Skocz do zawartości

E39 JAKI OLEJ? WSZYSTKO O OLEJU DO SILNIKA.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie czy któryś z Was zalewa swoją M57 olejem Valvoline Max Life 5W40?

Tak ale M52....

"Valvoline Maxlife Synthetic SAE 5W40 "

Opublikowano
Panowie czy któryś z Was zalewa swoją M57 olejem Valvoline Max Life 5W40?

Tak ale M52....

"Valvoline Maxlife Synthetic SAE 5W40 "

No M52 to akurat benzyna a M57 to diesel i dlatego pytam czy ktoś go wlewał do diesla??? Bo tam nie ma żadnej wzmianki, że do dielsa też można albo niemożna :mad2:

Opublikowano
Valvoline Max Life 5W40 można lać do benzyny i diesla, ale nie spełnia on normy LL, więc proponuję lepiej wlać coś lepszego.
Opublikowano

Jak chcesz coś z normami LL to wlej HAVOLINE TEXACO ULTRA S 5W-40. Ma rekomendację BMW, spełnia normę LL-04. Zaraz ktoś napisze, że do naszych aut to bardziej norma LL-01. Ja odpowiem, że ostatnio przeglądałem sobie wydruk z historii serwisowej mojego auta i przy którejś wymianie oleju (coś około 2006-2007 r) zalali olej właśnie z normą LL-04. Tak więc spokojnie ta norma LL-04 jest jak najbardziej akceptowalna w naszych Bumerach.

Ja już zrobiłem drugą zmianę oleju na tego Havoline'a i złego słowa na niego nie powiem - mogę tylko polecić.

Pzdr.

Opublikowano
nie możesz wymieniać oleju wg wskazań znikających"cegiełek" , co ok. 20 kkm, lecz tylko co ok. 10kkm.
Opublikowano
Valvoline Max Life 5W40 Nie ma normy LL - wiec co jak juz zalany cos sie stanie ?? :shock:

Nic się nie stanie :) co ma się stać? Ma klasyfikację 5W40 więc nic mu nie będzie :P skoro niektórzy zalewają M57 olejem 10W40 to taki Valvoline na pewno mu nie zaszkodzi :norty: ja teraz zmienię na ten Valvoline Max Life 5W40 albo Valvoline DuraBlend Diesel 5W40 :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
witam ja leje do siebie PETRO CANADA 5W/40 :cool2: przy 280 tys. Z norma ll 04 i jestem w ch..... zadowolony wczesniej shell-smietnik
Opublikowano
a ja zalewam Castrol Magnatec 10w40, niemiecki w 5 litrowych bańkach i wymieniam co 9 tyś km :) a mam nakulane 183 tysiące w co nie za bardzo wierzę :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w e39 m52TUb25 leje mobila 5w30 esp formula. w sumie zrobilem juz dwie wymiany srednio po 9-10tys km. cisza na zaworach. nawet w zime jak byly mrozy po -24 stopnie stalismy po pracy z kolegami na parkingu i sluchalismy komu jak silnik pali :D zawsze sie dziwili ze tak zimno a u mnie ciasza, zadnego stuku przy rozruchu tak zimnego silnika. o czyms to swiadczy..

PS. od wymiany do wymiany nie dolewam ani razu oleju. przynajmniej nie dolewalem do tej pory :D zobaczymy jak dlugo bo juz mam 258 000km przelotu. (tyle pokazuje licznik. jaka jest prawda nie wiedza najstarsi gorale)

z zewnatrz nic ,ale w srodku... :D

Opublikowano

Witam!

Mam e39 523i z 98r. silnik niewiadomo na czym jezdzil. jakies4-5 dni temu wlalem 10w40 najtanszy jaki byl, aby wyplukac silnik. Dodatkowo mam lekki stukot. wydaje sie ze to "luzna" swieca na 5-6 cylindrze. Porownalem z filmikami z youtube. Silnik ma 160 kkm i teraz chce wyplukac go i zalac tym:

http://www.valvoline.com/products/consumer-products/motor-oil/5w-30/2

lub tym:

http://www.valvoline.com/products/consumer-products/motor-oil/5w-30/3

ktory z tych olejow bedzie ok i jaka jest roznica miedzy nimi ??

dziekuje i pozdrawiam!

Opublikowano
Z tego co widzę na Polskiej stronie Valvoline to nie mają w ofercie http://www.valvoline.com/products/consu%20...%20il/5w-30/3 tego oleju... więc zostaje Ci w czerwonej butelce http://valvoline.pl/polish/products/engine_oils/maxlife/cid%281833%29/maxlife_syntetyczny_5w-40?category=cars ja go ostatnio wlewałem do swojej M57 i nie narzekam :) kolega ma warsztat i używa tylko Valvoline i chwali sobie tą markę :)
Opublikowano

Panowie na stale mieszkam za granica zajmuje sie flota aut firmowych (ponad 150)w sporej firmie.Spora czesc aut nalezacych do firmy a nie leasingowanych ma nachulane grubo ponad 200 tys a busy ponad 300 tys. wszystkie auta jezdza na VALVOLINE 5W30 max life od nowosci po dzien dzisiejszy i nie mam z nimi zadnych klopotow...czy to diesle czy benzyny olej idzie ten sam...nigdy nawet przez mysl mi nie przeszlo sprawdzac zalecenia producenta bo olej valvoline znam ze swoich poprzednich aut prywatnych i zawswze ale to zawsze bylem nim zachwycony!

sam u siebie w e39 530dA leje ten olej zmieniam co 12tys. km i naprawde nie ma nawet sladowych ubytkow...co 2 wymiana oleju wymieniam tez odme razem z filtrem auto ma obecnie cos kolo 213tys rzeczywistego przebiegu weryfikowanego w aso i w zime i latem nic zlego sie nie dzieje...Szczerze polecam ten olej wlasnie kazde poprzednie bmw jakie mialem jezdzilo na nim i tylko w e36 m50b20 przy przebiegu 630tys. olej zaczal znikac-nie zmienilem oleju na inny tylko auto:):):)

Z moich doswiadczen wynika ze olej valvoline jest naprawde godny zaufania...

Opublikowano
Panowie na stale mieszkam za granica zajmuje sie flota aut firmowych (ponad 150)w sporej firmie.Spora czesc aut nalezacych do firmy a nie leasingowanych ma nachulane grubo ponad 200 tys a busy ponad 300 tys. wszystkie auta jezdza na VALVOLINE 5W30 max life od nowosci po dzien dzisiejszy i nie mam z nimi zadnych klopotow...czy to diesle czy benzyny olej idzie ten sam...nigdy nawet przez mysl mi nie przeszlo sprawdzac zalecenia producenta bo olej valvoline znam ze swoich poprzednich aut prywatnych i zawswze ale to zawsze bylem nim zachwycony!

sam u siebie w e39 530dA leje ten olej zmieniam co 12tys. km i naprawde nie ma nawet sladowych ubytkow...co 2 wymiana oleju wymieniam tez odme razem z filtrem auto ma obecnie cos kolo 213tys rzeczywistego przebiegu weryfikowanego w aso i w zime i latem nic zlego sie nie dzieje...Szczerze polecam ten olej wlasnie kazde poprzednie bmw jakie mialem jezdzilo na nim i tylko w e36 m50b20 przy przebiegu 630tys. olej zaczal znikac-nie zmienilem oleju na inny tylko auto:):):)

Z moich doswiadczen wynika ze olej valvoline jest naprawde godny zaufania...

:cool2:

Opublikowano
Nie znalazlem Valvoline, wiec zalalem Carlube 5w40 i silnik pracuje cichutnko :). Nikt mi juz nie powie ze trzeba zalac 10w40 bo cos tam, jesli silnik jest ok to tak jak ja zrobilem plukanka plynem COMMA i 5w40 do silniczka. 10w40 mialem tylko przez tydzien, a po wyplukaniu wygladal gorzej niz od diesla :shock:. Teraz silniczek pracuje jakby swobodniej, choc to moze tylko autosugestia :lol: ...
Opublikowano
Nie znalazlem Valvoline, wiec zalalem Carlube 5w40 i silnik pracuje cichutnko :). Nikt mi juz nie powie ze trzeba zalac 10w40 bo cos tam, jesli silnik jest ok to tak jak ja zrobilem plukanka plynem COMMA i 5w40 do silniczka. 10w40 mialem tylko przez tydzien, a po wyplukaniu wygladal gorzej niz od diesla :shock:. Teraz silniczek pracuje jakby swobodniej, choc to moze tylko autosugestia :lol: ...

Do płukania silnika na każdym forum BMW radzą tylko i wyłącznie używać środka Liqui Moly a nie jakieś no name...

Opublikowano

ee tam. pierdzenie w stołek. Ktoś pewnie gdzieś coś podchwycił a później robi się taka kula śniegowa bo ktoś gdzieś czytał więc powtórzył, później powtórka powtórki i tak przeważnie jest że kilka osób rzeczywiście coś sprawdziło a tysiące powtarzają..

Ja od zawsze używałem STP i wg mnie jakiejś różnicy pomiędzy tymi środkami nie będzie.

Oczywiście też naczytałem się dużo sperlatywów na różnych forach odnośnie LM więc sam sprawdzę komplecik (plukanka + olej) żeby ewentualnie przekazać na forum odczucia z własnych testów (jeśli wg mnie nie będzie żadnej różnicy to także o tym wspomnę)

pozdro, BNG

Opublikowano
ee tam. pierdzenie w stołek. Ktoś pewnie gdzieś coś podchwycił a później robi się taka kula śniegowa bo ktoś gdzieś czytał więc powtórzył, później powtórka powtórki i tak przeważnie jest że kilka osób rzeczywiście coś sprawdziło a tysiące powtarzają..

Dokładnie tak :cool2:

Opublikowano

Dokładnie tak :cool2:

Zgadzam sie, jednak moze LM jest sprawdzony, nie odbiera to jednak mocy pluczacej innym srodkom. Tu w UK firma COMMA jest bardzo znana, jej produkty posiada kazdy liczacy sie sklep motoryzacyjny, a np. Valvoline sprzedaje tylko siec Allwoods. Przynajmniej tu gdzie ja jestem.

Pozd...

Opublikowano
Do płukania silnika czy czyszczenia układu wtryskowego używam tylko produktów LM i osobiście je polecam z własnego doświadczenia nie zasłyszanej od kogoś plotki :norty:
Opublikowano
witam szykuje mi się wymianka oleju ostatnio lałem castrola edga 5w40 teraz mnie jakoś wzięło na 5w30 też edga. Bo nie wiem jakim cudem się naczytałem na stonie castrola,że do mojego autka (530d M57) taki jest zalecany. I tak siędze, czytam forum i już k...a nie wiem po co zmieniałem z 5W40 na 5W30 ? Może ktoś powie jaka jest różnica pomiędzy jednym a drugim? przecież i ten i ten to fullsyntetyki.I czy jak takie cudo wleje to będzie ok,bo mogę jeszcze oddać. :?