem magistrem ekonomi 10 lat pracy w dwóch zachodnich bankach i od 6 wlasna dzialalność

Przejdź na PW ...normalnie biorę spore pieniadze za zarządzanie, ale zrobię wyjątek...

Opublikowano

http://www.paranormalpeopleonline.com/wp-content/uploads/2011/02/Internet_argument-300x223.jpg

Tyle w temacie. Ludzie ogarnijcie się nieco ;)

Opublikowano
Chciałeś zrobić na mnie wrażenie swoim doświadczeniem? ;]

Nie...nie trawię populistów.

Opublikowano

może ja też zabłysne :wink:

„Ponieważ zaś każdy człowiek stara się, (...) aby użyć swego kapitału w wytwórczości (...), ażeby jej produkt posiadał możliwie największą wartość,

przeto każdy (...) pracuje (...) nad tym, by dochód społeczny był jak największy. (...) nie zamierza on na ogół popierać interesów społecznych ani

też nie wie, w jakim stopniu je popiera ale gdy kieruje twórczością tak, aby jej produkt posiadał możliwie najwyższą wartość, myśli tylko o swym własnym

zarobku, a jednak (...) jakaś niewidzialna ręka kieruje nim tak, aby zdążał do celu, którego (...) nie zamierzał osiągnąć (...). Mając na celu swój (...) interes,

człowiek często popiera interesy społeczeństwa skuteczniej niż wtedy, gdy zamierza służyć im rzeczywiście.”

Adam Smith

to teraz ile polak, a ile angol ma nazwijmy to swobode gospodarczą?

Opublikowano

Jakub - twoje pojęcie o ekonomii i o świecie faktycznie jest z przed 16 lat kiedy tylko kacykowie i twzn "towarzysze" mieli się dobrze i kariery robili , po roku 90 tym nastała tzwn niby demokracja i niby wolny rynek - zmieniło się sporo ale jak kacykowie i towarzysze się mieli dobrze tak do dzisiaj mają się wspaniale - biorą piękne emeryturki a ci co walczyli o wolną Polskę klepią biedę , Rzucili nas bez okresu przejściowego w łapy kapitalistycznych krajów - nie mieliśmy absolutnie żadnych szans , nasze zarobki do nich to było 1 do 100 , i stało się to co stało , wykupili lub zniszczyli konkurencje a nam pozostało dzisiaj tylko pracować u nich , kraje zachodnie kapitał budowały 40 lat - my mieliśmy wspólną własność i nie mieliśmy żadnego kapitału - wpuszczono obcy kapitał co wykupił wszystko - im nie ma co się dziwić , ale kto na to pozwolił ?

Dlatego do dzisiaj nas nie stać na nowe samochody , kupujemy stare , Polacy nieroby ? a komu chce się harować za 1300 zł ? popatrz sobie jak pracują Polacy na zachodzie gdzie im godziwie zapłacą , harują jak głupi . Tu nie ma przyszłości i dlatego młodzi stąd wieją , kto chce harować na "towarzyszy" i ich emerytury , im prędzej to się zawali tym lepiej , Jakub - dziwne masz poglądy.

Opublikowano
Quo vadis dyskusjo?

Swoją drogą Polak to nie może żyć normalnie....partyzantka we krwi, ukraśc ropę, sprzedać ja gdzieś na ciemnym parkingu, pobiegać z kanistrami...trzeci świat.

I nie piszcie że to wina rządu. To nasza wina, pozwalamy kraśc więc jesteśmy okradani.

Kiedyś gdy byłem pracownikiem patrzyłem na to inaczej...dziś gdy zatrudniam..mysz się nie prześlizgnie.

Jakub być może Ty jeszcze za mało widziałeś POLAK niczym sie nie rózni od innych narodów , myslisz że Niemiec, Anglik jest taki święty. Wiem ze to nie na temat ,ale wkurza mnie taki gość co kilka lat jest za granicą ,a sra we własne gniazdo i jest już taki-euro

Opublikowano
jest już taki-euro

jakub nie jest taki-euro. on jest zwykłym trollem.

Nawet prostego tekstu nie potrafisz zrozumieć...on nie pisał o mnie.

Pisząc o tym, że Polak wytworzy mniej dóbr o np Brytyjczyka chodziło mi o to że w Polsce jest niższa wydajność pracy.

Praca w Polsce jest źle zorganizowana i nie wsparta technologicznie na odpowiednim poziomie. To sprawia że Polacy wytwarzają trzy razy mniej niż inne uprzemysłowione narody.

Jesteśmy lepszymi pracownikami, bardziej kreatywnymi itd, itp ...ale bez kapitalu muru nie przeskoczymy. Mamy dziesięciolecia zapóźnienia gospodarczego tego nie da się nadrobić w kilka lat

Opublikowano
...ale bez kapitalu muru nie przeskoczymy. Mamy dziesięciolecia zapóźnienia gospodarczego tego nie da się nadrobić w kilka lat

Ja myślę że dałoby się to zrobić w parę lat :) wymienimy rząd na młodszy, a jak Japonia się podniesie wypowiemy jej wojnę, na drugi dzień się poddamy :)

brokat_
Opublikowano
Quo vadis dyskusjo?

Swoją drogą Polak to nie może żyć normalnie....partyzantka we krwi, ukraśc ropę, sprzedać ja gdzieś na ciemnym parkingu, pobiegać z kanistrami...trzeci świat.

I nie piszcie że to wina rządu. To nasza wina, pozwalamy kraśc więc jesteśmy okradani.

Kiedyś gdy byłem pracownikiem patrzyłem na to inaczej...dziś gdy zatrudniam..mysz się nie prześlizgnie.

Widzisz Ty tak myslisz bo zrobiles magistra ekonomii 16 lat temu i załapałes się na najlepszy czas. Mozna powiedziec że należysz do jedynego pokolenia w Polsce przez ostatnie 100 lat któremu na prawdę w życiu się udało, a przynajmniej miało stworzone ku temu najlespze warunki. Ludzie 10 lat starsi od Ciebie jak i 10 lat młodsi nie mieli takiej szansy.

Gdybys tego magistra ekonomii zrobil nie 16 a 6 lat temu, to dzis siedziałbys w markecie na kasie, albo na zmywaku w UK. Ewentualnie przelewał rope na ciemnym parkingu :)

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Gdybys tego magistra ekonomii zrobil nie 16 a 6 lat temu, to dzis siedziałbys w markecie na kasie, albo na zmywaku w UK. Ewentualnie przelewał rope na ciemnym parkingu :)

Za chwilę ludzie po politechnice będą siedzieć na magazynach w Tesco bo nie będzie dla nich pracy tak jak teraz po ekonomii, najbardziej obleganym kierunku od paru lat :twisted: , zacząłem go ale w końcu zrobiłem logistykę (transport i spedycja międzynarodowa i się przydaje), a teraz coś dalej pośrednik nieruchomości, z kraju nie wyjadę za chlebem wolę siedzieć tutaj i mieć rodzinę na miejscu.

brokat_