Skocz do zawartości

E39 JAKI OLEJ? WSZYSTKO O OLEJU DO SILNIKA.

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z helixem nie, ale jak kiedyś zalałem 6,5L Castrol edge 0w40 to po nim i 15k km wlałem tylko 5,5L Motula. Na szczęscie po 10k km na kolejnej wymianie już poleciało prawidłowo 6,5L znowu motula, więc tylko edge moge odradzić z oliwy..
  • Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ktos ma doswiadczenie z olejem Shell Helix Ultra 5w40 ?

prosze opinie

ja używam tego oleju od wielu lat w różnych autach, jest niedrogi i b. dobry.Stosuję go do diesla i benzyny.

Opublikowano
Ktos ma doswiadczenie z olejem Shell Helix Ultra 5w40 ?

prosze opinie

ja używam tego oleju od wielu lat w różnych autach, jest niedrogi i b. dobry.Stosuję go do diesla i benzyny.

Dzieki wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo :)

widzialem ( bo szukam nowego oleju ) i wlasnie widzialem ze dosc w cenie sa ok, a w jakosci mysle pewnie podobne jak cala reszta,

wiec dzieki za info ktore mnie utwierdzilo w przekonaniu :)

Opublikowano
to pisz jeden z dobrych filtrów a to na jakim ja jeżdżę niech cię nie interesuje ,nie stać cię na taki :mrgreen:

Masz 50 postów, lecz w żadnym z nich nie napisałeś nic konkretnego oprócz obrażana innych użytkowników tego forum.

Myślę że ubliżanie koledze danielxc717 który w tym temacie stara się służyć dobrą radą, jest zupełnie nie na miejscu.

Chłopczyku a raczej ,, dziecku google'' wzywam Cię do tablicy, pochwal się w galerii swoją X6, opisz jej stan faktyczny, status prawny a może zaczniemy uważać cię z rozsądną osobę a nie trolla.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
[

Myślę że ubliżanie koledze danielxc717 który w tym temacie stara się służyć dobrą radą, jest zupełnie nie na miejscu.

.

Czytałem jego posty, dlatego nawet się nie wypowiadałem bo szkoda klawiatury...

Piszę to co używam, a nie co gdzieś przeczytałem więc szkoda nerwów :cool2:

Opublikowano
Ja używam Elf evolution 5w30 od paru lat. Nie mam większych problemów. Wymiany co 15tys. i w tym czasie dolewam maksymalnie litr ale silnik mi trochę podcieka. Na allegro 5l ok 100zł.
Opublikowano
Ja do zawsze do moich aut leje Mobila i nie ma problemu nagarami,braniem oleju itp.miałem seicento do ktróego lałem 15w i jeździłem od wymiany do wymiany+zero nagaru.A cena mobila w porównaniu np do Castrola jest naprawdę świetna.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja się pochwalę, dzisiaj wlałem w końcu Motula x-max 0W40. :norty:

Jeśli nie przyczynił się do tego efekt placebo, to silnik jakby ciut ciszej chodził. :?

Teraz będziemy testować, dam znać przy kolejnej wymianie jakie efekty są :wink:

Opublikowano
tak wogóle prawde mówiąc to kazdy poleca to co sam leje i twierdzi że jest dobry itp itd. Ciekawe na jakiej podstawie ktoś twierdzi że ten czy tamten olej jest do kitu. jak bedzie coś miał sie zepsuć to sie zepsuje i olej a raczej marka ma tu średnie znaczenie (pod warunkiem że lejemy odpowiednią lepkość itp). Znajomy już pare lat leje półsyntetyk do M52B20TU i silnik pracuje jak nowy, co ciekawe większość z Was powie że ta marka i to jeszcze półsyntetyk jest oczywiście do dupy. Wg mnie należy lac markowy syntetyk i wymieniać częściej i tyle. Rozwodzenie się nad porównywaniem Motula, Valvolina i Mobila i innych marek wg mnie jest absurdem
  • Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie tak, w praktyce nie do końca.

Moje V8 jest zalewane Castrolem. Poprzednio miał Castrola Edge 5W30 i silnik spożywał go trochę. Tragedii nie było bo na 12tk dolałem w sumie jakiś litr.Teraz jest zalany Castrol Magnatec 5W40 i po ponad 4tk nie ubyło nic.

Więc nawet pomiędzy olejami jednego producenta i zbliżonych parametrach różnica jest.

Edytowane przez CICHY525
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
tak wogóle prawde mówiąc to kazdy poleca to co sam leje i twierdzi że jest dobry itp itd. Ciekawe na jakiej podstawie ktoś twierdzi że ten czy tamten olej jest do kitu

Ja na innym forum bmw-sport czytałem posty człowieka co robi remonty silników głównie w e39 i e46. Rozbiera na części pierwsze i czyści dokładnie cały silnik.

Jak jest castrol to nafta i inne rzeczy nie pomagają. Po olejach motul valvoline i inne dość dobre marki silniki są o wiele bardziej czyste. Nie ma problemów z zapiekaniem się pierścieni.

Dlatego ja nie piszę na forum bo mam widzi mi się jak to niektórzy już pisali. Po prostu widziałem na zdjęciach jak silnik od wewnątrz wygląda po jednym i drugim oleju.

A jak ktoś chce może lać 10w 15w i nawet 20w jego sprawa. po 20w silnik się nie zajedzie w rok/dwa. Nawet może i kilka lat dobrze służyć. Dlatego jak ktoś pisze że kupił olej i jest ok jest cicho i go nie pali jak chce niech go leje.

Jak ktoś chce porady to tutaj ją znajdzie. Nikt na pewno nie napisz by lał półsyntetyk albo i jeszcze gorzej.

Opublikowano

chlopie powielasz jakies informacje bez wlasnego doswiadczenia typu bo ja czytalem i sralem !

Wez sie ogarnij i obudz olej to olej,

Jedne lepsze drugie gorsze ale kazdy w miare firmowy wymieniany jak nalezy nie sprawi ze silnik bedzie do dupy

wiadomo ze do tych silnikow to syntetyk full ale cala reszta jest zbedna

Opublikowano

Człowiek co remontuje silniki prowadzi dokładną fotorelację. Bo takie gadanie że mi bierze po tym mi nie bierze to jest bez sensu.

Bierze olej bo jest albo słaby albo zapiekają się pierścienie. Jest jeszcze kilka innych czynników wraz z zużyciem silnika.

Ale widzę, że Ty nawet nie potrafisz kulturalnie się wypowiadać. Nie zgadzasz się to napisz tutaj w normalny cywilizowany sposób a nie jak jakiś czereśniak :duh:

Opublikowano

bo mnie trafia po takich wypowiedziach i tyle.

zeby takie testy jak ty mowisz przeprowadzic to sie bierze 2 nowe silnik do 1 daje sie taki olej do innego inny i potem masz efetk a nie ze typ otwiera silnik po 300tys km i od 100k ktos lat taki olej a ktos inny taki

tylko ludzi w blad wprowadzasz a te "fotorelacje" nie musza byc koneicznie prawdziwe w sensie jak pisalem wyzej by takie cos sprawdzic kazdy silnik musi mec te same warunki itd tylko inny olej

a watpie by ten typek tak to robil wiec po co takie relacje ?!

Update:

Sorry jak kogos urazilem nie mialem tego na celu,

kulture staram sie miec na poziomie.

Opublikowano

Zawsze jak rozbiera silniki po tych że tak powiem (żeby cie nie urazić) lepszych olejach to silnik jest względnie czysty.

I to nie przypadek bo już któryś z kolei silnik rozbierany po castrolu a po lepszych olejach wygląda całkiem inaczej.

Jak nie umiesz się opanować to idź biegać czy strzel sobie kielicha i dopiero pisz. Bo obrażać to możesz kogoś w swoim otoczeniu bo pewnie to tolerują a nie na forum.

Opublikowano
bo mnie trafia po takich wypowiedziach i tyle.

zeby takie testy jak ty mowisz przeprowadzic to sie bierze 2 nowe silnik do 1 daje sie taki olej do innego inny i potem masz efetk a nie ze typ otwiera silnik po 300tys km i od 100k ktos lat taki olej a ktos inny taki

tylko ludzi w blad wprowadzasz a te "fotorelacje" nie musza byc koneicznie prawdziwe w sensie jak pisalem wyzej by takie cos sprawdzic kazdy silnik musi mec te same warunki itd tylko inny olej

a watpie by ten typek tak to robil wiec po co takie relacje ?!

Update:

Sorry jak kogos urazilem nie mialem tego na celu,

kulture staram sie miec na poziomie.

Czy Ty jesteś chory? Każdy silnik ma osobne zużycie wynikające ze stylu użytkowania. Jeden przejeździł 80% czasu na autostradach przy prędkości 120%, inny pałuje silnik pod odcinkę, a kolejny jeździ jak emeryt i ma 5000 km rocznie. Oglądałem wątek, o którym mówi Daniel i, jak dla mnie, skoro ktoś otwiera silniki wręcz hurtowo, i w wielu przypadkach powiela się syf po Castrolu to coś jest na rzeczy. Zaś odwołując się do sedna tematu... Panowie, rozumiem, że kochamy swoje E39, aczkolwiek to nie jest F1, że dziesiąte części składu oleju są aż tak ważne. Lać oleje renomowanych marek, tak aby silnik chodził cicho i miał dobre smarowanie.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano

no wlasnie to samo mialem na mysli,

ale osobiscie nie wierze ze olej typu castrol z norma BMW LL moze zostawiac syf tak wielki jak to jest opiasne ze sie go domyc nie da, no ale jakis specjalista gdzie tam powiedzial ok,

niech wam bedzie... (haha)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

sprawa jest tego typu.

możesz nie wierzyć, ale coś jest na rzeczy.

i nie uważam że castrol to taki syf ale:

zazwyczaj nasze bmw nie jest kupowane nowe i nie wiadomo kto wcześniej co lał/co ile zmieniał i jaki shit.

myślę że dodatki uszlachetniające z castrola mogą wchodzić w reakcję z pozostałościami wcześniejszych osadów i olei.nie płucze po prostu i dlatego robi się smoła po nim.

trzeba by udowodnić że lany do silnika nowego/po generalnym i tylko ten robi takie spustoszenie.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja zalewam castrola edge 0W40 już 70 tys. km w mojej E39.

Nie bierze mi oleju i od wymiany do wymiany nie dolewam,silnik jest lekko "zapocony'' i czy mam nagar,osad czy inne takie mam gdzieś.Nie będę kombinował jakiś płukanek i zmian oleju na inny.Niech każdy leje olej taki jak uważa.

Kocham to Forum i dziękuję wszystkim za wszystkie rady-od każdego można się czegoś nauczyć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Daski,

Napisz ile Ci wchodzi oleju na wymianie, idealnie 6.5L? Bo z tą marką jest jeszcze jeden myk. Castrol Castrolowi nie równy...

http://castroledge.com/uk/oil-range/0w-40-a3b4

http://castroledge.pl/oleje/0w-40

Jeden spełnia LL01, drugi LL04, ja znalazłem w porównywarce cenowej tańszy, w przekonaniu, że produkt się nie różni, w końcu Edge 0w40 na moje ówczesne oko powienien być jeden.

Ja miałem problem po LL01, ale to dopiero po fakcie się zorientowałem co zalałem, jak zacząłem sprawdzać o co chodzi z mniejsza pojemnością przy wymianie.. Niby LL01 zalecany do naszych silników, ale od styczności z tym Edge leję LL04 od Motula i za każdym razem książkowo 6,5L wchodzi finalnie. Możliwe, że jakbym zalał Edge LL04 byłoby ok i innego oleju bym nie szukał.

Opublikowano

OK, to i ja mam pytanie:

Dzisiaj zalałem m62b35 Mobilem 2000 10w40. Czy ktoś może mi wytłumaczyć w jaki sposób mogę tym zaszkodzić silnikowi, ale proszę o konkrety :cool2:

Opublikowano

Vanos szybciej może się rozsypać

rozrząd bardziej dostaje po tyłku

pierścienie mogą na takim oleju się po jakimś czasie zapiekać.

Tym bardziej że v8 mają wysoką temp pracy. Oczywiście olej i tak wytrzymuje kilka set st zanim robią się nagary, ale na pewno zuzycie jego jest szybsze.

I nie stanie się to od razu po zalaniu bo te silniki są wytrzymałe, ale olej powinno się lać lepszej jakości niż 10w40.

Opublikowano

Właśnie z obawy o ślizgi rozrzadu głównie wymieniam olej :? :mad2:

Miałem zalany 10w40. Teraz zlałem go i z tego co piszecie musi wejść 0w40. Może mi któryś z kolegów doradzić co dalej? Mogę bez płukanki zalać 5w40? Jak ostatni debil najpierw zlałem olej, a teraz dopiero doczytałem. Inna sprawa, ze geniusz mechanik zalał 10w40 wcześniej, to ja owczym pędem zaraz za nim.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Daski,Napisz ile Ci wchodzi oleju na wymianie, idealnie 6.5L? Bo z tą marką jest jeszcze jeden myk. Castrol Castrolowi nie równy...

Mam zalany LL04 ten z Twojego linka: http://castroledge.pl/oleje/0w-40 i wchodzi mi idealnie 6,5 litra.

http://static.pokazywarka.pl/i/2846861/811313/dscf0002.jpg