Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Widzę wszędzie, iż E36 318is ma tylko jedną sondę lambda. Na sezon letni chciałbym wymienić cacuszko, bo od 150000 nikt sondy nie ruszał na pewno. Aby upewnić się, czy kupię dobrą, sprawną i tego typu upewnienia, zapytałem mechanika od BMW, ile kosztuje taka dobra sonda, a on na to, że dobra to ze 200 zł, ale u mnie potrzebne są DWIE.

Zdziwiło mnie to, zapytałem o co chodzi, a on twierdzi, że w moim aucie są 2 sondy lambda. Jedna przed katalizatorem, druga za. Powiem, że nie patrzył na silnik, ani nie podnosił go, aby zajrzeć pod spód. Informację podał z głowy. Trochę sie zmartwiłem, bo wszędzie piszą, iż ten system jest banalny, z jedną sondą, a tutaj jednak okazuje się, że to trochę bardziej skomplikowane.

A teraz pytanie.

Proszę o odpowiedź, czy E36 318is M42 1994r posiada rzeczywiście dwa czujniki tlenu w układzie wydechowym, czy to ten mechanik coś pochrzanił i niepotrzebnie wprowadził mnie w błąd.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Opublikowano
W IS tylko jedna sonda a drugą to ma w dupie chyba ten mechanik :mad2:

Ja znam takiego który nie zna nazwy sonda tylko czujnik tłumika . Takiego to tylko :mlotek: