Skocz do zawartości

E39 JAKI OLEJ? WSZYSTKO O OLEJU DO SILNIKA.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja po powrocie od mechanika ; ) valvoline sadze ze byl ok tylko poprzedni mistrz wymienial mi uszczelke pod pokrywa i podwinal ja co spowodowalo ubytek oleju ;) nie ma to jak dobry mechanik ;) dolalem 2l valvoline i jest ok.ogolnie to i tak sie zastanawiam jaka marke wziac bo jedni pisza to inni tamto takze ciezka sprawa castrol,mobil,valvoline..zapewne zaleje 5w30..co sadzicie jaka marka Wam najlepiej sluzyla do benzyniaka ?
  • Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tak jak pisałem.

Miałem valvoline synpower 5w40. Nie narzekałem. Tzn po odpaleniu nie ma żadnego klepania i innych niepokojących dźwięków. W korkach w lato czy po długiej trasie też silniczek cichutko chodzi. W górach w lato gdzie dostał trochę wycisk tak samo. Teraz mam motula x clean 5w40 i również jest wszystko ok. Nie widzę różnicy po przejściu z jednego na drugi.

Nie mam 10KM więcej po przejściu jak u niektórych :mrgreen: Po prostu jest ok i tyle. Normy BMW spełnia i tego się trzymam.

Opublikowano
Tak jak pisałem.

Miałem valvoline synpower 5w40. Nie narzekałem. Tzn po odpaleniu nie ma żadnego klepania i innych niepokojących dźwięków. W korkach w lato czy po długiej trasie też silniczek cichutko chodzi. W górach w lato gdzie dostał trochę wycisk tak samo. Teraz mam motula x clean 5w40 i również jest wszystko ok. Nie widzę różnicy po przejściu z jednego na drugi.

Nie mam 10KM więcej po przejściu jak u niektórych :mrgreen: Po prostu jest ok i tyle. Normy BMW spełnia i tego się trzymam.

co do valvoline to z tego co sie orientuje kazdy mowil ze wycisza silnik szczegolnie Ci co maja diesela ; )

ciagnac temat wyboru oleju to castrol tanizna bo mam za 135zl 4l ..mobila 5l za 136zl i rozmawiajac z producentem troche te ceny sa niezbyt wysokie a to sklep motoryzacyjny takze troche sie boje to cudo kupic ;P ..dobrej klasy jest liquid moly ;) ale sie ceni bo za jakies 6l 280zl ; )

a co do valvoline to zastanawiam sie czy mi silnik nie bral tego oleju chociaz biorac pod uwage ze mialem podwinieta uszczelke to smialo moglo mi troche powyciekac od maja tamtego roku ;) ale to zupelnie inny temat.

wciaz nie wiem czy zaoszczedzic i kupic castrola czy tez mobila a moze jednak byc wierny valvoline( tak wiem spelniaja normy bmw)..jaka marka ? czekam na wiecej opinii niz jedna;)

Opublikowano

Tak też pasi motul 5w40, ale na nasze warunki klimatyczne lepszy jest 5w40. Ja albo bym został przy tym co masz albo spróbował motul x-clean.

Mobil i castrol to średnie półki i wiele ludzi narzekało

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do tej pory żyłem w przekonaniu, że mobil i castrol to raczej górna półka, a motul to takie niewiadomoco. Kwestia reklamy?

Opublikowano
Tak. Ja nigdy nie jeździłem na castrolu. Ale opinie ogólnie on dobrych nie ma. Bywało, że zaczęło żreć tego oleju i silnik hałasować. Oczywiście tego nie zauważy się na nowym silniku. Jeździłem na mobilu jak miałem opla z silnikiem ecotec który lubi z natury olej. Dolewałem 2l na 10tys. Hałasowały popychacze 3-4sek po odpaleniu czyli sporo. Przeszedłem na valvoline spalanie troszeczkę spadło bo niecałe półtora l , ale nie wiem czy to przez olej. Fajnie, że przestało hałasować bo myślałem że popychacze do wymiany.
Opublikowano
Tak też pasi motul 5w40, ale na nasze warunki klimatyczne lepszy jest 5w40. Ja albo bym został przy tym co masz albo spróbował motul x-clean.

no i cos mi sie zdaje ze zostane przy valvo ;) 5w40 mowisz ;) ? mialem teraz chyba 5w30 ale zrobie jak radzisz.te 30/40 to chodzi o temperatury z tego co zdazylem sie przyuczyc ;) ?

Opublikowano

Dzisiaj wymieniałem pierwszy raz olej w mojej - całkiem niedawno ją nabyłem.

Nie wiem co było lane wcześniej żadnej etykietki...

Szkoda że nie zajrzałem tutaj wcześniej względem oleju.

Na warsztacie koleś zaproponował 15W mobila i taki wlał. Nie wiem czy nie za gęsty

Co o tym sądzicie??

Opublikowano
Ja bym potraktował ten olej jako płukankę i go zlał. Spokojnie można lać syntetyk i zmień mechanika :mrgreen:

x2,dodam jedynie-zlej tego minerala jak najszybciej..

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
przy niskich temp będzie gęstszy i dłużej będzie krążył po układzie zanim zacznie w pełni smarować wszystkie elementy, poza tym popychacze mogą stukać zanim napełnią się olejem oraz większe obciążenie dla silnika z racji gęstszego oleju.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

podepnę się pod temat.

niedawno nabyłem E39 530da i planuję zmianę oleju.

Co sądzicie o AMS Oil...

kumpel zmienił w takim samym silniku z Mobila 10W40 na AMS oil 5W40 i różnica była kolosalna jak do mnie podjechał

to myślałem że nowy silnik wsadził.

Auto pracowało bardzo "aksamitnie" mięciutko i wogóle super...

Obecnie mam zalany castrol 5W40 ale domaga się już zmiany,

więc przy okazji chcę zmienić na ten właśnie olej.

http://amsoil.sklep.pl/products-page-2/oleje-silnikowe-categories/amsoil-5w-40-european-car-formula-motor-oil-afl/

Ktoś już zalewał to do diesla ?

dzięki za info

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
Witam,

podepnę się pod temat.

niedawno nabyłem E39 530da i planuję zmianę oleju.

Co sądzicie o AMS Oil...

kumpel zmienił w takim samym silniku z Mobila 10W40 na AMS oil 5W40 i różnica była kolosalna jak do mnie podjechał

to myślałem że nowy silnik wsadził.

Auto pracowało bardzo "aksamitnie" mięciutko i wogóle super...

Obecnie mam zalany castrol 5W40 ale domaga się już zmiany,

więc przy okazji chcę zmienić na ten właśnie olej.

http://amsoil.sklep.pl/products-page-2/oleje-silnikowe-categories/amsoil-5w-40-european-car-formula-motor-oil-afl/

Ktoś już zalewał to do diesla ?

dzięki za info

większość silników na świeżym oleju ładnie i cicho chodzi a po paru tys. km wraca jak było (w przypadku castrola). Nie znam tej marki więc się nie wypowiadam, ja bym uderzał w Liqui Moly, Valvoline lub Motul :) w tej kolejności co napisałem :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki za info,

sporo czytałem o różnych olejach, marki które wymieniasz są jak najbardziej ok i sprawdzone przez dużą ilość użytkowników.

Opinie o AMS oil są bardzo pozytywne, i jest to prawdopodobnie jeden z najlepszych olejów na świecie...

Spróbujemy...zobaczę jak będzie się zachowywał silnik.

w tym samym czasie wymieniam separator oleju, fitry:paliwa, oleju, powietrza, świece...więc ciężko będzie jednoznacznie stwierdzić....

oby autko pracowało bezawaryjnie...

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano

Cześć Panowie.

4 dni temu kupiłem E39 525D z 2002r przebieg 223 tys. sprzedający zmienił przy przebiegu 217 tys olej Shell Helix 10W40, wczoraj byłem w serwisie gdzie tylko zajmują się BMW i facet powiedział że wlał zły olej ponieważ wg. niego najlepszy i taki wszystkim poleca do tego silnika jest Motul 5W30 X Clean (+) LL04

Czy faktycznie ma rację i powinienem go zmienić a nie czekać jak minie te 10-15 tys?

viewtopic.php?f=88&t=149886

Znalazłem dyskusję i wygląda na to że polecany jest ten 5W30.

Nic nie zaszkodzą takie eksperymenty? Bo w końcu to inna klasa płynności.

Opublikowano
powiem inaczej, kup coś od valvoline, motul czy Liqui Moly, ale syntetyk czyli 5w40, niby zalecany jest 5w30 ale 40 będzie lepiej sie spisywał w wyższej temp.
Opublikowano
No właśnie, koledzy mi również doradzają 5W40 bo 5W30 może zaszkodzić po przejściu z 10W40..
Opublikowano
No właśnie, koledzy mi również doradzają 5W40 bo 5W30 może zaszkodzić po przejściu z 10W40..

Nie zaszkodziłby Ci. Tak,jak powyżej Bartos81 napisał-w naszych warunkach klimatycznych lepszym wyborem jest 5W40.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, w najblizszym czasie zanierzam zmienic olej, poki co na zegarach swieci ostatnia zielona cegielka oil service. Na kartce od zawieszki mam Mobil1 10W40. Pytanie czy wlac taki sam?

Znajomy wlal 5w30 i i mial cyrki z kontrolka, za rzadki.

Dodam ze mam auto z 1996r a 5W30/40 jest zalecane do nowych fabrycznie silnikow

Opublikowano

Mam identyczny silnik prawie 300tys przejechane i leje motul x clean 5w40.

Kontrolka się by paliła w jakimś zajechanym silniku do którego ktoś wlał doktora. Nawet minerał tak nie zaklei silnika. Pewnie miał już wyjechanie panewki. Zalej taki olej jak producent zaleca i obserwuj.

Opublikowano

Chyba zaleje 10W40, cena tez przemawia na korzysc.

4l 10W40 80pln, 5W40 140pl x 2 bo wchodzi 6,5l.

Boje sie zaryzykowac jak jest wlany 10W40