Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moje BMW Compact: 320td 150KM 2002r. przebieg 168000km (na liczniku).

Samochód kupiłem w 2010r. w maju i od razu zmieniłem olej na Castrol Edge 0W-40 (taki był też wcześniej lany).

Do dnia dzisiejszego zrobiłem 9000km i zamierzam zmienić olej. Ogólnie jestem z tego oleju zadowolony, prawie nic nie bierze, ale zastanawiam się nad Motulem, ponieważ większość forumowiczów chwali tą markę. Mam pytanie czy jest sens, a jeżeli tak to na jaki Motul zmieniać?

Pozdrawiam

Opublikowano

Używaj wyszukiwarki, zadajesz takie tematy które były wałkowanie po 1000razy

Co do oleju to jak chcesz. Musi spełniać normę LL01.

Większość chwali Motul X-clean 5w30, w pełni syntetyczny.

.....BMW e46.....

OO==[][]==OO

Opublikowano
Dużo, o ile więcej osób chwali też Valvoline Maxlife 5W40, przy okazji możesz zrobić płukankę silnika. Tak jak pisze Patryk wszystko jest opisane na forum ;)
Opublikowano

Zastanawiam się nad Motul 8100 X-CLEAN 5w-40 lub Motul 8100 ECO-CLEAN 5w-30, jak myślicie, który będzie lepszy.

Czy między Castrolem 0w-40 a wyżej wymienionymi olejami jest duża różnica jakości?

Sorki, że męczę temat i wiem, że na forum jest sporo o olejach, trochę już poczytałem,

ale im więcej czytam tym mniej wiem. :cry2:

Opublikowano
Zastanawiam się nad Motul 8100 X-CLEAN 5w-40 lub Motul 8100 ECO-CLEAN 5w-30, jak myślicie, który będzie lepszy.

Czy między Castrolem 0w-40 a wyżej wymienionymi olejami jest duża różnica jakości?

Sorki, że męczę temat i wiem, że na forum jest sporo o olejach, trochę już poczytałem,

ale im więcej czytam tym mniej wiem. :cry2:

jak castrol rozlewany w niemczech i oryginalny to jakość taka sama... bierz x-clean 5w40 i bedziesz zadowolony + płukanka liqui moly engine flush i gitara gra :cool2: dziś u siebie zalałem taki komplecik:D

Opublikowano

Wcześniej też miałeś Motula, czy teraz zmieniłeś firmę oleju- jeśli tak to z jakiego i dlaczego?

I tak jeszcze z ciekawości zapytam jaki masz przebieg?

Opublikowano
Wcześniej też miałeś Motula, czy teraz zmieniłeś firmę oleju- jeśli tak to z jakiego i dlaczego?

I tak jeszcze z ciekawości zapytam jaki masz przebieg?

motula lałem do mojego poprzedniego samochodu i było ok... w Buni poprzedni własciciel zalał mobil 1 0w40, ja zalałem castrol edge td 5w40(musiałem szubko kupic) po 12 tys km wymieniłem na Motula i zrobiłem płukanke... teraz jak jest zimy to podczas jazdy silnik zdecydowanie ciszej klekocze ;) przebieg 212tys

Opublikowano
Jeśli przechodzę z Castrola Edge 0w-40 na Motula 8100 X-CLEAN 5w-40 to muszę robić tą płukankę? :think:
Opublikowano

nie musisz robić płukanki ale jeśli nigdy nie była robiona to może warto .....

ja też dziś zmieniłem olej , Motul X-clean 5W30 + płukanka LM .... i od razu lżej na sercu .... u mnie przebieg 250 tyś ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Motul ,Valvoline ,LM bardzo dobre oleje,ja tym razem zalalem org olejem BMW jak narazie wszystko super.
Opublikowano
nie musisz robić płukanki ale jeśli nigdy nie była robiona to może warto .....

ja też dziś zmieniłem olej , Motul X-clean 5W30 + płukanka LM .... i od razu lżej na sercu .... u mnie przebieg 250 tyś ....

u mnie po płukance czesciej sie zapala kontrolka pomarańczowa od oliwy więc pewnie syf z czujnika spłukało :cool2: trzeba przy nastepnej wymianie czujnik sopie nowy sprawic :?

Opublikowano
biorąc pod uwagę jego cenę i awaryjność już dawno go wyłączyłem .....

uuu jak go odłączyles??? odpiełes tylko wtyczke czy coś jeszcze?? bardzo denerwuje mnie ta kontrolka a olej i tak sprawdzam conajmniej raz w tygodniu wiec mi to nie potrzebne a kontrolka denerwuje:(