Skocz do zawartości

E39 JAKI OLEJ? WSZYSTKO O OLEJU DO SILNIKA.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

I co wniosłeś do tematu? Po co się wypowiadasz w ogóle?

Jak wygląda silnik? leje się skądś? Zdejmij osłonę silnika i popatrz, bo nie wiadomo czy jest jakiś duży wyciek czy turbo pije, czy już jest silnik na wykończeniu. Wlej taki jak poleca producent. 5w40 z normą ll-04 i obserwuj co się dzieje. Jak odpalisz to kopci?

Opublikowano

rozumiem ze na tym forum wszyscy tylko gadaja o kosmetykach ktorymi pielegnuja swoje w salonie zakupione auta.- nie psujace sie auta !!!!

sorki chyba pomylilem tematy.

zapewniam Cie ze auto kupilem w ciemno- juz naste lub dziesiąte z tego samego źródła.

Bazuje na ocenie rzeczoznawcy bo to nie giełda ani pod domem u sprzedajacego ktory wszystko zrobi aby sprzedac- tam panuja inne zasady- masz ocene rzeczoznawcy- mozesz odpalic i to wszystko.

i zapewniam Cie ze jeszcze ani razu nie mialem wtopy.

Po odbiorze auta pojechalem na komputer i wtryski mam w mega zajebistym stanie- turbo pracuje idealnie. zawieszenie ciche i komfortowe.

Nie wykryto tez błedu NIEDZIAŁANIA powiadamiania o braku oleju.

Auto jeździ bardzo ładnie

aha no i najwazniejsze- cena kolego cena- jak ktos Ci daje cos za pół darmo to kulturka wymaga nie wybrzydzac-

dlatego bardzo Cie proszę nie pisz mi że to złom bo w tym tygodniu i w moich postach moze sie tak jawic ale za tydzien jak ogarne filtry i oleje i pranie tapicerki to bedziesz chcial miec takiego złoma !! za taka kase !!

A teraz jesli mozemy to prosil bym o powrót do tematu.

peace.

Opublikowano

Zaraz zatrze silnik i po sprawie, zamiast szukać gdzie jest wyciek, to spędza czas na forum, nie rozumiem postawy niektórych ludzi ... :roll:

Edit:

Nie rozumiesz, że ktoś miał problem z tym samochodem i oddał tanio ? :D

Opublikowano
I co wniosłeś do tematu? Po co się wypowiadasz w ogóle?

Jak wygląda silnik? leje się skądś? Zdejmij osłonę silnika i popatrz, bo nie wiadomo czy jest jakiś duży wyciek czy turbo pije, czy już jest silnik na wykończeniu. Wlej taki jak poleca producent. 5w40 z normą ll-04 i obserwuj co się dzieje. Jak odpalisz to kopci?

dzięki serdeczne za odpowiedz- na taka własnie czekałem od kilku postów :)

jak odpale nie kopci- wyciek jest gdzies z góry ale wiem tez że objawy identyczne ma zapachana odma.

i od tego zaczne bo jak wspomnialem turbo i wtryski maja idealne parametry.

Opublikowano

Skąd wiesz ze jest wyciek? Widziałeś ten samochód czy co?

Musisz wymienić odmę. Może być tak, że gość nie miał na serwis i jeździł kilka lat na tym samym oleju i go ubyło. Może po wymianie będzie ok :cool2: Coś go ubywać będzie, ale jeśli nie będą to jakieś duże ilości to nie ma co się przejmować.

Opublikowano

Nie rozumiesz, że ktoś miał problem z tym samochodem i oddał tanio ? :D

to Ty nie rozumiesz, ze nie oddał tylko mu go zabrano- a to ze ktoś ci powie ze jeździł tylko do koscioła w sloneczny dzien a auto całe zatyrane nie powoduje ze kupisz bo Ci sprzedawca cos powiedzial- kupujesz stan faktyczny na teraz. A historie mozna dopowiedziec a aby ja uwiarygodnic to opisac w ksiązce serwisowej- co Ci da opowiastka o aucie???? Stan faktyczny jest istotny

Opublikowano

Kolego z tamtym osobnikiem nie ma co gadać bo to forumowy troll. Możesz sobie sprawdzić.

Sam pisałeś skąd jest auto, ale on ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem i wieloma innymi rzeczami.

Co do oleju to weź motula. Polecany przez wiele osób i spełnia normy Twojego silnika. Filtr weź mann, wymień odmę i trzeba obserwować. Musisz sprawdzić jak duży jest wyciek czy to jakieś zapocenie.

Opublikowano
rozumiem- dziekuje za info- własnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Opublikowano
Co to znaczy zbyt tłusty? Co się dzieje po "zbyt tłustym" oleju? Dlaczego wypisujesz kolejne brednie na forum :duh: To napisz koledze jakiego mobila ma zalać dokładnie i czy posiada normę do tego silnika.
Opublikowano

Norbi ja nie widze aby ktos wspomnial choćby słowem o oleju z tesco.

No i olej jest zbyt tłusty.

powiedz mi jaką wode uzyc do kapieli aby nie była zbyt mokra.

Opublikowano

Jest zbyt gęsty, nadaje się do silników które mają przebiegi z rzędu 400 tyś + .

Co do drugiego pytania, to polecam nivea, moja żonka używa :mrgreen: :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest zbyt gęsty, nadaje się do silników które mają przebiegi z rzędu 400 tyś + .

Faktycznie, olej z tesco taki jest. Lałem kiedyś do kosiarki. Do Twojego(?) v12 też się nada :P

Co do oleju to weź motula. Polecany przez wiele osób i spełnia normy Twojego silnika. Filtr weź mann, wymień odmę i trzeba obserwować. Musisz sprawdzić jak duży jest wyciek czy to jakieś zapocenie.

Można też zrobić tak:

Nie wiadomo jaki olej był wcześniej i kiedy był wymieniany i co jest przyczyną wycieku.

U brachola, który miał podobny problem zasugerowałem, żeby zalał czymkolwiek syntetycznym czy pół z beczki od mechanika, przejechał tysiąc km lub dwa i jak nie będzie ubywać to zlać i zalać porządnym Motulem. Tym bardziej, że wg karteczki to miał bez wymiany najechane 30k km, zawory upierdzielone syfem strasznie (wgląd przez korek) a engine flush bał się robić.

Idea tego jest taka, silnik napewno troche się z syfu wypłucze, jak będzie jakiś wyciek i będzie coś do roboty to olej i tak pójdzie w kanał więc mała strata. A jak wszystko będzie ok, to i tak zalewa Motula i lata do kolejnej wymiany.

Opublikowano

Co do drugiego pytania, to polecam nivea, moja żonka używa :mrgreen: :mrgreen:

Gęsty? Przeiceż to ty lejesz gęsty olej. 10w jest w temp otoczenia jest bardziej gęsty niż motul 5w to o czym ty gadasz? Znowu jakieś rzeczy wymyślasz nie wiadomo skąd. Tak dbasz niby o te v12 taty a lejecie taki kiepski olej :)

8100x xlean spełnia normy ll-04 i będzie ok.

Opublikowano

Tata takimi samochodami nie jeżdzi, ma e38 730d jest z tego auta bardzo zadowolony i zawsze leje Mobil1 od wielu lat, a miał dużą ilość różnych Bemek, każda miała wlewany Mobil co rok zmieniany olej, dlatego wiem, co jest najlepsze, dbane przesadnie :wink:

Prawda, motula nie lałem, też nie ma najlepszych opinii na temat tego oleju ...

Opublikowano (edytowane)

Ale czemu mówisz ze jest bardziej gęsty jak jest właśnie rzadszy? Skąd masz takie wiadomości?

Swoją drogą kiedyś mówiłeś że masz 50pare lat to nieźle że tata przed osiemdziesiątką jeździ takim dużym autem. jestem pod wrażeniem :cool2: Ale potem wyszło, że masz 16lat. Ja już nie wiem jak to w końcu jest :mrgreen:

Edytowane przez danielxc717
Opublikowano
Ale czemu mówisz ze jest bardziej gęsty jak jest właśnie rzadszy? Skąd masz takie wiadomości?

Olej Syntetyczny a olej pół syntetyczny, ma różnice, nie prawda?

Opublikowano

z mojej strony dzieki za informacje.

Zamowilem juz filtry w tym rowniez odmy i olej motul 5w40 8100.

dziekuje za pomoc