Skocz do zawartości

E39 JAKI OLEJ? WSZYSTKO O OLEJU DO SILNIKA.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja leje shell helix nie jest to żaden motul jak kolega usilnie sprzedaje w linku albo jakiś olej z najwyższej polki, auto śmiga i od chwili odpalenia na zimnym jest dobre smarowanie,

Na temat Mobila dużo nie wiem ale nie wydaje mi sie żeby były to siki na pewno ludzie robią setki tys km na gorszych olejach, osobiście temat olejów uważam za przereklamowany

Olej sam wybrałem i nie sugerowałem sie żadnymi gównianymi opowieściami

Opublikowano
A co powiecie na Valvoline 5W50?

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Dobra dzięki za podpowiedzi ale i tak pewnie kupie castrola lub mobila :)

Pewnie że tak ... każdy leje co uważa za słuszne ... Twoje auto :)

Opublikowano
A jeszcze mam pytanie jak zaleje z normą ll-04 a nie mam filtra, to coś zaszkodzi? czy musi być ll-01?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jeszcze mam pytanie jak zaleje z normą ll-04 a nie mam filtra, to coś zaszkodzi?

Nie, będzie wszystko ok :wink:

Opublikowano
A jeszcze mam pytanie jak zaleje z normą ll-04 a nie mam filtra, to coś zaszkodzi? czy musi być ll-01?

Tak jak chłopaki mówią ... nie ma najmniejszego problem ... LL-04 jest dedykowany do starszych i nowych silników BMW ... gorzej by było odwrotnie.

Zazwyczaj jest tak że olej o wyższej normie posiada niższe normy więc LL-04 będzie zawierał normę LL-01 :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie wiem jak u Was, ale jak ja lałem LL-04 (Castrol) to mi znikał olej w M54, jak wlałem LL-01 (Motul) to mam spokój, wciąga olej książkowo
Opublikowano
ja jeżdżę na helixie 5w40( do benzyny i diesla) różnymi autami, dieslami i benzynami i jest ok., ten olej spełnia też nawet normę ferrari.
Opublikowano
Poprzedni właściciel właśnie taki lał. Mówił że bierze półtora litra na 15tys. Ja od razu przeszedłem na valvoline bo myślałem że ten olej to szajs ( a tak moim zdaniem nie jest czytając różne opinie) ale spalanie oleju spadło 2x. Wciąga niecały litr. Tylko nie można porównywać dwóch różnych użytkowników tego samego auta bo inne trasy się robi z innymi prędkościami i każdy inaczej użytkuje auto.
Opublikowano
shell helixa używałem w hondzie, od 99r, 3 lata temu zmieniłem na valvoline i jedyne co stwierdziłem to że silnik ciszej pracuje na valvoline. Od tego czasu valvoline stosuje we wszystkich swoich samochodach. Innych już nie testowałem. Aha, w jednej hondzie na valvoline przestała brać olej, na helixie brała minimalne ślady oleju.
Opublikowano

a możesz podać dokładna nazwę tego oleju jaki stosujesz w silniku bmw ?

Moze przy nastepnej wymianie pokusze sie go sprawdzic

Opublikowano

kto ja?

w dwóch hondach i obecnie w bmw mam valvoline maxlife, teraz bedzie wymiana więc do bmw wędruje valvoline synpower a w hondach zostaje maxlife. Shella jaki używałem to shell helix ultra 5w40

Opublikowano
o totalu też szukałem info bo jest tani i jedyne co znalazłem to na forum vw że stukają na nim dość długo szklanki zaworowe zaraz po uruchomieniu silnika.
Opublikowano

pytam bo kolega moze ze sklepu załatwić w dobrej cenie i ot taka filozofia

testował ktoś total?

Z tego co czytałem o valvoline maxlife to jest olej spełniający normy FORDa a co z BMW? nie robi to problemu?

Pozdro

Opublikowano

djwest wiem ze polecasz motul bo go sprzedajesz

sam go lałem do moto ale teraz szukam czegoś do samochowu więc spam w postaci "kombinuj kombinuj" nic nie wnosi do tematu a tylko go zaśmieca.

Proszę o normalne odpowiedzi a nie nabijanie sobie postów na forum