Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, za miesiąc konczy mi sie pakiet.

Nie byłoby problemu, przedłużyłbym u obecnego ubezpieczyciela (BRE Ubezpieczenia) bo raz juz mi auto gwizdneli i pieniądze byly. Problemem jest jednak wycena samochodu.

Wchodząc na allegro, gratke itd wpisując mój rocznik, paliwo średnia cena oscyluje w okolicach 55 tys. Dodatki jakie mam, CHIP itd pomijam bo pewnie wyszło by i 60 w każdym razie obecny ubezpieczyciel poinformował mnie iż wg jego tabel - zapewne eurotax - wartośc auta to... 44 tys :shock: Rozumiem różnice, ale zeby aż taka od wartości rynkowej ?? Wchodzę więc na innych ubezpieczycieli a tam widze iż co jeden to inaczej. Dla tych samych danych PZU wycenia na 45 tys, Alianz na 44,5tys, Axa na 52,5 a Aviva na 54,5tys - reszty jeszcze nie sprawdzałem.

Skąd tak wielkie róznice ??

Nie chodzi mi o składke - moge dołozyc kilka stówek, ale niech bedzie to porządnie ubezpieczone na prawdziwą wartość a nie zaniżoną.

Przyznam sie iz dwie ostatnie firmy budzą troche mój niepokój po opiniach jakie wyczytałem. Wpadłem jednak ostatnio na pomysł aby do takiego ubezpieczenia dokupic ubezpieczenie DAS i niech oni w razei czego męczą sie z ubezpieczycielem.

Macie jakieś doświadczenia, coś polecicie ? Może jakiś inny ubezpieczyciel ??

Opublikowano
Nie wiem jak w twoim ubezpieczeniu jest ale np. w PZU możesz sobie ustalić wartość swojego auta niezależnie od wartości rynkowej i od tej kwoty naliczaja ci składkę.
Opublikowano
Dziś byłem w PZU i Pani która liczyła mi składkę stwierdziła iż nie ma takiej możliwości - jedyne co dodała mi 2 tys zł za CHIP. Nie ma także u nich opcji stałej kwoty odszkodowania - czyli niezaleznie kiedy ci gwizdną auto dostajesz tyle samo a nie pomniejszone o ileś %. Powiedziała iz to obowiązuje tylko dla aut do 1 roku.
Opublikowano
Wszystkie ubezpieczalnie jak wyceniają bemki to jadą cene z eurotaxu w wersji "Golas" dlatego ich wyceny są zaniżone. Ja ubezpieczałem w pzu to jak mi wycenili to się obśmiałem i tak jak klagosz mówił - trzeba się dogadać a ubezpieczą na więcej niż początkowa wycena.
Opublikowano
Wszystkie ubezpieczalnie jak wyceniają bemki to jadą cene z eurotaxu w wersji "Golas" dlatego ich wyceny są zaniżone. Ja ubezpieczałem w pzu to jak mi wycenili to się obśmiałem i tak jak klagosz mówił - trzeba się dogadać a ubezpieczą na więcej niż początkowa wycena.

Ok, tylko nie sztuką jest zapłacić składkę od 10 tys więcej - sztuką jest otrzymać to potem. A mając troszke doświadczenia w razie szkody zapewne powiedzą mi ze obecnie eurotax to tyle i tyle a ze w umowie mam na wiecej to trudno, to było wtedy a teraz jest inaczej. Dlatego tak bardzo zalezy mi na niezmiennej sumie ubezpieczenia przez cały rok. Poki co w ofercie na kilkuletnie auto znalazłem to tylko w alianz ale tam tez wyceniaja na góra 45 tys :?

Opublikowano
Nie wiem, ale nawet na alledrogo ceny aut zarejestrowanych w Polsce zaczynają się od 50tys a konczą na 65 tys - oczywiscie ta sama pojemnosc, rok, model itd.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Nie wiem, ale nawet na alledrogo ceny aut zarejestrowanych w Polsce zaczynają się od 50tys a konczą na 65 tys - oczywiscie ta sama pojemnosc, rok, model itd.

Proponuję udać się do dealera BMW. Oni oferują atrakcyjne pakiety Allianz dla aut z polskiego rynku oraz programu Premium Selection.

Ubezpieczałem w ten sposób już dwie BeMki i mieli najlepszą ofertę cenową.

Porównywałem polisę Allianz zaproponowaną przez brokera ubezpieczeniowego z tym co mi BMW przedstawiło też z Allianzu. Różnica była 2 tyś. na korzyść dealera.

Poza tym masz wpisaną rzeczywistą wartość auta na polisie z uwzględnieniem opcji dodatkowych a nie za golasa...

Opublikowano
Ok, z tym ze moje auto jest sprowadzone 1,5 roku temu wiec chyba odpada.
Opublikowano
Ja mam auto ubezpieczone w PZU - przedłużałem to jakiś tydzień temu i niech panienka z PZU Ci nie wciska kitów bo na 100% można wykupić stałą wartość - taką ofertę dostałem od znajomego agenta. Sam z niej zrezygnowałem bo zaoszczędziłem na tym trochę kasy, ale auto mam prawie 3-letnie (sprowadzone jako półtoraroczne jakiś rok temu) i nie było to problemem... Ale wycena to też jakaś żenada... W zeszłym roku PZU wyceniło moje auto na 114tys... Teraz na 85tys... Porażka :(
Opublikowano
W zeszłym roku PZU wyceniło moje auto na 114tys... Teraz na 85tys... Porażka :(

Niestety tak jest, auta klasy premium szczególnie tracą na wartości. Nie paliwo, nie serwis, a utrata wartości to największy koszt naszych samochodów. Polecam zrobić sobie symulację na http://www.kosztysamochodu.pl W rocznej utracie wartości trzeba wpisać minimum 20%.

Opublikowano
W Ergo Hestii mam stałą wartość ubezpieczenia, a wartość pojazdu określiłem z agentem, ale wedle mego "widzi mi się".

http://img408.imageshack.us/img408/6363/individualvisualizer3to.jpg

¿Te gusta conducir?

The Ultimate Driving Machine

Freude am Fahren

Opublikowano

Paypal - widzę , że jesteś ze Świętochłowic to najlepiej podjedź do Bawaria Motors w Katowicach.

Można tam ubezpieczyć również sprowadzone bemki . Na sprowadzone lepiej wychodzi pakiet PZU , na krajowe Allianz.

W lipcu 2010 ubezpieczałem moją , sprowadzoną 320D z 2007 i w pakiecie PZU mam gwarancję pełnej wartości samochodu na cały rok. Wiadomo , że oferty i pakiety ubezpieczenowe mogą się zmieniać , ale warto zacząć od sprawdzenia w Bawaria Motors. Myślę , że właśnie tam mają najkorzystniejszą ofertę dla posiadaczy BMW. W tamtym czasie sprawdzałem ofertę

w oddziale PZU w Bytomiu i przy niższej wycenie auta , miało kosztować 1k zł więcej.

Opublikowano

Na 100% przy kradzieży dostaniesz tyle ile jest warta wg eurotax ubezpieczalnie zawsze wyliczają z mniejszej kwoty (wartość na polisie lub eutotax)

nie warto podnosić sztucznie ceny bo zapłacisz większą składkę, a wcale nie dostaniesz większego odszkodowania.

Opublikowano
Na 100% przy kradzieży dostaniesz tyle ile jest warta wg eurotax ubezpieczalnie zawsze wyliczają z mniejszej kwoty (wartość na polisie lub eutotax)

nie warto podnosić sztucznie ceny bo zapłacisz większą składkę, a wcale nie dostaniesz większego odszkodowania.

Dlatego interesuje mnie opcja z gwarantowaną sumą ubezpieczenia.

Nic, na razie jestem w kontakcie z PZU, uderze jeszcze do tego BMW i Hestii - zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

prowadzę agencje ubezpieczeniową

i możesz ubezpieczyć samochód na taką kwotę jak chcesz

czasami do tego jest potrzebna zgoda centrali ale oni nie robią z tego problemu

sam agent ma możliwość podwyższania/obniżania Sumy Ubezpieczenia o 10%

tak samo w Hestii jak i PZU

Gwarantowana Suma Ubezpieczenia w ciągu trwania polisy też jest możliwa

jak nie masz szkód w ciągu ostatnich 2 lat możesz zapytać w Warcie

traf tylko na dobrego multiagenta :wink:

Audi B2 4.2 V8 yeahh

BMW e91 2.0d

Opublikowano

dziś dowiadywałem się w InchCape W-wa i ubezpieczenie w allianz dla 320d wychodzi następująco

suma 51700

OC+AC ze zmienną wartościa całkowitą 2701 (ale nie pamiętam ile moja żona ma zniżek)

OC+AC z gwarantowaną wartością +10%

Opublikowano

do ubezpieczeń ważnym współczynnikiem jest:

- wiek kierowcy

- oczywiście szkody

- kod pocztowy

- wiek samochodu

- przebieg

- wyłączenia w autocasco

- wariant kosztorysowy czy serwisowy

- amortyzacja czy jej brak

- stała suma ubezpieczenia czy nie

- udział własny

- wszelkiego rodzaju dodatki : autoszyby, assistance w różnych wariantach itp itd

i to wszystko rzutuje na składkę OC/AC

można BMW 2006 2.0d ubezpieczyć ze składką 4000 zł rocznie, można 2000 zł

wszystko zależy od konkretnego klienta bo każdy jest inny

więc nie da się wszystkich wrzucić wszystkich do jednego worka :wink:

Audi B2 4.2 V8 yeahh

BMW e91 2.0d

Opublikowano

Witam

ja ubezpieczyłem moją 318D w AVIVIE, i zapłaciłem 1800zł.

Samochod z 2008 r, wyceniony na 63tys.

Dodam ze z udziałem własnym 500zł, oby nie trzeba było z tego korzystac :)

Pozdrawiam

Opublikowano

w jakim wariancie masz AC economic czy standard ?

czytałeś OWU ?

mam nadzieje że Twoim samochodem nie jeździ osoba poniżej 26 lat :D

Audi B2 4.2 V8 yeahh

BMW e91 2.0d

Opublikowano

Wszystkie ubezpieczalnie ciagna dane z infoexperta lub Eurotaxu

Najgorzej jest w przypadku directow (np allianzu) gdzie jedyne opcje jakie mozna dodac to radio CD, halogeny, alufelgi :norty: (w przypadku Z4 to nie boli bo opcji przy E85 mozna zaliczyc na maks 50.000, a przy E60 bez problemu da sie przekroczyc 120.000PLN)

Zaleta directow jest bardzo tanie ubezpieczenie - jak sie trafi na promocje, np w Allianz byla ostatnio "niemieckie -15%" mozna zaplacic na prawde niska skladke (przy kontynuacji w tym samy towarzystwie 60% za bezszkodowa jazde, 10% za kontynuacje i 15% w specjalnej akcji).

Za Z4 o wartosci 80.000PLN zaplacilem 2.100 za AC i 500 za OC. Razem wyszlo 2600 czyli niewiele ponad 3% :cool2: za pakiet w Warszawie (najwieksze ryzyko kradziezy) przy 5 letnim aucie (gdzie zasuwa juz zwiekszona amortyzacja - czym starsze auto tym de facto jest mniej znizek :cry2: )

Takiej skladki nie dostaniecie nigdzie. U Fusa, przy fabrycznym pakiecie nie udalo mi sie zejsc ponizej 4%, a przy autach 5-6 letnich pakiet przy pelnych znizkach zbliza sie do 5%.

Co do wartosci rynkowej bez wyceny rzeczoznawcy nikt nie zawyzy wartosci auta o wiecej niz 10% - nawet jak auto ma maly przebieg, jest z Polskiego salonu i ma kupe opcji.

Ale rzeczoznawca, w kwestii opcji tez sie posluguje Eurotaxem, w ktorym wartosc opcji spada znacznie szybciej niz samochodu. Przy 4 letnim aucie opcje "warte" w salonie 60.000 beda "warte" teraz maksymalnie 25% ich poczatowej wartosci. :mad2: (a sam samochod 35-45% w zaleznosci od modelu,nadwozia,silnika)

Szukam teraz 335i. Auta w idealnym stanie (Salon Polska, bezkolizyjne) , z przebiegami 50-60.000km, o wartosci fakturowej nowego 290-300.000pln kosztuja z 2007 roku ok 115.000PLN.

Sprawdzalem w wielu miejsach i nikt takiego auta nie chce ubezpieczyc na wiecej niz 105.000PLN, juz po zawyzeniu wartosci, bo wartosc Eurtaxowa to 95.000PLN :!:

Wg mnie nikomu w BMW nie zalezy utrzymaniu wysokiej wartosci Eurotaxu - sprzedawcy z salonow skupuja za grosze i przycinaja na kazdej uzywce gruba kase. Interes sie kreci :norty: Przeciez to jest chore zeby 6 letnia E90 miala wartosc Avensisa.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Allianz nie jest stricte directem

też go mam

i promocję mają różne ubezpieczalnie, najwięcej na daną chwilę ma PZU, na prawdę można fajną składkę klientowi zrobić

Hestia ma teraz też "zniżkę wysokiej wartości" dla samochodów powyżej 50 tys - 30%

co prawda jest to zniżka po 10% na każde ryzyko czyli OC -10%, AC-10% i KR-10% no ale jest 30% :D

Audi B2 4.2 V8 yeahh

BMW e91 2.0d

Opublikowano
mam Standarta :) a ze w styczniu skonczylem 26 lat :) wiec mnie nie dotyczy, zreszta zycze każdemu aby nigdy nie musiał korzystac z OC AC i NW.