Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. tydzień temu kupiłem 318d touring z 2005r. z przebiegiem 182kkm. I mam pytanie: czy opłaca się robić chip tunning, jakie są wady i zalety chipa. Czy silnik i podzespoły będą bardziej awaryjne? Zaznacze, że jeżdże spokojnie jak na posiadacza 318d kombi przystało :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest cr fakt ale jest mniejsze sprzeglo niz w 150km,wiec wydaje mi sie ze maks to 140-150km.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprzeglo tak jak w 136km masz racje ,168 km jasne ze da rade tylko jest pytanie ile wytrzyma wtedy sprzeglo,bezpiecznie jest 140-150km
Opublikowano

Każdy silnik, a tym bardziej zespół sprzęgła jest obliczony na zapas, więc korekta softu do tych 150KM nic mu nie zaszkodzi. Oczywiście biorąc pod uwagę zdanie Kolegi:

Zaznacze, że jeżdże spokojnie jak na posiadacza 318d kombi przystało :)
Opublikowano
Tak naprawdę to sprawność silnika decyduje o granicy modyfikacji i już na miejscu po shamowaniu auta tuner Ci doradzi jaki przyrost będzie najlepszy. Powodzenia i daj znać o efektach. Pozdr
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
chyba się zdecyduję na jakieś 140km. a co ze spalaniem, dużo wzrośnie?

Gdzie bedziesz chipowal?Pamietaj program musi byc zrobiony pod twoj silnik.

Opublikowano
jeszcze nie wiem gdzie będę chipował, muszę poszukać jakiegoś miejsca, znacie kogoś kto to robi? A co ze spalaniem wiecie może?
Opublikowano

W doładowanym silniku diesla, przy poprawnym programie spalanie powinno spasc Ci o ok 0,5 litra w cyklu miejskim.

A czy warto, z pewnością tak, ale modyfikację wykonaj u porządnego tunera z hamownią.