Skocz do zawartości

320d - STP do wtryskiwaczy i skutki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wtryski w mojej 320d 150km lekko tyrkają/cykają. Mechanik polecił abym wlał środek do czyszczenia wtrysków STP.

Jeden znajomy mówił, zebym tego nie robił bo wypłucze to cały syf z ukladu paliwowego i moze sie cos pozapychac.

Stosował ktoś już STP do wtryskiwaczy i czy wszystko było ok? Czy moze jak mowil moj znajomy cos zlego zaczelo sie dzial z ukladem paliwowym?

Ogolnie jakie macie opinie na temat lania STP do baku BMW, czy cos pomoze?

pozdrawiam

Opublikowano
Wtryski były sprawdzane na tescie przelewowym, byly rowniez wyciagniete i sprawdzane w serwisie wtryskiwaczy na maszynie. Są wszystkie ok, ale stukają/ cykają strasznie głośno...
Opublikowano
Cykaja bo jest taka mala blaszka we wtrysku do wymiany. Na zadnych testach ci tego nie pokaze a cykac bedzie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W poprzednim aucie wlewalem stp niebylo widac zadnej roznicy,teraz tankuje tylko paliwa premium i jest super.
Opublikowano

jako ze mi juz jeden wtrysk kulal, ogolnie nie leja i sa ciche ale pali fura duzo i slabo jedzie to zaryzykowalem i wlalem wlewany przez innych znajomych w innych samochodach swiezych, specyfik wurth-a do czyszczenia wtryskow itd,caly na pol zbiornika, zrobilem 300km, narazie ten wtrysk co kulal juz niekuleje i nic sie niewysralo - narazie, jak umrze to napisze

STP wlewalem pare razy do astry gsi 16v i ani nie pomogl anie nie zaszkodzil, fakt ze to beznyna ale nic sie nie dzialo,

Opublikowano
Cykaja bo jest taka mala blaszka we wtrysku do wymiany. Na zadnych testach ci tego nie pokaze a cykac bedzie.

Kolego Mauro a masz może jakieś zdjęcie tej blaszki lub jeśli możesz lepiej określić gdzie się znajduje i co należy zrobić zeby wymienic tą blaszkę?

Czy można samą blaszkę wymienić?

A jeśli regeneracja to macie jakiś warsztat który zasługuje na regenerację wtrysków.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
ja kiedyś wlałem STP, nie zauważyłem poprawy ani pogorszenia. Kumpel wlał kiedyś do KIA Carnival'a i dużo mu zeszło ze spalania, generalnie opinie są różne ale ja nie będę ryzykował więcej :D:D
Opublikowano
Jak już chcesz coś wlać to chyba lepiej firmy Valvoline lub Liqui Moly.I jedna i druga ma w ofercie takie dodatki.Ja do 318i wlałem Valvoline Fuel System Cleaner, tak profilaktycznie :D .Do twojego jest Diesel system cleaner
Opublikowano

Z tego co wiem to wymiana jedynie przy regeneracji, bo po zlozeniu obudowy wtrysku trzeba wszystko wyregulowac. Recepte na cykanie dostalem wlasnie od speca, ktory regenerowal moje (Bosch Service Bialystok, ul Moniuszki). Nie powiem co to dokladnie za blaszka czy tez podkladka i czy mozna samemu wymienic. Osobiscie bym tego nawet nie probowal. Jak widzialem jak rozbieraja i skladaja wtrysk to dla mnie magia, zgubisz jedna podkladke i biedy nie zabraknie. Usluga wyglada jak na tym filmie:

http://www.youtube.com/watch?v=kIJJ-V0-M1s

Opublikowano

Jeśli już używać takich specyfików to raczej do doraźnej konserwacji i czyszczenia niż do usuwania skutków.

Ja sprawdziłem swoje wtryskiwacze w Inpie i wyszło:

0, 0.4, 0, 0.8 - tragedi nie było tragedii, więc postanowiłem wlać STP.

Zrobiłem to tak jak jest na instrukcji i wlałem buteleczkę na cały bak

Po wyjeżdżeniu całego baku znów zbadałem korekcję wtryskiwaczy:

0, 0, 0, 0.9

Opublikowano
Z tego co wiem to wymiana jedynie przy regeneracji, bo po zlozeniu obudowy wtrysku trzeba wszystko wyregulowac. Recepte na cykanie dostalem wlasnie od speca, ktory regenerowal moje (Bosch Service Bialystok, ul Moniuszki). Nie powiem co to dokladnie za blaszka czy tez podkladka i czy mozna samemu wymienic. Osobiscie bym tego nawet nie probowal. Jak widzialem jak rozbieraja i skladaja wtrysk to dla mnie magia, zgubisz jedna podkladke i biedy nie zabraknie. Usluga wyglada jak na tym filmie:

http://www.youtube.com/watch?v=kIJJ-V0-M1s

Dzięki Mauro za odpowiedź, ale faktycznie to jest czarna magia dla niedoświadczonych w tej dziedzinie. Pozdro Mario.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Ja leje STP do wtrysków co jakieś 5tyś i jest ok , a nakulane już 200tys.Stp do wtrysków nie czyści zbiornika tylko wtryski i to według mnie same ich końcówki z nagaru(to co rozpyla w komorze paliwo). To jest mój punkt widzenia sprawy,nie namawiam,każdy ma swój rozum :D