Skocz do zawartości

320d - Czy warto zainwestowac 30 tyś w e46 z 2004?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
może były droższe jako nowe .... nigdy w życiu touringa w e46, już prędzej w e60 ...... co nie zmienia faktu że rynek jest zasypany touringami ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
a byc może dlatego że zostaly stworzone dla ludzi, którzy w weekendy robią coś więcej niż wyjazdy na disco i do kościola.

a sedany i coupe zostały stworzone dla ludzi którzy nie muszą wozić ze sobą całej rodziny i połowy dobytku chcąc wyjechać na weekend.

Jeśli wożenie nart, desek windsurfingowych lub podpięcie przyczepki z motocyklem crossowym jest dla ciebie obciachem....to chyba lepiej rzeczywiście kupić coupe i zostać alfonsem doglądającym bulgarskie prostytutki. W sumie diesel w takim dwudrzwiowym sedanie ma sens...trochę trasy jest do pilnowania.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli wożenie nart, desek windsurfingowych lub podpięcie przyczepki z motocyklem crossowym jest dla ciebie obciachem....

a gdzie coś takiego napisałem? możesz mi zacytować?

to chyba lepiej rzeczywiście kupić coupe i zostać alfonsem doglądającym bulgarskie prostytutki. W sumie diesel w takim dwudrzwiowym sedanie ma sens...trochę trasy jest do pilnowania.

wszystko super, tylko wszystko to co wymieniłeś da się przewieźć nawet w coupe, nie mówiąc o sedanie :D oj, trollowania to ty się jeszcze musisz nauczyć...

Edytowane przez jceel
Opublikowano

a co do sedana nie można podpiąć przyczepki ???? :shock: a motor tylko raz chciałem zabrać na przyczepkę .... jak jechałem do Italii .....

ale to taki typ człowieka ..... najpierw only PB teraz doszło tylko PB w touringu ....

Chiptuning Łódź

Opublikowano

Mam E46 2.0d Touring oczywiście po lifcie150KM robi swoje. Naprawdę warto takiego dieselka kupić,moment robi swoje, wciskasz pedął gazu i lecisz... nie ma redukcji jak w benzynce co od 3.000 ciągnie. a Co do utrzymania, wszystko zależy od poprzedniego właściciela. Jeżeli dbał o auto to nie będziesz mieć problemów, jeżeli nie, a to widać, musisz zacząć to robic. Filtry, olej, klocki, wymieniać jak trzeba i oczywiście dbać o turbo! to podstawa życia diesla.

Naprawdę Polecam diesla to juz mój 2 diesel i dopóki ropka nie będzie po 7 zeta to nie będę przerabiał diesla na gaz :norty:

Opublikowano
a co do sedana nie można podpiąć przyczepki ???? :shock: a motor tylko raz chciałem zabrać na przyczepkę .... jak jechałem do Italii .....

ale to taki typ człowieka ..... najpierw only PB teraz doszło tylko PB w touringu ....

Dlaczego tylko w touringu? sedan jest ładny ale dla mnie niepraktyczny. Kiedys woziłem owczarka niemieckiego w 2 drzwiowym sedanie... ale to sie nie sprawdziło.

Opublikowano

Jeśli wożenie nart, desek windsurfingowych lub podpięcie przyczepki z motocyklem crossowym jest dla ciebie obciachem....

a gdzie coś takiego napisałem? możesz mi zacytować?

W trollowaniu pewnie jesteś "miszczem" ale w czytaniu ze zrozumieniem to daleko w tyle...

Opublikowano
Tobie też często zdarzało się czytać bez rozumienia ..... najpierw robiłeś zamieszanie w temacie , a potem przestałeś odpowiadać jak zorientowałeś się że nie masz racji ..... :lol:

Chiptuning Łódź

Opublikowano
Tobie też często zdarzało się czytać bez rozumienia ..... najpierw robiłeś zamieszanie w temacie , a potem przestałeś odpowiadać jak zorientowałeś się że nie masz racji ..... :lol:

W jakim temacie?

Opublikowano

W trollowaniu pewnie jesteś "miszczem" ale w czytaniu ze zrozumieniem to daleko w tyle...

no ale serio nie wiem gdzie coś takiego napisałem, możesz mi zacytować?

Opublikowano

W jakim temacie?

viewtopic.php?f=69&t=149645&start=30

strona 3 przestałeś odp i do tej pory nie wyjaśniłeś ....

Chiptuning Łódź

Opublikowano

W jakim temacie?

viewtopic.php?f=69&t=149645&start=30

strona 3 przestałeś odp i do tej pory nie wyjaśniłeś ....

Ech gdybyś przeczytał ze zrozumieniem:) a nie wyjeżdżal z tą lambdą...

Chodziło mi o pewien sposób na ochronę silnika diesla z wykorzystaniem np sondy lambda. Ogólnie diesla, a nie koniecznie 320d. W modelach póżniejszych e60 stosuje sie już ten sposób i motor wchodzi w tryb awaryjny jeśli są odczytywane pewne "niezdrowe" parametry wlasnie przez lambdę.

Opublikowano

Zanim klepniesz bezmyślnie w klawiaturę...przyjrzyj się dokładnie schematowi.

dosłownie to napisałeś !!!!! a ja Ci wyjaśniłem że lambda była tylko z DPFem .... więc dalej nie rozumiem ????

a e60 już ma DPFa ... :D

Chiptuning Łódź

Opublikowano
jceel napisał(a):

a sedany i coupe zostały stworzone dla ludzi którzy nie muszą wozić ze sobą całej rodziny i połowy dobytku chcąc wyjechać na weekend.

dobrze to ująłeś - na weekend... :wink:

nie mam jeszcze rodziny, ale wybrałem kombi, jest praktyczniejszy, wkładam klatke do bagażnika i moge psa bez problemu zabrać ze soba, choć z taką czelotką byłoby trudniej

http://img819.imageshack.us/img819/8648/img0150ox.jpg

dałem za nią 11tysE netto dokładnie trzy lata temu, wyszła jakieś 44tys.zł. - euro lepiej stało 3,4zł., zrobiłem nią 55tys.km, a koszty w tym okresie to termostaty, drążki stabilizatora, klocki, odma, oleje i filtry

i tak jak pisał jakub, jeśli nie kochasz tej marki to nie ma sensu, na rynku w tych pieniadzach znajdziesz coś lepszego

a jeśli BMW ... to dobrze szukaj...

Opublikowano

a co kupisz lepszego za tą kasę pytam serio ? bo w sumie sam spełniłem swoje marzenie i kupiłem sobie BMW , może i klapki na oczach ale wcześniej operowałem na "tanich samochodach" i nic więcej dobrego o nich nie mam do powiedzenia oprócz tego że były tanie

jak dla mnie e46 ma fajny wygląd (mówię o cupe i sedan bo combi jest dla mnie brzydkie)

ma sportowy charakter i samochód dla młodego który lubi czasami sobie pocisnąć i polatać po zakrętach , o rodzinie jeszcze nie myślę , jak jadę na narty to mam fajny patent w postaci tunelu i się mieszczą narty spokojnie, jak jadę na deskę to biorę bagażnik na dach i nie ma problemu - przyczepkę ciągnąć - nie czuję się na siłach , po 2 co to za komfort wlec się z przyczepką , sorx ale ja nie jeżdże na takie imprezy i nie wożę takich ludzi co nie mogą sie do bagażnika w sedanie zapakować , zapasów i konfitur nie biorę na drogę ani prowiantu - psa ? kocham owczarki niemieckie - wychowałem się z owczarkiem i bardzo przeżyłem śmierć mojego pupila , obecnie mieszkam w bloku i nigdy bym nie katował swojego pupila mieszkaniem w bloku , więc odpada i mi to niepotrzebne

2 sprawa czy diesel czy benzyna - przy dzisiejszych cenach paliwa cieszę się że wybrałem diesla , LPG za dużo problemów , w dislu wygoda i jak by nie patrzeć i jak by nie liczyć to jednak diesel spali mi o conajmniej 2 l mniej od benzyny (nie to co Jakub pierniczy o 0,2 zwłaszcza w tym zapakowanym combi confiturami ) i do tego mam tanią ropę o 23% vatu - więc dla mnie to był trafny wybór , opowiadania o drogich awariach w dieslu - do tej pory robilem tylko alternator łożyska się zatarły (zdarza się nie robię tragedii) , i nie zapominaj że to BMW więc części nie kosztują tyle co do fiata czy opla , acha i zapomniałem o chipie :) to też fajny bajer w dislu , 2.0 spokojnie można podnieść moc bez uszczerbku .

Po za tym jak pisali koledzy sporo ludzi sprzedaje "tanią ropę" im wyższe ceny paliw to widzę robi się powoli podobnie jak w komunie , ostanio kupiłem 50l po 2,5 - oczywiście paliwo pewne - innego bym nie kupował :) więc nie jest tak źle :)

jak pisałem na nowe BMW mnie raczej nigdy nie będzie stać , musiałbym zarabiać tyle że 50 tys strata wartości samochodu rocznie by mnie nie wzruszyła , a za 50 tys to wyremontować sobie mogę praktycznie wszystko , nie muszę się wozić nowy autem , koszt AC też nie jest już kosmiczny , w nowym aucie masz gwarnacje ale ile płacisz za to

Opublikowano

@ jceel

Z Twojej wypowiedzi wynika, że jeśli wyjazd z rodziną to musi to być wożenie dobytku itp, itd... nie o taką "aktywność' mi chodziło i zaręczam że jeśli zabieram ze sobą nastoletnią corke to nocnika, chodak i tego typu mebli nie zabieramy.

@TC ja ogolnie o dieslu i o możliwościach jakie niesie za sobą możliwość wykorzystania elektroniki, a Ty się upierasz że w 320d nie ma sobdy . No w niektórych niema.

@ Rado_!

0,2 litra odnosiło sie do innych marek...nie do BMW. W BMW się spalanie nie liczy...liczy sie ilość zużytych opon.

@andie

Gdybyś szukal tatusia dla maluchow...jest u mnie

http://img580.imageshack.us/img580/6449/dsc8872.jpg

Opublikowano

he zamieścił bym swojego też był piękny :) ale nie wiem jak :(

Jakub - opowiadasz bajki na dobranoc , rozumiem że ty tak z córką zdzierasz opony :) chciałbym to widzieć i to w combi , trzeba było sobie Vana kupić dla rodziny w dieslu i kupić sobie cupe lub sedana w benzynie , rodzina była by zadowolona , i ty też - a przecież jak piszesz kasa się nie liczy dla ciebie :)

dla mnie się liczy i będzie zawsze liczyć plus zdrowy rozsądek , z kombi robić sportowy wóz i dla rodziny zarazem.

pierniczenie że kasa się nie liczy a wozi się starym e46 w kombi :duh:

Opublikowano
@ jceel

Z Twojej wypowiedzi wynika, że jeśli wyjazd z rodziną to musi to być wożenie dobytku itp, itd... nie o taką "aktywność' mi chodziło i zaręczam że jeśli zabieram ze sobą nastoletnią corke to nocnika, chodak i tego typu mebli nie zabieramy.

no widzisz, wybór opcji nadwozia ma się nijak do charakteru właściciela. gdybyś tak jak ja miał 21 lat i nie miał rodziny to raczej też nie pchałbyś się w kombi...

Opublikowano

Co do rodzaju nadwozia, to jedną sprawą jest poczucie estetyki, drugą praktyka codziennej eksploatacji. Kiedy prawie 4 lata temu przesiadłem sie do kombi po sedanach, coupe i cabrio, stwierdziłem że rodzaju nadwozia już nie zmienię. Chociaż przyznac trzeba, że e46 jest wyjątkowo małym samochodem.

Mowiac szczerze, pierwszy raz spotykam sie ze stwierdzeniem ze kombi są tansze od sedanów. Z moich obserwacji, bez względu na markę zarówno na rynku pierwotnym jak i wtórnym auta kombi są nieco droższe, prosta zasada popytu, ale moge sie mylic.

Co do diesla...kiedy czytam wątki o 320d to mam wrażenie, że te samochody psują się wszystkim i psuje się w nich wszystko, lista powtarzających sie poważnych usterek jest naprawde długa. Odpukac w moim samochodzie jakims cudem nic sie nie zepsuło. Ja zawsze wychodziłem z założenia, że samochodu dzielą się na trzy grupy....zadbane ,niezadbane i wynalazki. Tym samym, życzę Ci trafnego wyboru.

Opublikowano

Problem kombi polega na tym że w Polsce kojarzy sie z karawanem (Niemcy tak to nazywają), slużącym do wożenia kapusty na bazar. Słynne ople omega I lub stare eskorty.

Dlaczego Polak tak się brzydzi tego typu nadwozia... nie mam pojęcia...tzn mam ale zostawię to dla siebie bo znowu będzie burza.;)

Tymczasem gdy się spojrzy na tył e46 Touring na opadającą linię dachu i ten śliczny daszek kończący boczne okienko w kształcie klina, to ma się wrażenie, że to auto zaprojektowali...Wlosi

Rado_! dlaczego jeżdżę starym e46? To proste....mam cztery samochody i e46 nie jest najdroższe w kolekcji:)

Poszukaj mnie na forum pewnej marki z południa Europy

Opublikowano

Co ty widzisz ładne w combi e46 to ja nie wiem ale rzecz gustu , mi się podobają inne combi a w BMW są okropne , sedan czy cupe zawsze jest ładniejsze

kolega pisał o 320d a ty kolejny raz opowiadasz że benzyna jest tańsza albo że dla wszystkich ludzi nie jest ważne ile ci spali BMW

nie chce być złośliwy ale ludzie co mają m3 , miśki subaryny ferari itd to faktycznie przy takich samochodach nie patrzy się na spalanie koszty eksploatacji tych samochodów są tak duże że paliwo to pikuś - ale w kombi nie patrzy się na spalanie ? sorx wytłumacz mi to bo nadal nie pojmuję . widać miłość i zaślepienie dla swojego samochodu - to mogę zrozumieć

Jak patrze na galopujące ceny paliw to widzę ciężkie czasy dla motoryzacji ,oczywiście nie życzę ci tego ale może już niedługo zaczniesz liczyć kasę którą wydajesz na wachę .

albo zwyczajnie to jedna wielka ściema , masz 4 samochody i wszystkie na PB czy może masz jednak jakiegoś klekota którym od "święta" jeździsz :) a może na LPG , albo ty jesteś kolekcjonerem samochodów , kupujesz po to by stały :)

ściema ściema itd..

Opublikowano

Cena ropy jest stałym trendzie wzrostowym od 1999 roku. Wzrost w tym roku o kolejne 30% nie będzie niczym dziwnym...jedyne co nas może uratować to dolar po 2 złote.

Ale wracając do tematu...bo myślę że autor postu już sie pogubił :)

1. Potrzebujesz auta do jazdy z A do B ...unikaj starych BMW

2. Masz benzynę we krwi...zdecydowanie BMW.

Opublikowano
Cena ropy jest stałym trendzie wzrostowym od 1999 roku. Wzrost w tym roku o kolejne 30% nie będzie niczym dziwnym...jedyne co nas może uratować to dolar po 2 złote.

Ale wracając do tematu...bo myślę że autor postu już sie pogubił :)

1. Potrzebujesz auta do jazdy z A do B ...unikaj starych BMW

2. Masz benzynę we krwi...zdecydowanie BMW.

czyli co Jakub proponujesz kupić nową Pandę za 30 tys w benzynie ? a może Tatę :)

a za 50 tys co byś polecił ?

używane auto to zawsze loteria , roczny można kupić zajechany lub po niezłym dzwonie - znam sporo takich przypadków , ba nawet w salonie potrafią rozbita sprzedawać - widziałem ostatnio coś takiego w TurboKamerze

Opublikowano

Podlacze sie do tematu

Otoz od kilku lat jezdze dieslami i silniki bmw czy to 2.0d czy to 3.0d sa trwale tego zarzucic im nie wolna ale cierpia na bolaczki ktore nie sa tanie. W tym momencie nasuwa sie pytanie czy nie taniej Cie wyniesie jazda benzyniakiem i na pierwszy rzut oka tankowanie drozszej benzyny w wiekszych ilosciach (sr spalanie ok 10L/100km) , niz jazda dieslem i tankowanie mniejszej ilosci ropy( ok 6-7L/100km).

W benzyniakach 320, 325, 328,330 poza uszkodzeniem glowicy nic powaniejszego zdarzyc sie nie moze zreszta te jednostki szesciocylindrowe sa bardzo ale to bardzo trwale.

Diesla ciezko znalezc w dobrym stanie wiekszosc ma przkrecone liczniki (prawie kazde auto czy to z 1998 czy to 2004 ma okolo 200tys km), przy tym awarie beda czestsze i za razem drozsze.

A wiec reasumujac jazda dieslem to moim zdaniem pozorna oszczednosc, w momencie uszkodzenia jakiego kolwiek elementu koszty sa bardzo wysokie (turbosprezarka, pompa wtrskowa, kolo dwumasowe, wtryski, przeplywomierz-jego ewentualna adaptacja, elektozaworki itd)

''Impossible is nothing''