Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
WITAM MAM BMW E60 2003 530I BENZYNA I WYMIENILEM OLEJ ALE NIE NA CASTROL ALE COMA 5W30 FULLY SYNTHETIC. PO WYMIANIE A MUSZE ZAZNACZYC ZE AUTO MA PRZEJECHANE 130000 MIL WIEC JAKIES 200000 KM. PO WYMIANIE NA COMA CHODZI BARDZO GLOSNO NA ZIMNYM SILNIKU JAK TRAKTORM, POPROSTU ZAWORY. WIEC MUSZE WYMIENIC OLEJ ALE PROSZE O POMOC JAKI WIEM ZE NAPEWNO CASTROL.I MAM JESZCZE JEDNO PYTANIE JAK I GDZIE SPRAWDZIC OLEJ DO SKRZYNI I WSPOMAGANIA. BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ. Edytowane przez henio015
Opublikowano
Na jakim oleju wcześniej jeździłeś?,i czy też głośno chodził?, czy tylko teraz zaczął głośno chodzić,może te auto niedawno kupiłeś?
Opublikowano
Auto kupiłem 3 miesiące temu po 1 miesiącu zmieniłem olej i ogólnie wszytstkie filtry lecz przed wymiana wszystko było ok a po wymianie silnik ma dźwięk jak traktor, najgozej jest na zimnym silniku jak go wlaczam rano
Opublikowano
Olej wymienialem około 2miesiace temu na tani olej kupiłem go w londynie bo tu mieszkam i powiedzieli ze to, to samo co castrol a ten co mi dali i wlalem to coma 5w30 fully synthetic
Opublikowano
Olej wymienialem około 2miesiace temu na tani olej kupiłem go w londynie bo tu mieszkam i powiedzieli ze to, to samo co castrol a ten co mi dali i wlalem to coma 5w30 fully synthetic

Wygląda na to że olej jest za rzadki,być może jeździł już na półsyntetyku.Zmierz ciśnienie sprężania to powinno naświetlić ci w jakim stanie jest silnik,ewentualnie zalej 10w40 bo podejrzewam że na takim jeździł.Wiem że zaraz znajdzie się 10 kolegów co napisze że to herezja i producent zaleca ful syntetyk,ale praktyka pokazuje że na fulsynt. nie zawsze da się jeździć. :cool2:

Opublikowano
Więc kupiłem olej castrol magnatec 10w40 part synthetic a3/b4 czy to jest dobry olej? czy nic sie nie stanie jak go wleje?
Opublikowano
WITAM MAM BMW E60 2003 530I BENZYNA I WYMIENILEM OLEJ ALE NIE NA CASTROL ALE COMA 5W30 FULLY SYNTHETIC. PO WYMIANIE A MUSZE ZAZNACZYC ZE AUTO MA PRZEJECHANE 130000 MIL WIEC JAKIES 200000 KM. PO WYMIANIE NA COMA CHODZI BARDZO GLOSNO NA ZIMNYM SILNIKU JAK TRAKTORM, POPROSTU ZAWORY. WIEC MUSZE WYMIENIC OLEJ ALE PROSZE O POMOC JAKI WIEM ZE NAPEWNO CASTROL.I MAM JESZCZE JEDNO PYTANIE JAK I GDZIE SPRAWDZIC OLEJ DO SKRZYNI I WSPOMAGANIA. BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ.
Opublikowano
Polecam kujawski, tłoczony na zimno.

he..he.., :D tobie polecam olej z oliwek,jest rzadszy,droższy,i więcej ci wejdzie,tylko nie lej do silnika :mad2:

Opublikowano
...tylko nie lej do silnika :mad2:

to gdzie? do skrzyni? Mówisz, że lepszy od kujawskiego? No nie wiem, polemizowałbym.

lej bezpośrednio do kolektora ssącego,tam są takie klepki, trzeba je smarować,chyba że masz wszystkie już urwane to nic nie pomoże. :cool2: :lol:

Opublikowano
Więc kupiłem olej castrol magnatec 10w40 part synthetic a3/b4 czy to jest dobry olej? czy nic sie nie stanie jak go wleje?

Nic się nie stanie,śmiało możesz lać, to dobry olej.Co do wspomagania to odkręć nakrętkę od zbiorniczka i tam jest miarka,min. i max,będziesz wiedział jaki jest stan,jak mało to możesz dolać Mobil ATF220 D20104.nie napisałeś jaka skrzynia biegów jest w twoim aucie,w manualu i w automacie jest z boku nakrętka,jak ją odkręcisz to powinien lecieć olej.

Opublikowano
Czeka mnie wymiana oleju w silniku e60 530d 218km z dpf ,powiedzcie mi ile wchodzi oleju do silnika?jaki uwazacie jest najlepszy ?rozkminiam nad castrol edge 5w30 i mobil 1 formula 5w30
Opublikowano
Czeka mnie wymiana oleju w silniku e60 530d 218km z dpf ,powiedzcie mi ile wchodzi oleju do silnika?jaki uwazacie jest najlepszy ?rozkminiam nad castrol edge 5w30 i mobil 1 formula 5w30

Jak chcesz wiedzieć ile wchodzi oleju to woisz 7 ostatnich znaków nr VIN sowjego auta tutaj http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi i się dowiesz :mrgreen: . A jeśli chodzi o olej to którą markę wlejesz to już twoja sprawa, ale pamiętaj jeśli masz DPF to musi mieć oznaczenie LL04 innego nie lej :nienie: . Ja leję Castorla SLX 0W30 LL04, przebieg 154000km i jest :cool2: . Pozdrawiam.

Opublikowano
Przyczyn może być bardzo wiele np.czujnik wałka rozrządu,wtryski,zawory,panewki,nikt ci tego na odległość nie zdiagnozuje,najlepiej jedź do dobrego mechanika.Być może coś bardziej błahego,może coś się obluzowało i daje taki odgłos.
Opublikowano
juz wiem co to jest ale niestety nie wiem jak to sie nazywa. cos od powietrza. taka puszka wyjalem kabel i wszystko ok. musze wymienic ta puszke a nawet nie wiem jak to sie nazywa. byc moze ktos bedzia mial obrys silnika tak pod maska to bym pokazal?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Marka oleju lub jego rodzaj nie powinien mieć tak drastycznego wpływu hałas silnika. W przeciwnym razie wszyscy jeździliby na syntetycznym Castrolu :|

Albo masz go za mało (łatwo sprawdzić) albo wlali ci jakieś gówno a mówią, że olej albo coś po prostu coś zrąbali podczas wymiany.

Odnośnie oleju w skrzyni automatycznej to odpuść sobie eksperymenty i pojedź do serwisu. Poziom oleju sprawdza się przy zadanej temperaturze skrzyni a nie na oko czy leci z korka czy nie leci. Wiem coś o tym bo kiedyś pan zenek :?: powiedział mi, że olej mam OK i nie trzeba wymieniać (nie wiedziałem kiedy był ostatni raz wymieniany) a po 20.000 miałem do wymiany konwerter momentu obrotowego bo olej nie był nigdy wymieniony i uszkodził skrzynię.

Opublikowano
Napisalem ze to nie jest olej tylko puszka taka nie wiemjak to sie nazywa. Ta puszka jest tam gdzie sie wlewa olej mniej wiecej.Przy klawiaturze od zaworow, ejst taka puszka moze kojazycie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może zrób fotke tej puszki i wklej tu.