Skocz do zawartości

Jakie opony? Instrukcja przemilcza ten temat...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy może mi ktoś powiedzieć jakie opony przewiduje producent E61 525 (190PS) dla felg 17 cali?

Kupiłem auto z 245/45/17 i nie mogę jeździć bo rzuca autem od koleiny do koleiny. Wcześniej miałem Audi z 225/45/17 i szło jak po szynach...

Opublikowano
Też mam takie i nie jest miło na naszych koślawych drogach - dodatkowo mam RunFlaty.A co do innych rozmiarów to proponuję zacząć od spojrzenia na wklejkę z rozmiarami na słupku drzwi kierowcy.
Opublikowano
Witam. Czy może mi ktoś powiedzieć jakie opony przewiduje producent E61 525 (190PS) dla felg 17 cali?

Kupiłem auto z 245/45/17 i nie mogę jeździć bo rzuca autem od koleiny do koleiny. Wcześniej miałem Audi z 225/45/17 i szło jak po szynach...

225/50/17

Opublikowano

Dzięki za rady. Ta z zamianą na felgi 16" to lekka przesada ale pozostałe są OK.

PS: czy ktoś wie skąd można wziąć dane czysto techniczne takie jak pojemność akumulatora, wspomniane wcześniej rozmiary opon czy rodzaj oleju? W instrukcji tego nie ma.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jaką masz szerokośc felgi? ten rozmiar (245/45/17) zaleca BMW przy feldze o szerokości 8", a przy feldze 7,5 " - 225/50/17

Opublikowano
Nie wiem jaka jest szerokość felgi ale jak patrzę na oponę od czoła to nie ma żadnych "balonów" po bokach. Jest niemal na równo z felgą (mówię o widocznej stronie koła) więc nie wiem czy zmiana na 225/50 będzie możliwa.
Opublikowano
A moze ktos wie jaki rozmiar opony mozna zalozyc na "18*fele maxiumum.Bo wydaje mi sie ze w E39 mialem szersze tylne tez na "18" i wygladalo fantastycznie ,czyli grubo :wink: A jak sie nie raz patrze na tyl swoiej buni to wydaje mi sie ze opony ktore mam sa jakies waskie,moze mam swira ale prezentacja jest bardzo wazna przynajmniej jest oko na czym zawiesic :wink:
The ultimate driving machine.....B.M.W///M SPORT
Opublikowano
A może założyc 17/55/225 :?:

Będzie lekke przekłamanie na liczniku lecz komfort będzie jak na 16/55/225.

Witam.Nie możesz założyć 225 na 17,najwęższe opony przewidziane na 17 w instrukcji to 235/45 /17,ale nie poprawi to komfortu.Optymalne koła dla ciebie to 225/55/16,tylko ten wygląd :duh: Odwieczny problem z wyborem rozmiaru opon,-wygląd i piękno,czy komfort i bezpieczna jazda.Niestety na naszych drogach nie da się tego pogodzić.Znam takich co bez kompleksów śmigają E60iE39 na 205/65/15,są i tacy co na oponach 265/30/19 męczą siebie i zawieszenie.Pozdrawiam.

Opublikowano
A może założyc 17/55/225 :?:

Będzie lekke przekłamanie na liczniku lecz komfort będzie jak na 16/55/225.

Witam.Nie możesz założyć 225 na 17,najwęższe opony przewidziane na 17 w instrukcji to 235/45 /17,ale nie poprawi to komfortu.Optymalne koła dla ciebie to 225/55/16,tylko ten wygląd :duh: Odwieczny problem z wyborem rozmiaru opon,-wygląd i piękno,czy komfort i bezpieczna jazda.Niestety na naszych drogach nie da się tego pogodzić.Znam takich co bez kompleksów śmigają E60iE39 na 205/65/15,są i tacy co na oponach 265/30/19 męczą siebie i zawieszenie.Pozdrawiam.

No ja akurat mam felgi 7,5 cala więc opony powinny byc 17/50/225 i takie mam założone.

Lecz sie zastanawiam własnie nad 17/55/225,ewentualnie załoze 16 :duh:

Jeszcze mam zawieche fabrycznie obniżoną :mad2:

Chyba sprzedam parcha :lol:

Opublikowano

Koledzy, nie chcę tworzyć nowego posta. Podpowiedzcie mi proszę, czy obciążenie opon do naszych e60 jest standardowe np. 95? Czy należy stosować większe? Bo znalazłem ładne oponki w moim rozmiarze, ale są 95 (index ładowności).

Dzięki i pozdrawiam,

Łukasz