Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dołączam się do pytania - dopiero co kupiłem e39 2,5 tds kombi 1999 r - mam do niej 4 felgi z oponami letnimi, 2 z nich do wymiany i 2 dobre 245/45R17. Pytanie czy te 245/45R17 da się w ogóle założyć? Jeśli tak to czy dokupować dwie nowe (używane) o takim samym rozmiarze? Jeśli nie to które/jakie dać na przód a jakie na tył? Nie znam szerokości felgi - gdzieś to będzie napisane czy trzeba mierzyć?

Teraz jeżdżę na zimówkach 16 cali - czy po przejściu na 17 cali coś się zmienia dla elektroniki/komputera/spalania?

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jesli to fabryczne felgi 17" to pewnie maja szerokosc 8" wiec 245/45/17 wejdzie bez problemu, choc nie wiem czy przypadkiem z przodu nie beda obcierac. Najlepiej sie tego pozbyc i kupic 4 opony w rozmiarze 235/45/17, czyli takim jak fabryka nakazala.
Opublikowano

No właśnie te 2 245/45R17 mam takie na jeden sezon więc chcę je zostawić i dokupić 2 nowe(używane) a potem na następny sezon kupić już komplet nowych. Felgi takie jak na zdjęciu http://www.freeline.pl/bmw/felga.jpg

Czyli reasumując te 245/45R17 wsadzę na tył a na przód jakieś 17stki zgodnie z tym co producent proponuje - może tak być?

Opublikowano
Czyli reasumując te 245/45R17 wsadzę na tył a na przód jakieś 17stki zgodnie z tym co producent proponuje - może tak być?

No wlasnie nie bardzo, bo wtedy srednica przod/tyl nie bedzie sie zgadzac, ale roznica pomiedzy 245/45 a 235/45 jest jeszcze w miare niewielka, wiec moze komputer nie zwariuje, ale gwarancji nie daję.

Opublikowano

Ja jezdziłem w zime na czterech 245x45x17 i było dobrze.

Felga przód 8, tył 9.

Opublikowano
Ja proponuje ci po prostu zdjąć opone i sprawdzic jakiej szerokości rzeczywiście masz felgi, ja tak zrobiłem i wtedy już miałem pewność u mnie 17 felgi miały szerokość 8` z przodu i 9` z tyłu więc założyłem to co producent zalecał do mojego modelu e39 i do tej szerokości felg, kilka postów wyżej jest tabelka z zalecanymi rozmiarami opon na daną szerokośc felg więc nie powinieneś miec problemu :) pozdrawiam e(L)o
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jesli można dołącze się do tematu.

Nadszedł czas wymiany opon.17 cali 235/45 -takie miałem 4 sztuki

Chciałbym wymienić również 4 ale na 225/45/R17

Rozmawiałem kiedys z jednym oponiarzem i powiedział że przy skrzyni automatycznej a taką posiadam steptrinic nie mogę zakładać innych niż te które są polecane tj 235/45 bo w przeciwnym przypadku skrzynia może zwariować i mówił że miał juz taki przypadek.

Czy ktos ma opony 225/45 R17 w automacie ?

Czy wszystko OK?

Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano

załóż to co ma być czyli 235/45 i nie kombinuj bo elektronika w BMW tego nie lubi - przy mniejszej średnicy kół jest inny sygnał o prędkości z kół i inny ze skrzyni i auto może głupieć. nie rozumiem po co co niektórzy forumowicze kombinują i wymyślają jakieś dziwne wymiary opon przecież na słupku w aucie jest napisane co ma być

ja u siebie mam 235/45R17 przód i 255/40R17 tył czyli to co fabryka zaleca ( chociaż do tego silnika trochę za szerokie ) ale felgi mam 8,5" przód i 10" tył i te opony to najwęższe jakie się da założyć. a spalanie nie zauważyłem różnicy pomiędzy 205/65/15 (zima) a letnimi ale to chyba wpływ temperatury zewnętrznej.

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
Opublikowano
Jeżdziłem kolego ponad rok na 225/45,jedyne co zauwazyłem to oszukiwała prędkośc minimalnie,troszke mniej przyczepny na mokrym zakręcie :lol: .Jeżeli chodzi o ASB to mechanior też mówił zebym zmienił ten odpał bo moge pomieszać w głowie kompowi.Ze opony były nówki Brigestone Potenza 050 zjezdziłem je :lol: ,czy cos sie stało buni-przez kolejne dwa latka nie zauwazyłem,ale od tamtej pory mam zawsze 235/45 i nie bede juz kombinował :nienie: :nienie: .Na tamtych oponach kupiłem samochodzik,nie wiem co za pacan założył 225/45,ja tego ni zrobie nigdy-jest naprawde róznica w jezdzie a czy szkodzi bunii nie wiem bo u mnie nic sie nie działo.POzdr
Opublikowano

CYTAT:

a ja mam takie pytanie mam akurat opony na tył 235/45/17 a na przód 215/55/17 czy na tym sie pojezdzi ?

Da sie na tym jeżdzić bo z wysokością jest prawie idealnie,tylko nie dziwnie jeżdzi ci sie na takiej kombinacji :?:

Troche wąskie masz jak na przód te 215,ale :?: to moja sugestia bo ja nie lubie eksperymentów.POzdr i bez urazy

Opublikowano
CYTAT:

a ja mam takie pytanie mam akurat opony na tył 235/45/17 a na przód 215/55/17 czy na tym sie pojezdzi ?

Da sie na tym jeżdzić bo z wysokością jest prawie idealnie,

W jednym przypadku srednica jest 643mm, a w drugim 668mm. Nie wiem czy nazwalbym to "prawie idealnie".

Opublikowano
CYTAT:

Da sie na tym jeżdzić bo z wysokością jest prawie idealnie,

W jednym przypadku srednica jest 643mm, a w drugim 668mm. Nie wiem czy nazwalbym to "prawie idealnie".

Róznica dla mnie nie jest ogromna: przód 215/55=666.5,natomiast tył 235/45=681.5

Więc 681.5-666.5=15mm.Nikogo nie mam zamiaru urazic(zwłaszcza przedmówce).Dla mnie osobiscie to nie jest ogrom bo procentowo to nie wiele te 15mm.POzdr

Opublikowano

Mi wyszlo troche inaczej (z reszta jest kalkulator do tego, ktory podalem wczesniej, ale mozna i na piechote):

215/55/17:

215x0.55=118.25

17x25.4=431.8

Srednica: 118.25x2 + 431.8 = 668.3

235/45/17:

235x0.45=105.75

17x25.4=431.8

Srednica: 105.75x2 + 431.8 = 643.3

Roznica: 25 mm

Na oko moze nie jest to jakas wielka roznica, ale nie nazwalbym tego "prawie idealnie". Podejrzewam, ze komputer moglby juz zaczac wariowac przy takiej roznicy.

Opublikowano
Odradzam przy zakupie FULDY - huk jakby łożyska powysiadały, ale no cóż nowe są to muszą dotrwać do końca swoich dni. Jak radio włączone to spoko ale jak wyłączysz.....od 60km\h dopiero cichną. 2 dni na FULDACH i miałem ochotę do zimówek wrócić :). Rozmiar 235\45\17''
Opublikowano
A czy przy szerszych oponach z tyłu samochód czasem nie staje się bardziej nadsterowny? Logiczne się wydaje, że przy zwiększonej szerokości tylnej osi tak się dzieje, a z kolei większa przyczepność dzięki szerszym oponom kompensuje ten efekt. Czyli jak to w końcu jest? I czy zmieniłoby charakterystykę samochodu np. poszerzenie tylnej osi przez dystanse? Bo zależy mi na tej nadsterowności, fajniej w zakręty włazi ;P

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
Pete zwracam honor :modlitwa: :modlitwa: absolutnie,różnica wynosi 25mm,jak ja to policzyłem wczesniej.Licznik przekłamie o 3.9% na prędkosci.Teraz co to wyjdzie :roll2: bo to te przednie gumy 215/55 sa wieksze.Chodzi mi o efekt uboczny-czy dużo to przekłamanie 4% pomiędzy osiami :?: POzdr
Opublikowano
Chodzi mi o efekt uboczny-czy dużo to przekłamanie 4% pomiędzy osiami :?: POzdr

Ktos by musial przetestowac na wlasnej skórze. :)

Wczesniej w tym wątku kolega mial roznice 5% i miał problemy. A komputer jest dosc czuły... u mnie nawet jak jest zbyt niskie cisnienie w oponie to kontrolka od trakcji/ABS sie czesciej zapala.

Opublikowano
CYTAT:

Da sie na tym jeżdzić bo z wysokością jest prawie idealnie,tylko nie dziwnie jeżdzi ci sie na takiej kombinacji :?:

Troche wąskie masz jak na przód te 215,ale :?: to moja sugestia bo ja nie lubie eksperymentów.POzdr i bez urazy

Niestety nie dało rade jeździc na tym powyżej 120km/h kontrola trakacji nie pozwalala na jazde. Wiec bylem zmuszony do zmiany opon na takie same na przedniej osi jak i tylnej.pozdro

Opublikowano

Zamierzam zakupic e39 i ciekawi mnie ja odniesiecie komfort jazdy do rozmiaru.

225/55/16 to najmniejsze co mozna wsadzic do v8

235/45/17 wydaje sie znacznie ladniejszy a cena opony jest nieznacznie wyzsza niz 16 cali. Ciekawi mnie jak jest z komfortem w koleinach w porownaniu z 16. Wiem ze niektorzy zakladaja na tyl 245/45/17, jak wyglada sprawa w tym przypadku? Czy warto szukac czegos szerszego na tyl? Auto, ktore zamierzam kupic to 540i manual, czytam, ze bywaja problemy z trakcja np podczas dynamicznego ruszania z podporzadkowanej kontrola trakcji potrafi zmulic silnik, bo jest uslizg gdy opony sa juz troche zuzyte (nie lyse). Z drugiej strony moze lepiej miec mniejszy rozmiar, a tym samym wiekszy komfort (na tym mi najbardziej zalezy) i czesciej zmienic na lepszej jakosci opony.

Moze to torche zagmatwatne ale w e36 na 185/65/15 jest troche wasko dla mosniejszych silnikow, na 205/55/16 jest porownywalny komfort a na 225/45/17 tak nosi w koleinach ze nie da sie jezdzic. Jak to wyglada w odniesieniu do wiekszego auta jakim jest e39

Opublikowano
Ja mam osobiście od zawsze 235/45/17,fakt silnik 2.5d 177km ale problemów z trakcją na suchym nie ma-wiadomo jazda z głową.Do v8 moze lepiej dac na zadek szerszą gume 255 nie tak jak ty pisałes 245 bo wtedy nie zgra sie z przodem i bedą jaja z trakcją przez przekłamania kompa.Dobrze się jeżdzi e39 na 235/45 bez żadnych cyrków i problemów.W e36 jaja na koleinach mogą byc ze wzgledu na rozstaw osi mase z przodu ogólnie wielkośc bunii sie liczy.Dla e39 rozmiar 235/45/17 jest według mnie idealny,nie za niski i nie za wysoki profil.Na 18 za twardy,na 16 troche mało elegancki,bardziej komfortowy ale na zakrętach troche buja.Polecam 17 w tym rozmiarze:przód 235/45,tył 255/40 i będzie gitara.POzdr
Opublikowano
Mam 225/55 R16. Wcześniej miałem 235/45 R17. Różnica w komforcie jazdy KOLOSALNA! Zero bujania na koleinach, nie trzęsie całym samochodem na wybojach. A cena opon tez robi swoje... Poza tym wygląd samochodu w dużej mierze zależy od felg. Swoje wybieralem miesiąc, ale teraz Bunka wyglada ślicznie!
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
Dziekuje wszystkim za pomoc :) co do rozmiaru moich felg to nie jestem pewien ich szerokości ale są to felgi jak na poniższym obrazku http://felgenkatalog.auto-treff.com/showpic.php?nr=066 do tych felg producent zaleca właśnie takie a nie inne wartości,chciałem się tylko upewnić czy zmiejszenie rozmiaru przednich opon może mieć jakiś negatywny wpływ na bezpieczeństwo bądz samo prowadzenie auta, gdyż za 4 tyg wybieram się w podróż do Polski i musze zmienic opony gdyż na tylnej osi mam 2 różne opony( taki sam rozmiar ale inny producent) tu gdzie aktualnie mieszkam( mała wysepka ISLE OF MAN) nie muszą być na jednej osi takie same opony (cóż co kraj to obyczaj). Jak już będe zmieniał chciałbym zmienić na 4 jednakowe (tego samego producenta) a tutaj wybór jest niestety niewielki np za wmiarę rozsądną cenę mogę tu kupić opony BARUM ( ok 100funtów czyli jakieś 460zl za każdą) czy ktoś może słyszał o tych oponach a może ma jakieś inne w miare rozsądne propozycje co do innych marek, jeszcze raz dzięki wszystkim za odpowiedzi i czekam na kolejne e(L)o

sprawdz sronke http://www.mytyres.co.uk/Summer_Tyres.html niestety wysylka 15 fun za oponke do ciebie ale znajdziesz tansze opony niz za 100