Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Problem dotyczy odgłosów stukania dobiegających od przedniego zawieszenia , a dokładnie lewe koło... wymieniłem dolny wahacz reszta jest ok ( końcówka drążka i wahacz przedni ) jednak nadal słychać głuche stukanie zwłaszcza jadąc po drobnych nierównościach. Czy ma ktoś pomysł skąd mogże dobiegać to stukanie? z góry dziękuje za pomoc ;)
Opublikowano

Kolego, miałem taką samą sytuację ale w prawym kole. Cały czas było słychać głuche stukanie. Pojechałem do mechanika, sprawdził wszystko i było ok. Wiec pojechałem na stacje diagnostyczną na szarpaki. Facet sprawdził całe zawieszenie i okazało się, że jest ok. Ale nadal stukało. Wiec wsadziłem mechanika do auta (żeby nie było że coś innego stuka a ja się czepiłem zawieszenia) i się przejechaliśmy. Usłyszałem odpowiedz że na 50% końcówka drążka chodziarz, że inny mechanik i ten sam facet ale stojąc pod samochodem nie stwierdzili żadnej usterki. Zainwestowałem 150 zł w cześć, która niby była ok i jak się okazało pomogło. Oryginalna końcówka była tak zamocowana, że przy normalnych oględzinach i na szarpakach nie wykazała oznak zużycia. Po wykręceniu dopiero było można zauważyć jakie były luzy, ale w samochodzie wyglądała ok.

Możesz kupić tańszy zamiennik niż mój (coś od około 90 zł się zaczyna) i jak nie będzie to ta cześć to i tak w pewnym momencie na polskich drogach Ci się przyda.

Dźwięk było słychać przy małych dziurach i przy nierównościach drogi, zwłaszcza w czasie bujania. Na głębokich dziurach nie było słychać.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam ponownie po dlugiej przerwie! Problem rozwiązany...okazało sie ze sworzeń wahacza przedniego nadawał sie do wymiany o dziwo nic nie wykazało na szarpakach, w tym aucie zawieszenie jest tak masywne ze cięzko na szarpakach cos wyczuc , nawet delikatne luzy na drązkach, końcówkach czy sworzniach mogą powodowac stukanie. Takze lepiej zainwestowac tak jak wspomniał kolega i jest spokój a jak okaże sie że to nie ta częsc to przyda sie na zapas. Pozdrawiam ;)
Opublikowano
Olaf a zbieżność to po wymianie tej końcówki to pamiętałeś żeby ustawić bo końcówka 150 i wymiana ze 30 i zbieżność ze 100-150 to sporo jak na zabawe na chybił trafił akurat u Ciebie poskutkowało, co puka komu innemu nie wiadomo
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Miałem podobnie.Głuche stuki z przedniego prawego koła szczególnie prze skrętach i jeździe po nierównej nawierzchni.Brak jakichkolwiek luzów ( takich widocznych) w zawieszeniu itp.Mechanik stwierdził ze sprawdzi poduszkę amortyzatora i okazało się ze łożysko dostało delikatnie luzu i było do wymiany.Przy okazji jeszcze odbojnik wymieniłem bo był już nadpęknięty po jego wewnętrznej stronie :D :D :D
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco