Skocz do zawartości

niech ktos w koncu sprecyzuje jaki olej do silnika

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie z całym szacunkiem dla waszych starań i chęci pomocy naszemu koledze nikt z nas nie jest w stanie zaordynować jaki olej powinien wlać nasz kolega . Przyjmijmy że polecacie mu olej 10w 60 syntetyk i co mu powiecie jak za miesiąc napisze że cieknie ze wszystkich uszczelek ,

ze było nie zmieniać oleju na inny .

Jest takie przysłowie lepsze wrogiem dobrego i tego się trzymajmy.

Nie wiemy w jakich warunkach był eksploatowany silnik czy nie został chociaż raz przegżany jak często był wymieniany olej czy w silniku jest nagar , który powoduje że silnik jest szczelny ,myślę że obecny właściciel też tego nie wie. oczywiście z tym selektolem to przesada i nie można wlać oleju którego już nikt nie produkuje trzeba korzystać zdobrodziejstw techniki oraz chemii jednak z umiarem .

Już widzę komentarze po tym co teraz napiszę.

Od 1999roku a więc kilka lat posiadam obecne auto i nie narzekam

od samego początku leję lotos pół-syntetyk sam zrobiłem tym samochodem 350kkm wzeszłym roku robiłem głowice(pękła z mojej winy jazda z zepsutym visco lipiec sierpień)

mechanicy powiedzieli że silnik jest czysty nie idealnie ale w normie.

Wcześniej miałem E30 318 silnik m-40 ten sam olej 200kkm i żadnych problemów z silnikiem

W obecnym e-34 raz wlałem mobil 1 syntetyk kosztowało mnie to1200zet wymiana wszystkich uszczelek , może potem trzeba było zalać go jeszcze raz mobilem i było by ok, niewiadomo.

Jedynym mankamentem jaki mi przeszkadzał i czasem teraz też to stukanie samoreglatorów zaworowych ale przy tych przebiegach mówił bym raczej o ich zużyciu niż popsuciu nie właściwym olejem

Reasumując mój wywód niema oleju który można wlać do każdego samochodu , silniki są takie same tyle że inne :D

Proszę nie traktować tej wypowiedzi jako wyrocznię nieodradzam nikomu

zalania silnika olejem o najwyższych parametrach chodzi mi tylko oto

że przy super oleju mogą(nie muszą )nastąpić reakcje nieoczekiwane tak jak w przypadku wlania do silnika oleju po frytkach

uff koniec

Opublikowano
no ok ale czemu 10 w 40 skoro piszecie ze 10 w 60 bedzie lepszy ??

jest lepszy ale co ciekawe oleje 10W-XX są zazwyczaj półsyntetykami

jak np mobil 10W-40 i cała ta ekipa

jednym z wyjatków jest ten Castrol 10W-60 który jest syntetykiem taka ciekawostka

poza tym 10w-60 to jest do dużych obciażeń i wysokie temperaturki (lato)

na zimę lepszy 10w-40

i zależy jak miałeś półsyntetyk a wlejesz syntetyk to zaczną sie wycieki i zacznie brać ci olej - to taka przestroga

Opublikowano
no i ok wsio jadne 10 w 40 jest optymalnym wiec wychodzi ze taki zalac poniewaz w zime nie bedzie dosywac tak wpiz ... jak w lato w koncu ma bc najzimnijesza zima od 45 roku :) czyli lejemy 10 w 40 to skoro juz jestemy teraz przy rodzaju to powiedzcie teraz jakiej firmy najlepiej bo sadze ze teraz juz wymina firmy nie robi zadnej roznicy czy sie myle?/ no i jaki filtr najlepiej chodzi mi o firme MA BYC DOBRY NIE CHODZI O KASE ,,,,
,,, bmw klub 3city--mod lakiernictwo
Opublikowano

Konkretna wypowiedź doświadczenia olejowego jednego użytkownika. I to jest istotne w wypowiedzi dla autora tematu.

Co prawda ja lotosu już nie stosuję, ale zalewam silniki klientów różnymi olejami jakie przywożą do danego typu silnika i napiszę tak.

Rzadko się zdarza, aby 8 letni silnik ktoś zalewał olejem 0W - olej który według mnie zalecany do silników nowszej konstrukcji, małego przebiegu i mniejszych tolerancji na elementach smarowalnych, a napewno już eksploatowanych w chłodniejszych krajach pod względem okresu trwania zimy. 5W zaś jest olejem stosowanym również w tej pierwszej "generacji" silników jak i również w tych starszych silnikach. Nie zalecam go już w sytuacji, gdy zaczynają już głośno pracować szklanki na gorącym silniku i późno gasnąć kontrolka ciśnienia oleju. Na jego stosowanie może sobie pozwolić osoba która dobrze zna historię auta i wie jak go eksploatuje. Najpopularniejszy chyba olej to 10W zalecany przeze mnie w wielu starszych modelach - pytanie jaki 10W40 czy 10W60.

10W60 jest bardziej lepkim olejem i niestety drogim w porównaniu z 40, ale za to olej ten nie narobi wielu szkód. Co prawda 10W40 również ale za to jest tańszy. A firmowo?

Zalewałem już silniki wieloma producentami oleji i jeżeli chodzi o ten najlepszy to bardzo dobrze spisuje się PetroCanada Duron.

Co do innych producentów np. często stosowany również mobil to zawsze są jakieś problemy z wyciekamitam, gdzie nie powinny nawet wystąpić.

Sam jeżdżę na petro i silnik jest suchy - przepraszam mam wyciek z simeringa na pompie wspomagania :D

Pisałem już, że jest to jeden z oleji nie rozlewany w Polsce i co prawda o innych narazie nic nie napiszę, bo doświadczenia z nimi nie mam, ale z drugiej zaś strony po co, skoro tani i bardzo dobry, choć nie najlepszy i droższy 10W60,już mam i chętnie go polecam.

Pieniędzy za reklamę nie biorę, ani zniżek - wypowiedź ta jest czysto doradcza.

Opublikowano

mobil - ma przyzwoite parametry i dobrą cenę, silnik cichutki

texaco - przereklamowany szajs, głośny i szybko sie zużywa

lotos - to dla desperatów, po 2 tys km to juz jest woda, zawory klepią tak głośno ...

castrol - ok o ile uda ci sie kupić niepodrabiany

shell - też często podróbki niestety ....

^^ z tych popularnych to testowałem w różnych autach, jak sobie przypomnę o jeszzce jakichś to dopiszę :D

Opublikowano
moim zdaniem najlepsze sa oleje castrol - a szczegolnie z serii RS - wczesniej jezdziłem na rs 0w40 - ale mam juz na budziku 230 tys - wiec przesiadłem sie na mobila 5w50 rally formuła- pełny syntetyk oczywiscie - i widze różnice - mobil szybciej sie zuzywa - robi sie duzo szybciej ciemny niz castrol....
Opublikowano

Sprawdziłem jeszcze jeden produkt Valvolina. Półsyntetyk do samochodów z gazem i o dużym przebiegu. żadnych problemów z wyciekami no i cena niższa a po tych przebiegach sądzę że chyba nikt swojej bety w garażu nie trzyma :roll:

pozdro.

Opublikowano
ja polecam takze oleje firmu Carlube - zadnych problemow. Nie polecam Shella bo mi silnik ubil w 320 :D

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Witam

Jezdze na QS 5 w 40 i nie mam wyrobionego zdania .

Ladnie plucze silnik/o to mi chodzilo :D /jest juz ciemny /mialem przed tym mineral/Lalem te oleje rowniez do opla diesla i golfa ,ale mineraly i chyba jedyne co mozna powiedziec to ,ze olaj jak olej teraz wszystkie sa podobne.

pozdrawiam

Opublikowano
Witam. Wg mnie najlepsze oleje to nierozrabiane oleje, a z tego co wiem tylko texaco nie jest rozlewane w Polsce więc stawiam na texaco
Opublikowano
Witam. Wg mnie najlepsze oleje to nierozrabiane oleje, a z tego co wiem tylko texaco nie jest rozlewane w Polsce więc stawiam na texaco

a testowałeś ten olej czy tylko tak twierdzisz domyślnie że jest dobry ? bo ja testowałem...

Opublikowano

a testowałeś ten olej czy tylko tak twierdzisz domyślnie że jest dobry ? bo ja testowałem...

Powtarzam wg mnie najlepsze nierozcieńczane, twierdzę (nie domyślnie) że texaco jest nierozlewane w Polsce

Opublikowano

Powtarzam wg mnie najlepsze nierozcieńczane, twierdzę (nie domyślnie) że texaco jest nierozlewane w Polsce

nie wazne gdzie rozlewane, fakt jak lepiej nikt w Polsce przy tym nie majstruje ale to nie zmienia fatu ze ten olej to lipa - przekonałem się , przeczytaj moją opinię kilka postów wyżej

Opublikowano

nie wazne gdzie rozlewane, fakt jak lepiej nikt w Polsce przy tym nie majstruje ale to nie zmienia fatu ze ten olej to lipa - przekonałem się , przeczytaj moją opinię kilka postów wyżej

Wg mnie ważne gdzie rozlewane, dla Ciebie lipa dla kogoś innego nie lipa.

Opublikowano

Quaker State jest rozlewany w Szwajcarii. A ogolnie cala firma jest chyba w Kanadzie.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Ja stosuje MOTULA. Do M10b20 zalecany jest olej mineralny. Ale po zrobieniu remontu i dlugich rozmowach z szefem warsztatu doszlismy do wniosku ze zaraz po dotarciu silnik zostanie zalany MOTUlem 15W50 czyli olejem syntetycznym który jet na tyle gesty ze nie bedzi klopotów z zaciagnieciem oleju przez pompe. W wyniku zastosowania oleju syntetycznego wydłuze okresy pomiedzy zmianami z zalecanych 7500km do 15000km.

Oleje Motul sa uzywane do silnikow motocyklowych (honda stosuje go w swoim serwisie) a jak dla mnie to wystarczajaca rekomendacja. Jezeli olej jest w stanie utzrymac parametry w silniku ktory dokreca sie do 15000 rpm to w samochodzie napewno sie tez sprawdzi.

I z tego co wiem to nie jest rozlewany w polsce.

Opublikowano

Ja nie wiem co Wy macie z tym rozlewaniem olejów w Polsce. Poważna firma nie może sobie pozwolić żeby coś było nie tak z parametrami.

Ostatnio przed zakupem oleju napisałem mejla bezpośrednio do Castrola. Dostałem odpowiedź że olej Castrol RS na rynek Niemiecki i Polski rozlewany jest w tym samym miejscu.

Kupiłem Rs'a i nie mam jakichkolwiek problemów.

Opublikowano
Ja nie wiem co Wy macie z tym rozlewaniem olejów w Polsce. Poważna firma nie może sobie pozwolić żeby coś było nie tak z parametrami.

Ostatnio przed zakupem oleju napisałem mejla bezpośrednio do Castrola. Dostałem odpowiedź że olej Castrol RS na rynek Niemiecki i Polski rozlewany jest w tym samym miejscu.

Kupiłem Rs'a i nie mam jakichkolwiek problemów.

Dokładnie tak! Jak ja to czytam to mi się śmiać chce :D:D:D:D

To jest taki chyba polski zwyczaj szukania dziury w całym i spiskowy spis dziejów :D :duh:

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg