Skocz do zawartości

318i zmieniłem 10w40 na 5w40.Kiedy następna wymiana?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Trzy miesiące temu zmieniłem w swojej 318i olej.Z półsyntetyku na syntetyk 5w40 Valvoline Max Life.Jak na razie silnik chodzi idealnie,oleju nie bierze,wycieków nie ma także jestem zadowolony.Zastanawiam sie tylko czy przy takiej zmianie (z półsyntetyka na syntetyk) następna wymiana oleju nie powinna byc wcześniej.Gdzieś mi się obiło o uszy ,że filtr oleju powinno się wtedy wymienić po 2000-3000km ale słyszałem też ,że olej również powinno się wcześniej wymienić.Co o tym myślicie? Normalnie olej wymieniam raz do roku i przejeżdzam wtedy około 10000km.Dodam też ,że przy wymianie nie robiłem żadnego płukania bo mechanik stwierdził że takie płukanki to się robiło 30 lat temu
Opublikowano
To nie wiem co za mechanik wymienił z pół syntetyka na cały syntetyk, oby w przyszłości Ci ta zmiana nie wyszła bokiem. :nienie:
Opublikowano
To nie wiem co za mechanik wymienił z pół syntetyka na cały syntetyk, oby w przyszłości Ci ta zmiana nie wyszła bokiem. :nienie:

z minerala na syntetyk to sie zgodze... ale z półsyntetyka na syntetyk to co w tym dziwnego?? nic nie bedzie nie ma co sie bac :cool2: a olej normalnie wymień po 10tys km chyba ze w silniku miałes bardzo dużo nagaru to wtedy filtr wczesniej :cool2:

Opublikowano
To ja zdecydowałem o zmianie na syntetyk a nie mechanik.Przecież ten silnik ma miec taki olej
Opublikowano

Dobrze zrobiłeś...

Następna wymiana normalnie. Jeśli to LL to za 25 tys, jesli nie to 15 tys.

Współczesny olej nawet mineralny to jest zaszlamione błoto żeby silnik płukać

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja leje LL i wymieniam co 15tys lub co rok,dobrze zrobiles ze przeszles na syntetyka olej tez dobry wybrales.
Opublikowano
Zdecydowałem się na zmiane czytając właśnie to forum :D Czyli olej wymienie normalnie-po roku. Dzięki za odpowiedzi
Opublikowano
Jeżeli zalałaś olej który spełnia normy BMW czyli jest LL-01 lub LL-04 (dla twojego silnika) to wymieniaj go zgodnie ze wskazaniami komputera. Z tego co sprawdzałem to olej który zalałeś nie spełnia norm BMW (chyba że nie podali na stronie producenta) więc powinieneś wymienić go co 10 000 – 12 000 km lub nie rzadziej nisz co 12 miesięcy.
Opublikowano
Dokładnie.Zmieniam olej zawsze raz na rok i przejeżdżam wtedy w granicach 10000km.Myślałem tylko ,że w przypadku zmiany z półsyntetyku na syntetyk druga zmiana ma być wcześniej ,ale po opiniach widze ,że wszystko zostanie po staremu.Valvoline kupiłem bo go polecają tu na forum.Wcześniej jeździłem na Castrolu